Ilta Sanoma

Julkisuudessa on esitetty monenlaista kritiikkiä pääministeri Sanna Marinin lauantai-illan toiminnasta.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo ei näe Sanna Marinin Facebook-kirjoitusta epä­anteeksipyyntönä, vaan kutsuu sitä osa-anteeksipyynnöksi.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo ei näe Sanna Marinin Facebook-kirjoitusta epä­anteeksipyyntönä, vaan kutsuu sitä osa-anteeksipyynnöksi. Kuva: Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi maanantaina Facebook-sivuillaan hänen illanvietostaan syntynyttä kohua. Tekstiosuuden lopusta löytyi lyhyt pahoittelu tapahtuneeseen liittyen.

-?Minun olisi pitänyt lauantai-iltana käyttää parempaa harkintaa ja tarkistaa saamani ohjeistus vielä toiseen kertaan. Siitä, etten ymmärtänyt näin toimia, olen todella pahoillani, pääministeri kirjoitti.

Lue lisää: Pääministeri Marin avautui baari­kohusta Facebookissa: "Minun olisi pitänyt lauantai-iltana käyttää parempaa harkintaa"

Oliko Marinin ulostulo non-apology, eli vapaasti suomennettuna epäanteeksipyyntö? Mitä hän tarkalleen ottaen pyysi anteeksi?

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo ei näe Marinin kirjoitusta epä­anteeksipyyntönä, vaan kutsuu sitä osa-anteeksipyynnöksi.

Tyypillisesti epäanteeksipyyntö liittyy Kortesuon mukaan siihen, että pyydetään anteeksi loukatun osapuolen tunteita: "anteeksi, jos loukkaannuit".

-?Viestissään Marin pahoitteli vain sitä, että hän ei tarkistanut saamiaan ohjeita kahdesti, viestintäkouluttaja toteaa.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo arvioi, että vakavaan koronaviestintään palaaminen voi olla haastavaa tapahtuneen jälkeen.

Viestintäkouluttaja Katleena Kortesuo arvioi, että vakavaan koronaviestintään palaaminen voi olla haastavaa tapahtuneen jälkeen. Kuva: KAISA RAUTAHEIMO / HS

Julkisuudessa on kuitenkin esitetty muutakin kritiikkiä Marinin lauantai-illan toiminnasta.

Paheksuntaa on herättänyt se, että Marin lähti juhlimaan ravintolaan huolimatta saamastaan tiedosta koronavirukselle altistumisesta.

Lue lisää: Marin rikkoi valtio­neuvoston koronaohjeita - ohjeet vaativat välitöntä eristystä

Pääministeriä on kritisoitu voimakkaasti myös siitä, että hänellä ei ollut valtioneuvoston virkapuhelinta mukanaan illanvietossa.

Valtioneuvoston turvallisuusosasto lähetti virkapuhelimeen lauantaina noin kello 20 ja 22 kaksi tekstiviestiä, joissa kehotettiin välttämään lähikontakteja. Marin huomasi tekstiviestit vasta seuraavana päivänä eli sunnuntaina.

-?Nämä kritiikkiä herättäneet asiat Marin jätti mainitsematta, vaikka hän olisi voinut niitä pahoitella. Pahoittelu koski kuitenkin ainoastaan ohjeiden tuplatarkistamista.

Kortesuo huomauttaa, että koko anteeksipyyntöä ei olisi tarvittu, jos pääministerillä olisi ollut valtioneuvoston virkapuhelin illanvietossa mukana.

Marinin korona-altistuminen ja illanvietto huomioitiin myös ulkomaisissa tiedotusvälineissä.

Asiasta kirjoitettiin ainakin Ruotsin, Viron ja Britannian iltapäivälehdissä. Myös yhdysvaltalainen viihdejätti TMZ kertoi Suomen pääministerin yökerhovierailusta.

Kortesuo sanoo, että Marinin toiminnasta on varmasti ollut haittaa hänen henkilöbrändilleen.

-?Marin on saanut aiemmin ulkomailla positiivista julkisuutta ja nyt negatiivista. Kyllä tällaisella on väkisinkin vaikutusta brändiin.

Lue lisää: Kommentti: Pääministeri Sanna "bilettäjä" Marinin uskottavuus sai korjaamattoman korona­lommon - juuri ennen hallituksen kaksivuotis­synttäreitä

Entä onko Marin toiminnallaan vahingoittanut myös Suomen brändiä?

-?Vaikea kuvitella, että yhden ihmisen tekemiset vaikuttaisivat Suomen vahvaan, yli sata vuotta vanhaan brändiin. Ei hän nähdäkseni Suomi-kuvaa ole pilannut.

Kortesuo selittää lyhyesti bränditeoriaa.

-?Jos kaksi brändiä ovat linkittyneinä toisiinsa, tässä tapauksessa pääministeri ja maa, vahvempi brändi vetää aina heikompaa mukanaan. Suomen brändi on väkisinkin vahvempi kuin pääministerin ja tulee aina myös olemaan.

Koronavirustapausten määrä on Suomessa ollut syksyn ja alkutalven aikana kasvussa ja tehohoito on kuormittunut. Lisäksi huolta aiheuttaa omikronvirusmuunnos. Kriisiviestintää tarvitaan Suomessa edelleen.

Viestintäkouluttaja arvioi, että vakavaan koronaviestintään palaaminen voi olla haastavaa tapahtuneen jälkeen.

Lue lisää: Viestintä­kouluttaja Katleena Kortesuo ihmettelee Sanna Marinia - "Someäksyilyä ja nälvimistä"

-?Vakava viestintä vaatii uskottavan, asiansa vakavasti ottavan poliitikon. Pääministerin on todella vaikea palata kriisiviestimään kansalle, jos itse on käynyt altistuneena juhlimassa yöelämässä.

Kortesuo arvioi marraskuussa blogikirjoituksessaan Marinin viestintätyylin muuttuneen.

Kortesuon mielestä Marinin "laadukas ja johtajuutta viestivä esiintymistapa" on vaihtunut vuoden aikana "someäksyilyyn, nälvimiseen ja pikkumaisuuteen".

Ilta Sanoma
mardi 7 décembre 2021 22:06:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.