Ilta Sanoma

Koulun järjestyssäännöissä voidaan kieltää kännykän käyttö oppitunnin aikana, opetushallituksen juristi ja luokanopettaja Laura Francke kertoo Ilta-Sanomille.

Keskittyminen Myllypuron alaluokilla parani, kun kännykät kiellettiin tunneilla.

Keskittyminen Myllypuron alaluokilla parani, kun kännykät kiellettiin tunneilla. Kuva: Antti Hämäläinen / IS

Kännykän selaaminen koulutuntien aikana häiritsee oppimista. Myllypuron peruskoulussa asiaan puututtiin yhdellä tiukalla ja selkeällä keinolla - ja seuraukset alkoivat näkyä pian.

-?Koulussa otettiin jo noin kaksi vuotta sitten käyttöön ohjeet, joiden mukaan puhelimet pidetään alakoulun oppituntien ajan poissa näkyvistä, lukutaidon opettaja Aleksis Salusjärvi kertoo Ilta-Sanomille.

Koulu suosittelee lisäksi, että alakoululaiset eivät käyttäisi puhelinta edes välitunneilla.

Tulokset alkoivat näkyä Salusjärven mukaan pian.

-?Nyt näkyy selvästi, että nuorten keskittymiskyky on hyvä, kun kännyköitä ei vilkuilla tunneilla. Ryhmätyöskentely onnistuu myös hienosti, kun katse ja koko huomiokyky ovat oppimisessa, hän kertoo.

Salusjärvi kertoo, miksi hanke saatiin hyvin käyntiin.

-?Oppilaat ja koko koulun väki ovat kaikki sitoutuneet kännykän pois jättämiseen tunneilta. Yhteishenki koulussa on hyvä ja vanhemmat ovat tässä mukana, hän sanoo.

Hänen mukaansa osallistuminen ja kyky keskittyä annetun tekstin lukemiseen tuntuu parantuneen selvästi, kun kännykät ovat poissa.

Salusjärvi on mukana nuorten lukutaitoa edistävässä Sanat haltuun -hankkeessa. Hän kiertää suomalaisia kouluja. Myllypurossa hän koki selvän myönteisen eron moneen muuhun suomalaisen koulun verrattuna.

Myös valvonta pelaa. Kännykän käyttäminen tunneilla ei jää opettajilta huomaamatta, vaan kännykän vilahtamisesta tunnilla tulee Wilma-merkintä.

Mallin voisi Salusjärven mukaan kopioida muuallekin.

-?Käytännön voisi vapaasti ottaa käyttöön myös muualla, jos nuorten lukutaitoa halutaan parantaa.

-?Se vaatii kuitenkin sitä, että oppilaat otetaan heti alusta mukaan ja että heidän vanhempansa suostuvat tähän, Salusjärvi kertoo.

Salusjärvi kertoo kokemuksistaan Myllypurossa myös Facebookissa.

Käytännön laajentaminen muualle maahan olisi helppoa. Se ei vaadi edes laajaa viranomaisten ohjeistusta, vaan päätökset onnistuvat lähikouluissa itsenäisesti.

-?Kännykät pysyvät piilossa alakoulun tunneilla yhä, Myllypuron peruskoulun rehtori Anna Hirvonen kertoo Ilta-Sanomille.

Peruskoulun luokkia 1-6 kutsutaan epävirallisesti alakouluksi ja luokkia 7-9 yläkouluksi, vaikka peruskoulu on yhtenäinen. Myllypuron peruskoulussa on noin 900 oppilasta.

-?Meillä tämä on toiminut hyvin ainakin kaksi vuotta. Tiedän, että muuallakin Suomessa on toimittu suunnilleen samoin ja tulokset ovat hyviä.

Hän suosittelee keinoa muillekin kouluille. Paikallinen ratkaisu riittää hänen mukaansa hyvin, kunhan otetaan huomioon muutama erittäin tärkeä asia.

-?Oppilaat ja vanhemmat pitää saada heti alusta asti mukaan, rehtori Hirvonen sanoo.

Opetushallituksen mukaan kouluilla on valta päättää asiasta.

-?Koulut itse päättävät koulun tarkemmista ohjeista, kuten kännykän käytöstä. Koulun järjestyssäännöissä voidaan kieltää kännykän käyttö oppitunnin aikana, opetushallituksen juristi ja luokanopettaja Laura Francke kertoo Ilta-Sanomille.

Myllypuron kokemukset kuulostavat hänestä hyviltä oppimisen ja keskittymisen kannalta.

-?Ohjeiden laatimisessa on hyvä ottaa oppilaiden ja huoltajien kannat huomioon. Pelisäännöt kannattaa laatia oppimisen näkökulmasta ja myös siten, että ne kannustavat paluuta vähitellen koronapandemian jälkeiseen normaaliin aikaan. Etäopetuksen ajalta on saattanut jäädä kännykän käyttöä, josta olisi nyt lähiopetuksessa hyvä oppia pois, että keskitytään oppimiseen, hän sanoo.

-?On hyvä, jos kouluissa on tarjolla mahdollisuuksien mukaan it-laitteita kaikille oppilaille.

Kännyköiden laittamista reppuun välitunnilla voidaan myös suositella.

-?Välituntien aikana kännykän käyttöä ei voi kokonaan kieltää. Tässä ovat taustalla sananvapauden ja turvallisuuden näkökulmat. Näinhän kouluissa toimitaankin. Voidaan kuitenkin suositella, että kännykät ovat välitunnillakin repussa, Francke kertoo.

Aiheesta kertoi aiemmin Helsingin Sanomat.

Ilta Sanoma
jeudi 2 décembre 2021 08:45:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.