Noin 40 prosenttia maan matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla. Suomen talouden veturina toimivan alueen näkymä eh" /> Noin 40 prosenttia maan matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla. Suomen talouden veturina toimivan alueen näkymä eh" />

YLE


Koronan uusi virusmuunnos omikron aiheuttaa suurta epävarmuutta eri puolilla maailmaa. Niin myös Suomessa.

Tuusulassa hotelli-, kokous- ja ravintolatoimintaa pyörittävän Gustavelundin hotellinjohtaja Pia Ropponen sanoo, että omikronmuunnoksen vaikutuksia odotetaan yrityksissä jopa pelonsekaisin tuntein. Hän toteaa, että hankalinta yrittäjien kannalta on koko tilanteen ennakoimattomuus.

- Tämä on ollut sellaista, että toisena päivänä tilauskirjat ovat olleet täynnä ja jo seuraavana päivänä niitä on peruttu, Ropponen sanoo.

Gustavelundin liiketoimintaa pyörittää pariskunta Pia ja Antti Ropponen. Heidän omistamansa yritys on toiminut yli kolmekymmentä vuotta.

Yrityksessä jouduttiin käymään historian ensimmäiset yt-neuvottelut koronan vuoksi parisen vuotta sitten. Gustavelund on työllistänyt parhaimmillaan viitisenkymmentä henkilöä. Tällä hetkellä työntekijöitä on kolmisenkymmentä.

Yt-neuvottelujen myötä Ropposten omatkin toimenkuvat laajenivat kertaheitolla.

- Olen hoitanut paljon kiinteistön kunnossapitoon kuuluvia asioita konttorihommien sijaan, ja Pia puolestaan on touhunnut paljon ravintolasalin puolella, Antti Ropponen kertoo.

Pia Ropponen, hotellinjohtaja, Gustavelund ja  Antti Ropponen, toimitusjohtaja, Gustavelund
Yrittäjäpariskunta Pia ja Antti Ropponen kertovat, että parisen vuotta sitten alkanut koronaepidemia tuntui ensin lähinnä pahalta painajaisunelta.Matti Myller / Yle

Pia ja Antti Ropponen sanovat, että parisen vuotta sitten alkanut koronaepidemia tuntui ensin lähinnä pahalta painajaisunelta.

- Ihmetteli vain, voiko tämä todella olla totta.

Tuskaa aiheutti etenkin se, miten henkilöstön saisi työllistettyä myös jatkossa.

- Heillä on perheitä ja muita vastuita kannettavanaan, Pia Ropponen toteaa.

Kauppakamarin johtaja: Kotimainen kysyntä ja koronapassi eivät turismia korvaa

Uudesta variantista voi koitua kova isku koko maalle, mutta etenkin pääkaupunkiseudulle, jossa matkailu- ja ravintola-alan merkitys suuri.

Noin 40 prosenttia koko maan matkailu- ja ravintola-alan liikevaihdosta syntyy pääkaupunkiseudulla.

Helsingin kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan Uudenmaan tilanne valaisee varsin hyvin koronan vaikutuksia koko Suomen talouteen. Helsingin seudulla on noin 32 prosenttia Suomen työpaikoista. Uudellamaalla tuotetaan noin 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Markku Lahtinen, Helsingin kauppakamari.
Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan koronarajoituksissa tulisi välttää äkkijarrutuksia kaikin keinoin, jotta yritykset voivat pyörittää liiketoimintaansa.Matti Myller / Yle

Lahtinen sanoo, ettei kotimainen kysyntä ja koronapassi pysty korvaamaan tavanomaista ulkomailta tulevaa turismia etenkään, jos rajoitukset vaihtuvat viikoittain ja kohtelevat eri toimialoja epäoikeudenmukaisesti.

- Uusimaa on varsin palveluvaltainen alue. Matkailuun ja ravintola-alaan kohdistuvat uudet ongelmat olisivat kova isku tänne ja näin myös koko maalle, Lahtinen sanoo.

Lahtinen toteaa, että yritysten suhdannearviot koko maassa ehtivät jo syksyn aikana parantua. Toipuminen koronakriisistä kuitenkin hidastuisi jälleen, jos uusi omikronmuunnos alkaa jyllätä ja jähmettää myös matkailun.

"Tilanne näyttäytynyt ehkä parempana kuin todellisuus on"

Palvelusektorin yritykset saivat käynnistää liiketoimintaansa rajoitusten höllentyessä.

Yritysten kannattavuuskehitys on toki vaihdellut Uudellamaalla, mutta se ehti jo olla syksyn aikana keskimäärin parempi kuin vuosi sitten. Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton marraskuun lopulla julkaisemasta suhdannebarometrista.

- Tilanne on kuitenkin näyttäytynyt ehkä hieman parempana kuin todellisuus täällä on ollut. Näin siksi, että Uudellamaalla lähdettiin liikkeelle hyvin synkästä tilanteesta. Kuoppa täällä oli erityisen syvä, Lahtinen sanoo.

Koko epidemian ajan tautitilanne on ollut synkin pääkaupunkiseudulla. Lahtinen toteaa, että lähes kahden vuoden ajan pääkaupunkiseudun majoitus- ja ravitsemisalan, erikoiskaupan ja matkailualojen yritykset sekä ammattimaiset tapahtumajärjestäjät ovat joutuneet syömään omia pääomiaan.

- Niiden kannattavuus on ollut pitkään olematonta.

Yrittäjät toivovat ennakoitavuutta

Gustavelundin hotellinjohtaja Pia Ropponen korostaa, että hankalinta yritysten kannalta on määräysten ja rajoitusten jatkuva vaihtuminen.

Pia Ropponen, hotellinjohtaja, Gustavelund
Hotellinjohtaja Pia Ropponen kertoo odottavansa innolla ensi kesää. Hän uskoo, että tautitilanne helpottuu olennaisesti kesään mennessä. Matti Myller / Yle

Antti Ropponen puolestaan toteaa, ettei investointejakaan voi loputtomasti lykätä, mutta niitä on vaikea toteuttaa, koska tulevasta ei tahdo tietää kuin viikkoja tai muutamia kuukausia eteenpäin.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen terveiset valtiovallan suuntaan ovat selkeät. Lahtisen mukaan koronapassin käytön laajentaminen on erinomainen ja ennustettavuutta tuova linjaus.

Lahtisen mukaan vielä tarvittaisiin nopea päätös yksityisen työterveyden ottamisesta mukaan kolmansien rokotusannoksien jakeluun. Tämä saattaisi auttaa kasvattamaan rokotekattavuutta ja helpottaisi työpainetta yhä enemmän kuormittuvassa julkisessa terveydenhuollossa.

- Terveysturvallisuudesta tulee huolehtia, mutta äkkijarrutuksia tulisi rajoitusten osalta nyt kaikin keinoin välttää, jotta ihmiset voivat käyttää palveluja ja yritykset pyörittää liiketoimintaansa, Lahtinen sanoo.

Maan hallitus kertoi tiistai-iltana yrittävänsä hidastaa viruksen leviämistä niin, ettei paikkoja vielä tarvitsisi sulkea kokonaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 3. joulukuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Osa-aikatyöt eivät innosta suomalaisia, mutta Riikka Lamminen ui vastavirtaan - asiantuntijan työ vaihtui osa-aikatyöhön kahvilassa

Uusi etätyösuositus nosti työpaikkojen koronapassit jälleen keskusteluun - kokosimme keskeiset näkemykset puolesta ja vastaan

jeudi 2 décembre 2021 10:27:22 Categories: YLE yrittäjyys

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.