Ilta Sanoma

Etelä-Afrikasta löydetty B.1.1.529-variantti voidaan tunnistaa Suomessa kahdessa vuorokaudessa.

Omikronvariantti voidaan Suomessa tunnistaa kahdessa vuorokaudessa käyttämällä nopeaa sekvensointimenetelmää.

Omikronvariantti voidaan Suomessa tunnistaa kahdessa vuorokaudessa käyttämällä nopeaa sekvensointimenetelmää. Kuva: Simon Wohlfart / AFP / Lehtikuva

Suomessa voidaan selvittää omikronvariantin aiheuttama koronatartunta kahdessa vuorokaudessa.

Vita Laboratoriot ja Helsingin yliopiston biotekniikan instituutti ovat päivittäneet sekvensointitutkimuksensa tunnistamaan koronaviruksen omikronvariantin.

Lue lisää: Modernan toimitus­johtaja: Nyky­rokotteet eivät ehkä ole tehokkaita omikronia vastaan

Menetelmä tunnistaa kaikki muutkin Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n tällä hetkellä huolestuttavina pitämät variantit.

Variantit voidaan tunnistaa kahdessa vuorokaudessa käyttämällä nopeaa sekvensointimenetelmää ja rajaamalla sekvensointi vain varianttien toisistaan erottamisen kannalta tarpeelliseen osaan.

Lue lisää: Suora lähetys: Hallitus käy korona­neuvotteluja - Saarikko: korona­passi halutaan pikaisesti laajempaan käyttöön

Sekvensointitutkimuksessa kartoitetaan osa koronaviruksen S-geenistä.

Koronavarianttien erilaiset mutaatiot voivat tehdä viruksesta helpommin leviävän, muuttaa taudin vakavuusastetta tai vaikuttaa rokotuksista saatuun suojatehoon.

Omikronvariantissa on poikkeuksellisen paljon mutaatioita verrattuna aiemmin tunnettuihin variantteihin.

-?Omikronin mutaatioiden seurauksia ei vielä tunneta, mutta Etelä-Afrikasta julkisuuteen annettujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että omikronvariantti leviää huomattavan helposti. Saattaa myös olla, että rokotteen tai aiemmin sairastetun koronavirustaudin aikaansaama suoja on heikompi omikronvarianttia kuin tällä hetkellä Euroopassa vallitsevia variantteja vastaan, kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, dosentti Sakari Jokiranta sanoo Vita Laboratoroiden tiedotteessa.

Omikronvariantin nopean tunnistamisen avulla epidemian hallintatoimet voidaan kohdentaa ja mitoittaa oikein. Samalla voidaan hankkia lisää aikaa omikronin ja sen aiheuttaman taudin ominaisuuksien selvittämiseen sekä rokotekattavuuden nostamiseen.

Ilta Sanoma
mardi 30 novembre 2021 20:10:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.