Ukrainan tilanne vaatii, että suurvaltajohtajien on heti yritettävä purkaa jännitystä. Ukrainan rajalla sodanuhka on ilmeinen." /> Ukrainan tilanne vaatii, että suurvaltajohtajien on heti yritettävä purkaa jännitystä. Ukrainan rajalla sodanuhka on ilmeinen." />

YLE


Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen venäläinen virkaveljensä Vladimir Putin käyvät tänään puhelinneuvottelun.

Kyseessä on presidenttien ensimmäinen neuvottelu sen jälkeen, kun miehet keskustelivat puhelimitse heinäkuussa. Lisäksi he tapasivat Geneven huippukokouksessa viime kesäkuussa.

Videoneuvottelun on määrä alkaa noin kello 17 Suomen aikaa.

Suurvaltajohtajien keskustelunaiheita olisi loputtomasti. Asiantuntijat ovat poimineet todennäköisimmät.

1. Ukrainan kriisi

Ukrainan tilanne on tämän hetken polttavin suurvaltakriisi. Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan ja alkoi tukea Itä-Ukrainan separatisteja vuonna 2014, minkä seurauksena Ukraina on ollut käytännössä jakautuneena.

Yhdysvallat ja EU asettivat tuolloin Venäjälle pakotteita, joihin Venäjä vastasi omilla pakotteillaan. Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat noista ajoista lähtien olleet surkeat.

Nyt Venäjän pelätään aloittavan uuden hyökkäyksen Ukrainaan. Rajalle on koottu lähes 100 000 sotilaan joukko. Tiedustelutiedot ennakoivat, että hyökkäys voisi alkaa tammikuussa.

Lue lisää:

Asiantuntija: Venäjän välitön hyökkäys Ukrainaan ei ole näköpiirissä, mutta tilanne on silti "vakavasti huolestuttava"

Biden kävi ennen puheluaan Putinin kanssa pikaisen neuvottelukierroksen tärkeimpien länsijohtajien kanssa. Yhteinen sanoma on, että jos Venäjä toteuttaa hyökkäyksen, siihen kohdistetaan ankaria taloudellisia pakotteita. Ukrainaa aiotaan myös tukea, mutta toistaiseksi länsimaat eivät ole sanoneet täsmällisesti, onko myös sotilaallista tukea luvassa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky sotilasvarusteissa.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa etulinjalla taistelevia sotilaita 6. joulukuuta 2021.Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu / AFP

Talouspakotteet kohdistuisivat todennäköisesti Putinin lähipiiriin, Venäjän pankkeihin ja energiasektoriin. Venäjältä mahdollisesti estettäisiin ruplien vaihtaminen muihin valuuttoihin. Uutiskanava CNN väläyttää rajuinta vaihtoehtoa. Siinä Venäjä suljettaisiin pankkien käyttämästä SWIFT-maksujärjestelmästä. Tämä estäisi lähes koko Venäjän ulkomaankaupan.

2. Venäjän vaatimukset

Venäjän suurin pelko on, että sotilasliitto Nato laajenisi lisää sen rajoille.

Putin on julkisesti ilmoittanut Venäjän vaativan laillisesti päteviä takeita sille, ettei Ukraina liity Natoon.

Nato-maat ovat todenneet, että vain Natolla itsellään on valtuudet päättää, mikä maa siihen liittyy. Maat ovat tyrmänneet Venäjän halun määritellä itselleen etupiirin, jonka sisällä sillä olisi valta sanella maiden turvallisuuspoliittisista ratkaisuista.

Lue lisää:

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg: Venäjällä ei ole veto-oikeutta Ukrainan Nato-jäsenyyteen - Yle seuraa Venäjän ja Naton kiihtyvää sanasotaa

Venäjä on myös torjunut pelkoja, että se olisi hyökkäämässä Ukrainaan. Venäjän mukaan ase voi liikutella joukkojaan rajojensa sisällä niin kuin itse haluaa.

Satelliittikuva Venäjän maajoukkojen sadoista ajoneuvoista.
Venäjän maajoukkoja varusteita lähellä Jelnyaa Venäjällä 9. marraskuuta 2021. Maxar Technologies / AFP

Putin nostanee esiin mahdollisuuden järjestää uusi Venäjän ja Yhdysvaltain johtajien huippukokous.

3. Iranin ydinaseet

Iranin ydinaseuhka on todennäköinen puheenaihe. Iran solmi vuonna 2015 sopimuksen, jolla valvottaisiin sen väitettyjä aikomuksia kehittää ydinase.

Bidenin edeltäjä Donald Trump piti sopimusta epäonnistuneena ja irrotti maansa siitä. Tämän jälkeen Iranin on pelätty kiihdyttäneen ydinaseiden kehittelyä.

Venäjä on Iranin liittolainen ja edelleen ydinasesopimuksen sopimuskumppani. Biden yrittänee saada Venäjän painostamaan Irania noudattamaan sopimusta.

4. Kyberturvallisuus

Biden nostanee esiin Venäjän jatkuvat kyberiskut Yhdysvaltoihin. Venäjään kytkeytyneiden tahojen on todettu vaikuttaneen jo edellisiin presidentinvaaleihin.

Lue lisää:

Joe Biden kutsuu Vladimir Putinia tappajaksi ja uhkaa seurauksilla Venäjän vaalihäirinnän takia

Vuosi sitten tapahtui suuri SolarWinds-nimellä tunnettu kyberisku, jonka taustalla oli turvallisuusyhtiö Mandiantin mukaan Venäjän ulkomaantiedustelu SVR.

Lue lisää:

Venäläiset hakkerit murtautuivat Yhdysvaltojen valtiollisiin järjestelmiin mittavassa operaatiossa - CIA:n entinen johtaja: "Ehkä vahingollisin isku koko Yhdysvaltain kyberhistoriassa"

Jo kesäkuun tapaamisessa Biden painosti Putinia laittamaan kyberiskut kuriin, mutta asiassa ei tiettävästi ole tapahtunut edistystä.

5. Yhdysvaltalaiset vangit

Yhdysvalloissa on paljon julkisuutta saanut kahden yhdysvaltalaisen merijalkaväen sotilaan, Paul Whelanin ja Trevor Reedin vangitseminen Venäjällä. Vangitsemispäätöstä pidetään laittomana.

Biden yrittänee saada miehet vapautettua.

6. Ihmisoikeudet ja ilmasto

Bidenin hallinnon asialistalla ihmisoikeudet ja ilmasto ovat korkealla. Hän tuskin voi jättää näitä asioita kokonaan huomioimatta.

Venäjä on vähitellen alkanut hyväksyä ajatuksen ilmastonmuutoksen hillinnän tärkeydestä. Se oli mukana hyväksymässä Edinburghinilmastosopimusta, joskin vesitetyssä muodossa. Venäjälle fossiilinen energiantuotanto on edelleen ratkaisevan tärkeä, mutta Biden saattaisi tehdä ehdotuksia, joilla edistettäisiin päästötöntä energiaa.

Ihmisoikeuskysymyksistä Biden saattaa nostaa esiin Venäjän opposition heikentämisen sekä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vankilatuomion.

Katso lisää Ukrainan tilanteesta

mardi 7 décembre 2021 14:14:43 Categories: Venäjä YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.