Ilta Sanoma

Kemianteollisuuden etujärjestön mukaan STM:n lakiehdotus palkka-avoimuudesta ei ratkaise ongelmaa ja voi olla tietosuoja-asetuksen vastainen.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kemianteollisuuden yrityksiä edustava Kemianteollisuus ry vastustaa sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän ehdotusta palkka-avoimuudesta. Työryhmä esittää, että henkilöstön edustajat ja palkkasyrjintää epäilevä työntekijä voisivat saada toisten työntekijöiden palkkatietoja.

- Me kutsumme tätä palkkojen pakkojulkisuudeksi, koska sitähän se käytännössä on, sanoi Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä järjestön tilaisuudessa perjantaina.

Etu-Seppälän mukaan ehdotuksen "kummallisuuksia" ovat muun muassa se, ettei ammattiliittoon kuulumisella ole vaikutusta, vaan henkilöstöedustajilla olisi oikeus saada henkilön palkkatietoja, kuului tämä liittoon tai ei.

Palkkatietoja voisi saada myös toiseen henkilöstöryhmään kuuluvasta työntekijästä.

- Näillä ei pitäisi olla mitään tekemistä palkkasyrjintätilanteiden kanssa, sillä palkkasyrjintä voi syntyä samaa tai samanarvoista työtä tekevien välillä. Harvemmin se syntyy esimerkiksi työntekijän ja ylemmän toimihenkilön tehtävien välillä, Etu-Seppälä sanoo.

Lue lisää: Työnantajaliitot torjuvat jyrkästi palkkojen "pakkojulkisuuden" - johtaisi "kateuden ja uteliaisuuden lisääntymiseen"

Kemianteollisuuden mukaan ehdotus ei myöskään ratkaise mitään ongelmaa, sillä jo nykyinen lainsäädäntö antaa luvan yksittäisen henkilön palkkatietojen saamiselle tasa-arvovaltuutetun kautta palkkasyrjintätilanteissa.

Järjestössä epäillään myös, että yksittäisen henkilön palkkatietojen luovuttaminen työryhmän ehdottamalla tavalla rikkoisi myös EU:n gdpr-tietosuojadirektiiviä.

- Meidän nykyinen tasa-arvolaki lähtee siitä, että yksittäisen henkilön palkkatietoja suojataan ja palkkasalaisuus rikotaan vain tasa-arvovaltuutetun kautta, Etu-Seppälä sanoo.

EU:ssa on myös valmisteilla palkkatietojen läpinäkyvyyttä koskeva direktiivi, jossa siinäkään ei gdpr:n takia sallittaisi yksittäisen työntekijän palkan selvittämistä.

Hänen mukaansa palkkatietoja ei ole ehdotuksen mukaisella tavalla avattu missään muussa EU-maassa.

Etu-Seppälän mukaan päätavoitteena STM:n uudistuksessa oli puuttuminen naisten ja miesten välisiin palkkaeroihin.

- Siihen ei tällä lakiuudistuksella kuitenkaan vaikuteta, se johtuu enemmän koulutusvalinnoista ja mitä sillä puolella sitten pitäisi tehdä.

Hän epäilee myös, että uudistus käytännössä tasapäistäisi palkkoja, vaikka erilaisille työntekijöiden erilaisille suoritusperusteisille palkkioille olisikin perusteita.

- Jos palkkaus tasapäistyy, se heikentää myös tuottavuutta ja vaikuttaa tätä kautta kilpailukykyyn, sekä vaikeuttaa osaajien saamista Suomeen, Etu-Seppälä.

Hänen mukaansa Kemianteollisuudessa tai muillakaan vientialoilla ei ole ollut palkkasyrjintään liittyviä oikeusjuttuja vuosikausiin.

Ilta Sanoma
vendredi 3 décembre 2021 15:44:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.