Ilta Sanoma

Ruokailutapojen automatisoituminen pitkään jatkuneen etätyön rytmiin on lisännyt tietotyöläisten painonhallintaongelmia ja niistä johtuvia oireita.

Etätyöpäivien aikana syödyt ateriat eivät usein ole riittävän monipuolisia ja kotona syöminen saattaa olla epäsäännöllisempää kuin työpaikalla.

Etätyöpäivien aikana syödyt ateriat eivät usein ole riittävän monipuolisia ja kotona syöminen saattaa olla epäsäännöllisempää kuin työpaikalla. Kuva: Colourbox

Pitkään jatkunut etätyö on tehnyt hallaa yhä useamman tietotyöläisen painonhallinnalle. Ajatustyöläisiin erikoistuneesta työterveysyritys Heltistä kerrotaan, että yhä useammat etätyöläiset ottavat yhteyttä työterveyteen eri tasoisten painonhallinnan ja suoliston ongelmien vuoksi.

Heltin asiantuntijoiden havaintoja tukee myös Työterveyslaitoksen kyselytutkimus, jossa selvitettiin etätyön vaikutuksia muun muassa ravinto- ja liikuntatottumuksiin.

Heltin laillistettu ravitsemusterapeutti ja työterveyshoitaja Marita Ukkola kertoo, että tutkimuksen perusteella osalla ravinto- ja liikuntatottumukset ovat menneet huonompaan ja osalla taas terveellisempään suuntaan. Joillain etätyö ei puolestaan ole vaikuttanut elintapoihin juuri lainkaan.

Työterveyden vastaanotoilla negatiiviset muutokset näkyvät erilaisten oireiden lisääntymisenä. Yleisimpiä niistä ovat energian puute, väsymys, kehonkuvan muutosajatukset ja kehotuntemukset sekä erilaiset kivut muun muassa vatsan ja suoliston alueella.

Syyt painonhallinnan ongelmille ovat moninaiset. Heltin tiedotteen mukaan syitä kuitenkin löytyy yleensä kaksi. Ensinnäkin etätyöpäivien aikana syödyt ateriat eivät usein ole riittävän monipuolisia, ja toiseksi, kotona syöminen saattaa olla epäsäännöllisempää kuin työpaikalla.

Ruokailu on muuttunut monilla yksipuolisemmaksi siksi, että säännöllinen työpaikkalounas puuttuu päivittäisestä syömisestä. Työpaikkalounas on usein yksi suomalaisten merkittävimmistä ateriakokonaisuuksista. Siksi se kattaa suuren osan esimerkiksi päivittäisestä kuidun ja kasvisten saannista.

Moni ei viitsi kotona nähdä vaivaa yhden hengen aterioiden eteen, jolloin lounas jää helposti yksipuoliseksi.

Usein työpaikkaruokailu myös rytmittää syömistä. Kotona ateriarytmi unohtuu herkemmin, sillä työhön uppoutuminen on tyypillisempää yksin työskennellessä. Työkaverit eivät pyydä lounaalle tai kahville, mikä normaalisti katkoisi päivää työpaikalla.

Pitkät työsessiot ilman, että nousee välissä työpisteeltä, voivat lisätä myös vatsaoireita, kuten turvotusta ja kipua.

Ukkola kertoo, että ravitsemusvalintoja ohjailee usein niin sanottu autopilottitoiminta.

Kuvailulla havainnollistetaan sitä, kuinka aivoilla on taipumus siirtää kaikki tekeminen rutinoituneeseen säilömuistiin. Tämä johtuu siitä, että työmuistissa asian käsittely vie enemmän energiaa ja voimia kuin säilömuistissa.

Näin käy helposti myös ruokailuun liittyvien valintojen yhteydessä: turvaudumme kuin huomaamatta siihen vaihtoehtoon, joka tuntuu tutulta ja helpolta.

Kun jokin asia muuttuu arjessa, emme Ukkolan mukaan välttämättä edes huomaa, että ruokavalintamme saattavat muuttua samalla kuin itsestään.

Voi myös olla, että muuttunut tilanne tunnistetaan, mutta muut vaihtoehdot jäävät automaattisten toimintamallien jalkoihin. Aivot pyrkivät luonnostaan ylläpitämään autopilottitoimintaa. Siksi muutos vaatii aina ponnistelua ja aiheuttaa usein negatiivisia tunteita.

Peilaa valintoja vanhoihin, hyviksi havaittuihin rutiineihin. Jos olet esimerkiksi etätöissä huomannut, että kiireettömän, monipuolisen aamupalan syöminen tekee hyvää, pyri jatkamaan rutiinia eri keinoin palatessasi takaisin työpaikalle. Aamupalan voi syödä esimerkiksi vasta työpaikalla.

Opettele rutiini toisen rutiinin avulla. Jos esimerkiksi pyrit lisäämään veden juontia, juo lasi vettä aina vaikkapa ennen hampaiden pesua. Pian hammaspesu muistuttaa joka kerta juomaan vettä, jolloin teosta muodostuu rutiini.

Palastele asioita. Esimerkiksi kasvisten syönnin lisääminen helpottuu, jos päättää jokaisella kauppareissulla ostaa aina yhden uuden kasviksen. Myös tuttujen ruokien sekaan voi raastaa vaikkapa porkkanaa.

Valmista monen päivän ruoat ja pilko kasvikset yhdellä kertaa, jotta toimenpiteisiin ei tarvitse ryhtyä erikseen joka päivä. Valmiiksi pilkotuista kasviksista voi tehdä useita eri ruokia, kuten uunijuureksia ja sosekeittoa.

Ilta Sanoma
jeudi 2 décembre 2021 16:40:00 Categories: Hyvä olo Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.