Ilta Sanoma

Tiedonantajan raportti parlamentille kuvaa vakavia puutteita ulkoasiainhallinnon toimissa.

Britannian kansalaisia ja afgaaneja saapui evakuointilennolla ilmavoimien tukikohtaan 17. elokuuta. Evakuointioperaatio on nyt saanut rajua kritiikkiä puutteistaan.

Britannian kansalaisia ja afgaaneja saapui evakuointilennolla ilmavoimien tukikohtaan 17. elokuuta. Evakuointioperaatio on nyt saanut rajua kritiikkiä puutteistaan. Kuva: Christopher Furlong / REUTERS

Britannian ulkoministeriö oli täyden kaaoksen keskellä ja ajoittain lähes toimintakyvytön viime elokuussa, kun maa veti joukkonsa ja edustajansa Afganistanista Taleban-hallinnon alta.

Syyskuussa toimestaan eronneen diplomaatti Raphael Marshallin raportti on aiheuttanut nyt toisen kaaoksen ulkoasiainhallinnossa, kun se julkistettiin tiistaina.

Silloinen ulkoministeri Dominic Raab on joutunut selittelemään toimia ja kiistämään esimerkiksi karmaisevimman väitteen, että evakuointilennoilta olisi jäänyt pois ihmisiä sen takia, että niille oli otettu lemmikkieläimiä.

Marshallin mukaan arviolta jopa 150?000 briteille työskennellyttä afgaania olisi anonut pääsyä pois maasta, mutta vain noin 5 prosenttia sai apua.

- Ihmisiä jätettiin kuolemaan Talebanin käsissä, raportissa lausutaan.

Britannian on laskettu tuoneen operaation aikana pois Afganistanista noin 15?000 ihmistä, joukossa muiden muassa 5?000 maan kansalaista, 8?000 afganistanilaista ja 2?000 lasta.

Brittisotilaita kuljetettiin Kabuliin avustamaan evakuoinneissa 15. elokuuta.

Brittisotilaita kuljetettiin Kabuliin avustamaan evakuoinneissa 15. elokuuta. Kuva: Ben Shread/RAF/UK Ministry of Defence 2021/Reuters

Raab, joka siirrettiin hallituksessa muihin tehtäviin myöhemmin, on myöntänyt, että ihmisten taustojen selvittelyssä ja turvallisessa siirtämisessä pois maasta oli haasteita, mutta kiistänyt päätöksenteon ongelmat.

Brittiraportti antaa aivan erilaisen kuvan.

Sen mukaan hakemuksia käsitelleiden joukossa oli pääasiassa henkilöitä, jotka eivät olleet koskaan käyneet Afganistanissa eivätkä tunteneet lainkaan maata. Kukaan ei myöskään osannut paikallisia kieliä.

Ulkoministeriö piti kriisin keskelläkin kiinni kahdeksan tunnin työajoista ja viikonloppuvapaista.

Sen seurauksena evakuointikeskuksessa saattoi olla kriisin huippuhetkinäkin kerrallaan vain yksi henkilö, joka joutui tekemään elämän ja kuoleman päätöksiä täysin riittämättömien tietojen perusteella, raportti kuvaa.

Päätöksiä evakuoinneista kuvaillaan "mielivaltaisiksi". Tuhansia apua pyytäneiden sähköposteja seisoi päiväkausia kokonaan lukematta. Raportin mukaan vaikeimmissa tapauksissa piti hakea ministeri Raabin hyväksyntä, mutta tämä hidasteli päätöksissään.

Afganistan-operaation aikainen ulkoministeri Dominic Raab siirrettiin syyskuussa oikeusministeriksi, kun hän oli joutunut rajun kritiikin kohteeksi. Nyt Raab on saanut uudelleen selitellä toimiaan.

Afganistan-operaation aikainen ulkoministeri Dominic Raab siirrettiin syyskuussa oikeusministeriksi, kun hän oli joutunut rajun kritiikin kohteeksi. Nyt Raab on saanut uudelleen selitellä toimiaan. Kuva: Tom Nicholson / Reuters

Myöskään eri hallinnonalojen tiedonkäsittelyjärjestelmät eivät olleet sovitettavissa yhteen. Yhdessä vaiheessa kahdeksan sotilasta käytti samaa tietokonetta, koska heillä ei ollut salasanoja vapaiden koneiden käyttämiseen.

Noin kolme vuotta ulkoasiainhallinnossa työskennelleen Marshallin lausuntoa on jo ehditty myös epäillä, ja hänen kokemustaan on vähätelty. Brittiparlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Tom Tugendhat piti sitä BBC:n mukaan kuitenkin todisteena "kiinnostuksen puutteesta" ja "byrokratian ajamisesta inhimillisyyden edelle".

Ulkoministeriö on korostanut lausunnossaan, että se selvittelee edelleen evakuointeja ja niitä on toteutettu jo 3?000 sen jälkeen, kun Britannia poistui Afganistanista.

Ilta Sanoma
mercredi 8 décembre 2021 00:31:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.