Ilta Sanoma

Uusia lajeja löytyi vuonna 2021 yhteensä kahdentoista valtion alueelta.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö on yksi maailman eniten eläinlöytöjä vuosittain tekevistä tutkimuslaitoksista.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikkö on yksi maailman eniten eläinlöytöjä vuosittain tekevistä tutkimuslaitoksista. Kuva: Turun yliopisto

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat ovat löytäneet kuluvan vuoden aikana 81 uutta eläinlajia ja neljä eläinsukua, yliopisto kertoo tiedotteessaan. Uusien löydösten joukossa on hyönteisiä, hämähäkkejä ja lukkeja.

Yksikkö on tänäkin vuonna noussut yhdeksi maailman eniten eläinlajilöytyjä tehneeksi tutkimuslaitokseksi. Suurin osa lajeista löytyy yksikön omien kenttätutkimuksen kautta.

Uusia lajeja löytyi yhteensä kahdentoista valtion alueelta, muun muassa Brasiliasta, Ecuadorista, Iranista, Kiinasta sekä Perusta.

Polysphincta bonita -pistiäinen Brasiliasta. Suvun pistiäiset ovat erikoistuneet loisimaan hämähäkeillä.

Polysphincta bonita -pistiäinen Brasiliasta. Suvun pistiäiset ovat erikoistuneet loisimaan hämähäkeillä. Kuva: Kari Kaunisto / Turun yliopisto

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan edelleen huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista odottaa yhä löytäjäänsä. Uusia lajeja etsivillä on kiire, sillä luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella - jopa miljoonan lajin arvioidaan olevan vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmisen toiminnan seurauksena.

Yksikön tekemä työ on sananmukaisesti kilpailua luontokatoa vastaan, arvioi biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari E. Sääksjärvi.

- Haluamme kuvata lajit ja niiden elintavat mahdollisimman tarkasti, sillä uskomme lajien tarinoiden innostavan ihmisiä kunnioittamaan luonnon monimuotoisuutta nykyistä paremmin. Jokaisella lajilla on takanaan pitkä kehityshistoria, mutta ihmistoiminnasta johtuen ne ovat usein vaarassa hävitä nopeasti.

Yliopiston mukaan lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa.

Uudet lajilöydöt voivat hyödyttää ihmiskuntaa myös lääketieteellisessä mielessä, sillä ne voivat johtaa uusien lääkeaineiden löytymiseen.

- Kuvasin tänä vuonna tieteelle uutena esimerkiksi monia Lachesana-sukuun kuuluvia hämähäkkilajeja. Ne ovat mielenkiintoisia, koska niiden myrkyissä on ainesosia, joita on tutkittu mahdollisina lääkeaineina syöpäkasvaimia vastaan, väitöskirjatutkija Alireza Zamani kertoo.

Lachesana perseus -hämähäkki löytyi Iranista. Suvun hämähäkkien myrkyissä on ainesosia, joiden käyttöä syöpälääkkeinä on tutkittu.

Lachesana perseus -hämähäkki löytyi Iranista. Suvun hämähäkkien myrkyissä on ainesosia, joiden käyttöä syöpälääkkeinä on tutkittu. Kuva: Alireza Zamani / Turun yliopisto

Tänä vuonna jo kuvattujen lajien lisäksi yksikön tutkijoilla on työn alla kymmenien uusien eläinlajien ja useiden eläinsukujen kuvaukset, joiden odotetaan valmistuvan talven ja kevään aikana.

Entuudestaan tieteelle tuntemattomat lajit kuvataan ja nimetään tieteellisissä artikkeleissa, jotka muut tutkijat vertaisarvioivat. Julkaisun jälkeen lajien nimistä tulee virallisia.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön luonnontieteellisen museon tutkimuskokoelmissa on yli viisi miljoonaa ympäri maailmaa kerättyä eliönäytettä, joista vanhimmat ovat peräisin Turun paloa edeltävältä ajalta.

Ilta Sanoma
mardi 7 décembre 2021 21:04:00 Categories: Ilta Sanoma Turun seutu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.