Eniten kannatusta koronapassin käytön laajentamiselle näyttää olevan oppositiopuolue kokoomuksen riveissä. Kysymys jakaa oppositiota enemmän kuin" /> Eniten kannatusta koronapassin käytön laajentamiselle näyttää olevan oppositiopuolue kokoomuksen riveissä. Kysymys jakaa oppositiota enemmän kuin" />

YLE


Iso osa kansanedustajista näyttää vihreää valoa koronapassin käytölle työpaikoilla. Tällä hetkellä esimerkiksi ravintolat voivat kysyä asiakkailtaan koronapassia, jos alueella on ravintolarajoituksia. Työntekijältä koronapassia ei voi vaatia.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL on toivonut, että koronapassista tulisi porkkana rokottautumiselle.

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö myös työnantajilla olla mahdollisuus vaatia työntekijöiltä koronapassia. Hallitus on linjannut, että asiaa ryhdytään selvittämään asiaa yhdessä työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa. Päätöksiä ei näillä näkymin ole luvassa vielä tämän vuoden puolella.

Kysymys koronapassin laajentamisesta jakaa puolueita jyrkästi. Suurimmat jakolinjat löytyvät kuitenkin oppositiosta, eivät hallituksen sisältä.

Äärilaitoja edustavat kokoomus ja perussuomalaiset. Kokoomus näkee, että työnantajien oikeus kysyä koronapassia olisi hyvä tapa pitää yritykset auki ja työntekijät terveenä.

Perussuomalaiset vastustavat koronapassia tiukasti. Kyselyssä vain yksi perussuomlaisten kansanedustaja ilmoitti kannattavansa koronapassia. Puolueen kansanedustajia huolestuttaa, että koronapassi jakaa työntekijät kahteen leiriin: rokotettuihin ja rokottamattomiin.

Kokoomuksessa vankin kannatus

Koronapassin käytön laajentaminen saa siis vahvimman kannatuksen oppositiopuolue kokoomuksesta. Puolueessa ihmetellään, miksi hallitus vitkasteli keväällä koronapassin valmistelussa.

Ben Zyskowictz (kok.) muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus huolehtia työntekijöiden terveysturvallisuudesta.

- Miten hän voi siitä huolehtia, jos hänellä ei ole oikeutta saada tietoa työntekijöiden koronarokotuksesta eikä myöskään oikeutta vaatia koronapassia?

Passin kannatus on laajaa myös hallituspuolue keskustan riveissä. Hannu Hoskonen (kesk.) ihmettelee, miksi Suomi ei ota oppia esimerkiksi Italiasta. Siellä ilman koronapassia tai negatiivista koronatestiä ei ole asiaa mitään asiaa työpaikalle.

- Kukaan ei halua sitä, että koko Suomi menee taas kiinni. Ihmisten on saatava palveluja. En ymmärrä, miksi pitää ottaa riski, että ihmisiltä menee henki tai työpaikka.

SDP:ssä huolta terveystietojen käytöstä

Pääministeripuolue SDP:n kansanedustajissa on myös epäilijöitä, vaikka valtaosa Ylen kyselyyn vastanneista demarikansanedustajista kannattaa työnantajan oikeutta kysyä työntekijöiltään koronapassia.

Vastauksissa näkyy huoli työnantajien vallan lisääntymisestä.

Niina Malm (sd.) selvittäisi ensin, saisiko työnantaja käsiinsä liikaa tietoa työntekijöiden terveydestä.

- Valmistelussa on otettava huomioon palkansaajapuolen huoli. Tästä ei saa tulla päänavausta siihen, että työnantaja saa kysyä lähes mitä vain terveyteen liittyvää.

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat erimielisiä koronapassin käytöstä työpaikoilla. Suomen suurin palkansaajajärjestö SAK on rinnastanut koronapassin vaatimisen pakkorokotuksiin ja haluaa vielä lisäselvityksiä asiasta. Korkeasti koulutettujen Akava kannattaa koronapassia työpaikoilla.

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) haluaisi antaa työnantajille oikeuden kysyä työntekijöiltä koronapassia.

  • Voit tutustua hallituksen ja opposition väliseen vastausjakaumaan tästä:

Perussuomalaiset vastustavat tiukasti

Perussuomalaisille koronapassi on punainen vaate. Koronarokotukset ovat vapaaehtoisia ja sillä linjalla perussuomalaiset haluaa pysyä. Juho Eerola on sitä mieltä, että vaaran merkit ovat jo lähellä, jos työnantaja alkaa vaatia työpaikalla koronapassia.

- En kannata totalitarismia, enkä siihen kuuluvia hihamerkkejä. Lisäksi moni työ jäisi tekijää vaille.

Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on huolissaan koronapassin laajentamisen vaikutuksista. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah epäilee, onko koronapassin vaatiminen työpaikoilla perustuslain mukaista.

- Työnteko-oikeuden rajaaminen koronapassilla törmää varmasti perustuslakiongelmiin, ja pakko kääntyy helposti terveysturvallisuuden vastustamiseksi ylipäätään.

Hallituspuolueissakin epäilijöitä

Hallituspuolueissa koronapassin käyttäminen työpaikoilla saa siis laajaa kannatusta, mutta joukossa on niitäkin, jotka vielä epäröivät. RKP:n Eva Biaudet kertoo kannattavansa koronapassia "joissakin tapauksissa esimerkiksi vanhustenhoidossa ja terveydenhuollossa".

Vihreiden Heli Järvinen kannattaa koronapassin laajentamista etenkin niillä aloilla, joilla on riski sairastuttaa heikompia ja sairaampia ihmisiä.

- Terveyden - ja elämän - turvaamiseksi näin on toimittava. Myös yrittämisen ja elinkeinojen turvaamisen näkökulmasta esitys on perusteltu, niin harmillista kuin se onkin.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi on samoilla linjoilla. Mustajärvi perustelee kantaansa sillä, että työpaikan on oltava turvallinen sekä asiakkaille että työntekijöille.

- Lakiin yksityisyydensuojasta työelämässä voitaisiin tehdä helposti lisäys koronapassista.

Koronapassin käyttö on tällä hetkellä vaihtoehto rajoituksille. Passista selviää, onko käyttäjällä täysi rokotesarja tai onko hän jo sairastatanut koronataudin. Koronapassi voidaan vaatia esimerkiksi ravintoloissa ja teattereissa, mutta ei terveysasemilla eikä kirjastoissa.

  • Tutki kansanedustajien mielipiteitä perusteluineen alla olevasta valikosta. Edustajat ovat aakkosjärjestyksessä. Voit valita edustajan pudotusvalikosta tai selata edustajia nuolipainikkeilla.
mardi 7 décembre 2021 07:30:00 Categories: YLE koronapassi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.