Ilta Sanoma

Armeijaylijäämän myynnistä menestyksekästä liiketoimintaa tehnyt Valtteri Lindholm ei hyväksy rikkaiden lepsua verokohtelua. Hän laskee oman veroprosenttinsa olleen 24.

-?Minusta verojärjestelmän pitäisi olla sellainen, että rahalla ei saa alennuksia, Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm sanoo.

-?Minusta verojärjestelmän pitäisi olla sellainen, että rahalla ei saa alennuksia, Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm sanoo. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva, Antti Hämäläinen / IS

Armeijaylijäämää myyvän Varustelekan perustaja Valtteri Lindholm ihmettelee Suomen verojärjestelmää ja kummastelee, mitä etua valtio saa siitä, että se palkitsee rikkaita rahalla.

Toiseksi Lindholm haluaa tuoda esiin sen, että verotietojen ulkopuolelle jää rikkailla paljon tuloja.

Twitteriin kirjoittamissaan viesteissä hän laskee kuluvan vuoden tulojaan ja niistä perittäviä veroja. Laskelman mukaan hän maksaa 799?000 euron vuosituloistaan veroa 193?000 euroa eli veroprosentiksi tulee 24 prosenttia.

-?Mikä pointti on ansiotuloverojen progressiossa, jos rikkaat saavat rahaa näin halvalla, Lindholm sanoo Taloussanomille.

Progressiivisella verotuksella tarkoitetaan sitä, että tulojen kasvaessa veroprosentti nousee.

Esimerkiksi 50?000 euron palkkatuloilla veroprosentiksi eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuineen tulee 31,05 ja lisäprosentiksi 47,05. Lisäprosentin mukaan maksetaan vero esimerkiksi ylityökorvauksista tai muista lisätuloista.

Listaamattoman yhtiön maksama osinko puolestaan on osin verotonta ja osin pääomatulona tai ansiotulona tai molempina verotettavaa tuloa.

Osinkoverotuksen perusteet eivät ole suoraviivaiset, mutta lopputuloksena yleensä on suhteellisen edullinen verokohtelu. Moni yrittäjä nostaakin yrityksestään palkan sijaan osinkoja.

-?Perusjärkeen tämä ei käy. Minusta verojärjestelmän pitäisi olla sellainen, että rahalla ei saa alennuksia, Lindholm sanoo.

-?Kun veronalennuksia annetaan, niiden pitäisi olla nettohyödyllisiä valtiolle.

Suomalaisten verovaroilla kustannetaan hyvää ja toimivaa yhteiskuntaa, Lindholm näkee.

-?Vaikka valtiokoneisto osaa hukatakin rahaa, loppujen lopuksi maailmassa ei ole kovin monta yhtä hyvää valtiota kuin Suomi tai muut Pohjoismaat.

Verovaroja kuluu ennen kaikkea julkiseen terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan, joita Lindholm ei rikkaana henkilönä paljon enää käytä.

-?Mutta se, että minunkin rahoillani ne mahdollistetaan muille, antaa sellaista, mitä rahalla ei pysty ostamaan, nimittäin yhteiskuntarauhaa.

Suomessa luottamus toisiin ihmisiin, viranomaisiin ja järjestelmän toimintaan on tutkitusti vahvaa, toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa tai vaikkapa Yhdysvalloissa. Sosiaalijärjestelmän turvaverkkojen ansiosta huono-osaisuus ei johda epätoivoisiin tilanteisiin niin yleisesti kuin maissa, joissa turvaverkot ovat heikommat tai puuttuvat käytännössä kokonaan.

Niille rikkaille, jotka kertovat muuttavansa jonnekin ulkomaille, missä "rikkaat saavat olla rikkaita eikä tarvitse maksaa veroja", Lindholmilla on muistutus:

-?Sitten saa maksaa ja stressata siitä, että pelkää niitä köyhiä, kun ne ovat oikeasti niin epätoivoisessa tilanteessa, että alkavat olla vaaraksi.

Ilta Sanoma
mercredi 1 décembre 2021 21:15:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.