Myös kansainvälisen yhteisön tulisi painostaa Libanonia muutokseen, sanoo Suomessa vieraillut Libanonin politiikan ykkösasiantuntijoihin kuuluva " /> Myös kansainvälisen yhteisön tulisi painostaa Libanonia muutokseen, sanoo Suomessa vieraillut Libanonin politiikan ykkösasiantuntijoihin kuuluva " />

YLE


Sähköä vain muutama tunti päivässä. Tavallisten särkylääkkeidenkin saannissa on haasteita. Arviolta melkein 80 prosenttia kansalaisista elää köyhyysrajan alapuolella.

Tällaista on arki Libanonissa, jossa iso osa kansalaisista elää ennennäkemättömän talouskurimuksen keskellä.

Lisäksi yli vuosi sitten tapahtunutta, yli 200 ihmistä surmannutta Beirutin satamaräjähdystä ei ole vieläkään kunnolla tutkittu ja siitä syyllisiä asetettu vastuuseen.

Libanon on keskellä sekä taloudellista että poliittista kriisiä, joka on luonut kansalaisten keskuuteen syvää toivottomuutta.

Tästä huolimatta maan hallitus ei ole edes kokoontunut kahteen viikkoon, sanoo STT:lle Suomessa vieraillut tutkimuslaitos Chatham Housen Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan osaston johtaja Lina Khatib.

- Kansainvälinen yhteisö on vaatinut, että kaiken Libanonille annettavan tuen pitäisi perustua uudistuksiin hallintojärjestelmässä. Päättäjät eivät ole tätä huomioineet, mikä on jättänyt Libanonin vapaapudotukseen.

Lina Khatib kuvattuna Roomassa vuonna 2015.
Lina Khatib kuvattuna Roomassa vuonna 2015.Claudio Peri / EPA

Hyvää tarkoittava sopimus muuttunut ongelmaksi

Libanonin poliittisen järjestelmän on rampauttanut osin sen sektariaaninen järjestelmä.

Sektariaaninen eli uskontokuntien välillä jaettu poliittinen järjestelmä luotiin maan verisen sisällissodan lopettamiseksi, ja tarkoitusperät olivat hyvät. Valta oli määrä jakaa tasaisesti maroniittikristittyjen, shiialaisten ja sunnien välillä.

Sopimus on kuitenkin jättänyt maan rampautuneeseen tilaan. Poliittiset ryhmät ajavat lähinnä omia etujaan, ja korruptio on laajaa.

- Sektariaaninen järjestelmä on pääsyy siihen, miksi Libanon on nyt siinä tilassa, missä se on, sanoo Khatib.

Libanonin johtajat käyttäytyvät kuin gangsterit, jotka kansalaisten etujen ajamisen sijasta ajavat oman ryhmänsä etuja, sanoo Suomessa myös vieraillut libanonilainen kansalaisaktivisti ja toimittaja Mahmoud Faqih.

Käytännön esimerkkinä voi kuvata esimerkiksi terveyspalveluita: puolue voi rahoittaa kansalaisen terveydenhoitokuluja, mikäli tämä äänestää puoluetta vastineena.

Kansalaiset ovat jo läpeensä väsyneitä nykyjärjestelmään. Viime vuosina kansa on marssinut kaduilla jo useasti, ja samalla äänet laajemmasta yhteiskunnallisesta muutoksesta ovat vain voimistuneet.

Faqihin mukaan koko Libanonin järjestelmä tarvitsisikin täydellisen uudistamisen, johon liittyisi nykyisen järjestelmän purkaminen.

Kansainvälisen yhteisön apua tarvitaan

Khatibin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi tukea Libanonia muutoksessa.

- Aivan ensimmäisenä pitäisi pelastaa Libanonin talous, sillä talouskriisistä kärsivät ennen kaikkea tavalliset libanonilaiset. Apua ei pitäisi kuitenkaan lähettää sellaisten kanavien kautta, joka sallii poliittisen eliitin varastaa rahat omiin taskuihinsa.

Ensi vuonna Libanonissa järjestetään vaalit. Maahan on nyt noussut uusia puolueita, jotka eivät perustu uskontojen välisiin jakolinjoihin. Vaikka ne eivät onnistuisi saamaan enemmistöpaikkaa parlamentissa, ne voivat tarjota väylän muutokseen tulevaisuudessa.

Siksi Khatibin mukaan kansainvälisen yhteisön kannattaisi tukea uusia puolueita.

Faqih katsoo, että jos muutoksia ei tapahdu, edessä on joko kapina tai nuorten joukkopako.

- Jos muutosta ei tapahdu, Libanonista tulee vanhusten yhteiskunta. Nuoret joko lähtevät pakolaisiksi tai nousevat kapinaan, jolloin edessä on kaaos.

Lue lisää:

Saudi-Arabia pisti konkurssikypsän Libanonin taas polvilleen - lopetti kaiken tavaratuonnin Libanonista yhden toimittajan kommentin takia

Libanon puhkesi jälleen väkivaltaisuuksiin - ainakin kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui Beirutin ammuskelussa

Beirut vuonna nolla - tuhosiko vuosi sitten tapahtunut sataman räjähdys myös Libanonin tulevaisuuden?

dimanche 5 décembre 2021 17:31:40 Categories: Libanon YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.