Teollisuusliiton Riku Aalto: "Isoimmat kysymykset liittyvät palkankorotuksen tasoon, muotoon ja sopimuskauden pituuteen" " /> Teollisuusliiton Riku Aalto: "Isoimmat kysymykset liittyvät palkankorotuksen tasoon, muotoon ja sopimuskauden pituuteen" " />

YLE


Teknologiateollisuuden neuvottelut sekä työntekijöiden että toimihenkilöiden uusista työehtosopimuksista ovat jälleen täydessä käynnissä. Neuvottelujen piirissä on lähes kymmenkunta eri työehtosopimusta, jotka koskevat runsasta 150 000 henkilöä.

Paineita ratkaisujen löytämiseen lisää se, että aiempien sopimusten viimeinen voimassaolopäivä on tänään.

Mutta millaisissa tunnelmissa tänään neuvottelupöytiin käydään?

- Semmoisilla tunnelmilla, että tarkoitus on keskustella asioita eteenpäin ja toivottavasti saadaan asiat sellaiselle mallille, että neuvottelutuloskin siellä sitten häämöttäisi, sanoo Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Nyt esillä ovat palkkaratkaisujen yksityiskohdat.

- Isoimmat kysymykset liittyvät palkankorotuksen tasoon, muotoon ja sopimuskauden pituuteen, tiivistää Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Työnantajapuoli liputtaa vahvasti paikallisen sopimisen puolesta.

- Ensisijaisena vaihtoehtona sopimuksissa on paikallinen sopiminen. Siinä voidaan sopia palkantarkistusten kohdentamisesta, ajankohdasta ja tasosta vapaasti. Toissijaisena ratkaisuna, jos paikalliseen sopimukseen ei päästä, siellä on perälauta, jossa on ne yksityiskohdat, joista neuvottelut on vielä auki. Eli miten siellä kohdentaminen tapahtuu ja mikä on sen kustannusvaikutus, toteaa Ruohoniemi.

Minkälaisia prosenttikorotuksia on mahdollisesti tulossa?

- Osapuolet ovat esittäneet näkemyksiä asiasta, mutta ei sitä tarkemmin ole syytä julkisuuteen lausua, Ruohoniemi linjaa.

Koska työnantajapuolen neuvotteluosapuoli on vaihtunut aiemmasta Teknologiateollisuudesta Teknologiateollisuuden työnantajajärjestöksi, on keskusteltu myös siitä, onko vanhoilla työehtosopimuksilla niin sanottua jälkivaikutusta.

- Meidän näkemys on selkeä. Koska vanhojen sopimusten sopijaosapuolet eivät ole uudistamasa sopimusta, niin vanhoilla sopimuksilla ei voi olla jälkivaikutusta. Mutta samaan aikaan Teknologiateollisuuden työnantajien jäsenille olen viestinyt sillä tavalla että kannattaa noudattaa vanhojen sopimusten ehtoja siihen saakka kunnes uudet sopimukset ovat tulleet voimaan, Ruohoniemi tulkitsee.

Entä mikä on työnantajapuolen kanta siihen, kuinka laajasti nyt neuvoteltavista sopimuksista tulee yleissitovia?

- Teollisuuden työntekijöiden, toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksista tulee ihan varmasti yleissitovia. Samoin tulevasta malmikaivosten työehtosopimuksesta tulee yleissitova. Suunnittelu ja konsulttialan toimihenkilöiden ja ylempien toimihenkilöiden sopimusten osalta jää nähtäväksi, mikä tulee olemaan [Työehtosopimuksen] yleissitovuuden vahvistamislautakunnan päätös. Ja näyttää sitten vahvasti siltä, että tietotekniikan palvelualan sopimus ei tule olemaan yleissitova, Ruohoniemi arvioi.

Teknologiateollisuuden työnantajiin kuuluu runsaat 900 yritystä. Työehtosopimuksen yleissitovuus tarkoittaa muun muassa sitä, että myös järjestäytymättömien työnantajien on sitä noudatettava. Yleissitovuuden kautta nyt neuvoteltavat sopimukset koskevat jopa 250 000 ihmistä.

mardi 30 novembre 2021 16:33:56 Categories: YLE teknologiateollisuus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.