Ilta Sanoma

Suuri osa maailman koronatartunnoista saadaan kodeissa, joissa altistumisajat ovat pitkiä. Herkkyys saada tartunta kasvoi tutkimuksen mukaan jo 2-3 kuukautta toisesta rokoteannoksesta.

Brittitutkimuksen mukaan korona tarttui läpäisyinfektion saaneilta tehokkaasti kotioloissa. Tutkimuksen tekijät suosittelevat uusia tehosterokotuksia ja riskiryhmien suojelemista.

Brittitutkimuksen mukaan korona tarttui läpäisyinfektion saaneilta tehokkaasti kotioloissa. Tutkimuksen tekijät suosittelevat uusia tehosterokotuksia ja riskiryhmien suojelemista. Kuva: Kaisa Rautaheimo

Kaksi kertaa rokotetut voivat tartuttaa kotioloissa koronavirusta tehokkaasti. Asia selviää Lancet-tiedelehdessä julkaistusta brittitutkimuksesta.

Tutkimuksessa havaittiin, että etenkin viruksen deltamuunnos pystyi tarttumaan kotioloissa kahdesti rokotetulta, sairastuneelta ihmiseltä toiselle täysin rokotetulle.

Tartunnan sai tutkimuksessa 25 prosenttia kahdesti rokotetuista samassa taloudessa asuvista ja 38 prosenttia rokottamattomista. Tutkijat testasivat altistuneita tutkimukseen osallistuneita, vaikka he olisivat olleet oireettomia.

Kotona altistumisajat ovat usein pitkiä, ja hyvin suuri osa maailman koronatartunnoista tulee samassa kotitaloudessa asuvilta.

Tutkijoiden mukaan rokote toimii erittäin hyvin vakavan taudin ja kuolemien ehkäisyssä.

- Rokotus vähentää deltavariantin aiheuttaman taudin riskiä ja nopeuttaa viruksen poistumista elimistöstä, tutkimuksessa todetaan.

- Läpäisyinfektion saaneilla on kuitenkin korkeimmillaan yhtä suuri viruskuorma kuin rokottamattomilla.

Tutkijat vertailivat viruskuorman huippua rokottamattomilla ja rokotetuilla, eikä siinä ollut suurta eroa. Rokotetuilla virus puhdistui elimistöstä kuitenkin nopeammin eli tartuttavuusaika lyheni.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo, että deltavariantin kyky kiertää rokotesuojaa oli tiedossa jo ennen tutkimusta. Rämetin mukaan virus aiheuttaa rokotetuille tyypillisesti lieväoireisia limakalvoinfektioita.

- Deltavariantti pystyy aiheuttamaan läpäisyinfektioina limakalvoinfektioita, ja tiedetään, että jos koronainfektio tulee, kyllä ihminen sitä voi lähikontakteilleen myös tartuttaa, Rämet sanoo.

- Tutkimus osoittaa, että riski saada infektio on rokotetuilla pienempi ja virusmäärä putoaa nopeammin kuin rokottamattomilla.

Mika Rämetin mukaan rokotetuiden riski saada infektio on pienempi kuin rokottamattomilla.

Mika Rämetin mukaan rokotetuiden riski saada infektio on pienempi kuin rokottamattomilla. Kuva: Antti J. Leinonen

Tutkimuksessa havaittiin myös, että herkkyys saada tartunta kasvoi jo 2-3 kuukautta toisen rokoteannoksen ottamisesta.

- Tämä on yksi hyvä lisäargumentti sille, että kolmas rokoteannos on tarpeellinen. Tiedämme, että vasta-ainetasot vähenevät, kun aikaa toisesta rokoteannoksesta kuluu, Rämet sanoo.

Tutkimuksen johtopäätöksissä esitettiin ratkaisuksi muun muassa tehosteannoksia. Lisäksi tekijät esittivät ja rokotekattavuuden nostamista ja myös riskiryhmien suojaamista muin keinoin.

Tutkimuksessa oli 621 osallistujaa, joiden mediaani-ikä oli 36 vuotta.

Brittitutkimus on tehty ennen uuden omikron-variantin toteamista. Rokotteiden tehoa omikroniin ei Mika Rämetin mukaan vielä voida arvioida.

Ilta Sanoma
mardi 7 décembre 2021 19:54:00 Categories: Ilta Sanoma Uutiset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.