Seta ry valitsi Vuoden sateenkaari nuoreksi pieksämäkeläisen Veera Toivosen, joka järjesti viime kesänä kotikaupunkinsa ensimmäisen Pride-tapahtu" /> Seta ry valitsi Vuoden sateenkaari nuoreksi pieksämäkeläisen Veera Toivosen, joka järjesti viime kesänä kotikaupunkinsa ensimmäisen Pride-tapahtu" />

YLE


Pieksämäkeläinen Veera Toivonen on nimetty vuoden sateenkaarinuoreksi. Toivonen järjesti viime kesänä kotikaupunkinsa ensimmäisen Pride-tapahtuman, minkä johdosta hän sai Seta ry:n vuoden sateenkaarinuoren tunnustuksen.

Toivonen on suunnattoman iloinen ja myös hämmentynyt saamastaan kunniasta.

- Kun kuulin, että minut on valittu, hypin sängyllä. On ihanaa saada tällainen tunnustus, vaikka en ole varmaan vielä edes käsittänyt sitä kunnolla, Toivonen nauraa.

Viime kesänä järjestetty Pieksämäen ensimmäinen Pride toi Toivoselle hieman julkisuutta: lehdissä oli juttuja ja ihmiset tunnistivat kadulla. Somessa muun muassa pohdittiin, onko 15-vuotiaan moraalisesti oikein järjestää seksuaalivähemmistön tapahtumia. Palautteen muisteleminen saa Toivosen nykyään nauramaan. Samoin saa ajoittainen tuntemattomalta aikuiselta saatu vihainen palaute.

- On minua kadulla haukuttu hintiksi, mutta paljon enemmän on tullut vastaan positiivisuutta kuin vihaa.

Pride-tapahtuman järjestäneestä iloisesta Toivosesta ei ehkä heti uskoisi, että hänkin on piilotellut todellista suuntautumistaan. Pelko muiden mielipiteistä ja reaktioista jatkui vahvana yläkouluun saakka.

- Koulussa oli joskus vaikeaa, kun tuli ympärillä esiin ihan homofobiaa. Ysiluokalla aloin olla rohkeampi ja silloin rupesin olemaan oma itseni.

Sateenkaarikulttuuri tarvitsee tukea pikkukaupungeissa

Nuorisovaltuustossa vaikuttamisen makuun päässyt Toivonen on kiinnostunut sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman vahvistamisesta suuremmassakin mittakaavassa.

- Haluaisin jatkaa vaikuttamisen ja politiikan kanssa. Ehkä hallituksessa, eduskunnassa, ja europarlamentaarikon työkin voisi olla kivaa, Toivonen pohtii ääneen.

Sateenkaarikulttuurin puolesta pitäisi Toivosen mukaan puhua varsinkin pienemmissä kaupungeissa, joissa vähemmistöjen edustajia on vähemmän. Yksi näistä kaupungeista on reilun 17 000 ihmisen Pieksämäki. Väestön edustaessa vanhempaa sukupolvea voivat asenteetkin olla vanhoillisia, mutta Toivonen ei pelkää. Ei vaikka kohtaisikin ikäviä mielipiteitä ja ilkeää huutelua.

- Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ei ole samalla linjalla, mutta haluan silti tuoda omaa ajatusmalliani esiin.

Voit keskustella aiheesta 9.12. klo 23.00 saakka.

mercredi 8 décembre 2021 18:30:00 Categories: YLE seksuaalivähemmistöt

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.