VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari kertoi poliisikuulusteluissa luottaneensa VTV:n johtajan Mikko Koirasen juridiseen asiantuntemukseen, " /> VTV:n entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari kertoi poliisikuulusteluissa luottaneensa VTV:n johtajan Mikko Koirasen juridiseen asiantuntemukseen, " />

YLE


VTV:n entistä pääjohtajaa Tytti Yli-Viikaria ja VTV:n hyllytettyä johtajaa Mikko Koirasta koskeva esitutkintamateriaali avaa syitä irtisanotun virkamiehen tapauksen takaa.

Yli-Viikarin ja Koirasen virkarikossyytteet liittyvät erään VTV:n virkamiehen virkasuhteen päättymiseen toukokuussa 2016. Virkamiehelle tehtiin sopimus, jonka mukaan hänelle maksettiin kahden vuoden ajan palkkaa ilman työvelvoitetta.

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut sopimuksen lainvastaiseksi.

Keskusrikospoliisin kuulustelupöytäkirjoista käy ilmi, että Yli-Viikarin mukaan kyse on ollut virkamiehen vanhuuseläkkeelle siirtymisen sopimisesta. Yli-Viikarin mukaan sopimus laadittiin hyvässä yhteisymmärryksessä virkamiehen kanssa 24. toukokuuta 2016.

Osa erikoiseen järjestelyyn päätymisen syistä on kuulustelupöytäkirjoissa salattu. Julkisesta osuudesta pystyy kuitenkin päättelemään jotain.

Yli-Viikarin kuulustelujen mukaan virkamies on ollut tyytymätön työtehtäviinsä eikä hänelle ole löydetty tehtävää, jonka hän kokisi mielekkääksi. Yli-Viikari on todennut, että tästä syystä virasto on alkanut punnita irtisanomista.

Esitutkintamateriaalista selviää, että virkamiehen esimies oli arvioinut, ettei virkamies ollut kovin motivoitunut tarkastustehtävistä. Hänen työsuorituksiinsa ei oltu tyytyväisiä.

Kyse on ollut pitkään jatkuneesta tilanteesta, jolle on haluttu päätös.

Yli-Viikari kertoi kuulusteluissa, että irtisanomissopimuksen lähtökohtana oli löytää virastolle taloudellisesti hyvä ratkaisu, johon myös virkamies sitoutuisi.

Tytti Yli-Viikarin kertoman mukaan VTV:n hallintojohtajana tuolloin toiminut Koiranen oli arvioinut, että virkamiehen irtisanominen olisi voinut aiheuttaa virastolle jopa 350 000 euron kulut, mikäli tämä olisi riitauttanut irtisanomisensa lainvastaisena.

Yli-Viikari tukeutui Koiraseen

Yli-Viikari kertoi tukeutuneensa virkasuhdeoikeudellisissa kysymyksissä Koirasen juridiseen asiantuntemukseen. Koiranen on toiminut asiassa Yli-Viikarin mukaan esittelijänä. Yli-Viikarin mukaan sopimusta tehdessä ei tullut esille huolta siitä, että sopimus olisi lainvastainen.

Yli-Viikari mainitsi kuulustelussaan käyneensä Koirasen kanssa sähköpostikirjeenvaihtoa erityisesti palkkauksen kokonaistaloudellisesta merkityksestä virastolle. Sähköpostiviesteistä selviää, että Koiranen ja Yli-Viikari käsittelevät virkamiehen virkasuhteen päättymiseksi tehdyn sopimuksen sisältöä erityisesti palkkauksen osalta.

Virkamies kertoi kuulustelussaan virkasuhteen päättymissopimuksen tekemisen syyksi sen, että hänet haluttiin pois virastosta. Hän ei kertomansa mukaan tehnyt töitä VTV:lle päättymissopimuksen aikana. Virkamiehen mukaan hän ei saanut vaikuttaa sopimuksen sisältöön, vaan ehdot laati Koiranen.

Esitutkinnassa saadun selvityksen perusteella on syytä epäillä, että sopimuksen tekeminen on aiheuttanut VTV:lle lähes 80 000 euroa vastikkeettomia kuluja.

Yli-Viikari pitää rikosepäilyjä kaikilta osin perusteettomina ja katsoo, ettei asiassa ole kyse virkarikoksesta.

Syyttäjän mukaan Tytti Yli-Viikari on aiheuttanut valtiolle yli 300 000 euron kulut sopimalla lainvastaisesti irtisanotun virkamiehen työsuhteen päättymisestä.

Syyttäjä katsoo myös, että VTV:n hyllytetty johtaja Mikko Koiranen oli laatinut sopimuksen, jolla virkamiehelle maksettiin palkkaa kahden vuoden ajan ilman työvelvoitetta.

Molemmille vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta.

Lisää aiheesta:

Yle seuraa: VTV:n entinen johtaja Yli-Viikari saapui kirjan kanssa käräjille - vaaditaan ehdollista vankeutta, kiistää syytteen

mercredi 8 décembre 2021 13:15:00 Categories: Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.