Makuja

Saako perunoita oikeasti säilyttää jääkaapissa? Muista tämä, jos ostat kotiisi pottuja

Makuja - logo Makuja 02.12.2021 09:46:12 Petra Tuominen
Mikä on perunoiden oikea säilytyspaikka?

Miten perunat saa säilymään kotona mahdollisimman pitkään? Tässä tärkeimmät vinkit pottujen säilyttämiseen.

Videolla: Parasta perunamuusia ikinä? MTV testasi Kape Aihisen ylistämän tavan valmistaa muusia.

Vaikka tilastojen valossa perunan kulutus Suomessa onkin laskenut huippuvuosistaan, pottu maistuu yhä suomalaisille. Luonnonvarakeskus Luken mukaan peruna on ympäristönäkökulmasta ilmastoviisas tuote. Peruna kasvaa hyvin Suomessa ja sen vesijalanjälki on huomattavasti parempi kuin esimeriksi riisin. Pottu on myös ravintoarvoltaan kilpailijoitaan parempi ja peruna sopii suurimpaan osaan erikoisruokavalioista.

Erilaisia perunalajikkeita löytyy kaupoista kaikenlaiseen käyttöön: on muusiperunaa, yleisperunaa, puikulaa ja uuniperunaa. Hyvää raaka-ainetta ei kannata heittää hukkaan. Siksi potun säilyvyyteen kannattaa hieman panostaa. Näin säilytät perunoita oikein.

Perunan säilyvyysaika riippuu siitä, miten sen varastoi. Tuore ja muuten virheetön pottu voi oikeissa säilytysolosuhteissa säilyä kuukausitolkulla. Jos perunoita säilyttää yli 12 asteen lämpötilassa, ne kuivuvat nopeammin, mikä lyhentää myös pottujen säilyvyysaikaa.

Peruna alkaa vihertää, jos se altistuu valolle. Periaatteessa pienen vihertävän kohdan voi kuoria pois ja potun käyttää tavalliseen tapaan. Ruokavirasto kuitenkin muistuttaa, että vihertynyt peruna sisältää paljon glykoalkaloideja, esimerkiksi solaniinia ja kakoniinia, jotka ovat suurina pitoisuuksina haitallisia terveydelle.

Vihertymisen estämiseksi peruna on säilytettävä vähittäiskaupoissa, suurkeittiöissä ja kotitalouksissa valolta suojattuna.

Perunan itäminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että pottu on syömäkelvoton. On kuitenkin syytä muistaa, että perunan idussa on korkea glykoalkaloidi- eli solaniinipitoisuus. Ruokaviraston mukaan itäminen lisää myös itujen lähellä olevien solukkojen solaniinipitoisuutta. Solaniini on sama myrkky, jota muodostuu myös perunan alkaessa vihertää. Se voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita.

KTM:n asetuksessa ruokaperunan kaupan pitämisestä todetaan muun muassa, että ruokaperuna katsotaan laadultaan vialliseksi, jos perunaan on kehittynyt yli 5 millimetriä pitkiä ituja. Ruokaviraston mukaan pienet idut voi kuoria ja perunan käyttää, jos pottu tuntuu muuten kovalta ja hyvältä. Tämä pätee varsinkin silloin, jos peruna itää ensimmäistä kertaa. Peruna, jossa on suuret idut kannattaa kuitenkin jättää syömättä, luultavasti se jo maistuukin kitkerältä.

Perunoiden käyttökelpoisuuden voi tarkistaa puristelemalla niitä hiukan. Jos pottu tuntuu pehmeältä tai ryppyiseltä, sitä ei enää kannata käyttää. Myös täysin vihreät tai oudonhajuiset perunat kannattaa heittää pois.

Perunoiden säilyttäminen liian kylmissä olosuhteissa ei kannata. Jääkaapissa perunoiden tärkkelys muuttuu nopeammin sokeriksi, jolloin sekä perunoiden maku että niiden käyttöominaisuudet muuttuvat.

Iso-Britannian ruokavirasto on varoittanut aiemmin perunoiden säilyttämisestä jääkaapissa.

- Kun perunoita säilyttää jääkaapissa, niiden tärkkelys muuttuu sokeriksi. Kun perunat sitten kypsentää, nämä sokerit yhdistyvät aminohappo aspargiiniin ja tuottavat haitalliseksi uskottua kemikaalia nimeltä akryyliamidi, FSA:sta todetaan.

Liian kylmissä olosuhteissa peruna alkaa siis tuottamaan nopeammin tärkkelystä, mikä puolestaan johtaa suurempaan akryyliamiipitoisuuteen perunaa kypsentäessä.

Suomen Ruokaviraston mukaan akryyliamidia voi muodostua elintarvikkeisiin niiden valmistuksen yhteydessä, kun tärkkelyspitoisia elintarvikkeita friteerataan, paistetaan uunissa tai rasvassa tai paahdetaan korkeissa lämpötiloissa. Ruokaviraston mukaan keittämisen ei ole todettu lisäävän elintarvikkeen akryyliamidipitoisuutta. 

Missä perunaa tulisi sitten säilyttää, jos ei jääkaapissa? Ihanteellisin paikka potulle olisi tietysti perunakellari tai kylmäkaappi. Peruna pitää viileästä ja pimeästä. Huoneenlämpöön pottuja ei kannata jättää pitkäksi aikaa, sillä lämmössä peruna säilyy vain muutaman päivän. Jos perunoita säilytetään liian lämpimässä, ne pehmenevät, kuivuvat ja alkavat itää.

Paras säilytyslämpötila perunalle on +4-6 astetta. Jos perunakellaria tai viileäkaappia ei ole, voi potut laittaa jääkaapin vihannesloeroon. On kuitenkin muistettava, että jääkaapin on oltava puhdas, eikä siellä saa olla homehtuneita ruoka-aineita pilaannuttamassa ilmaa. Kasvikset, vihannekset ja juurekset eivät myöskään saa koskettaa jääkaapin seiniä. Jääkaappi jäädyttää ja sulattaa itse itseään, ja seinien kanssa kosketuksissa olevat syyssadon vitamiinipommit voivat jäätyä ja pilaantua.

Lähteet: Ruokavirasto, Luke, Insider, Tiede

jeudi 2 décembre 2021 11:46:12 Categories: Makuja

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa
NorpaNet Beta 1.1.0.18818 - Firebird 5.0 LI-V6.3.2.1497

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.