Jääkäriprikaatin komentaja Sami-Antti Takamaa latasi Twitteriin videon, joka herätti ihmettelyä. Perinteisessä ja näyttävässä harjoituksessa itse" /> Jääkäriprikaatin komentaja Sami-Antti Takamaa latasi Twitteriin videon, joka herätti ihmettelyä. Perinteisessä ja näyttävässä harjoituksessa itse" />

YLE


Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunu jyrää maassa makaavien varushenkilöiden päältä lumisessa maastossa. Hurjalta näyttävä tilanne liittyy taisteluharjoitukseen, jota on käyty viime päivät Lapissa Rovajärven alueella.

Varushenkilöiden "yliajoa" 55 tonnia painavalla passarivaunulla on Twitterissä kommentoitu ihmeissään.

- Miksi tuonne alle pitää mennä?

- Huomasin pidättäväni hengitystä.

- Tässä harjoituksessa ei ole mitään järkeä.

"Miehuuskoe" kaikille varushenkilöille

Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Sami-Antti Takamaa kertoo hiukan yllättyneensä siitä, että hänen lataamaansa videota on kommentoitu niin laidasta laitaan.

- Ei se loppujen lopuksi niin kummoinen asia ole, mutta tietysti vaunu on aika järeä värkki, joten siksi tämä kai herättää tunteita ja osassa jopa vähän kauhua, hän sanoo.

Osa Twitter-keskustelijoista arvioi, että harjoitus voi olla vaarallinen, jos panssarivaunuun tulee esimerkiksi jokin tekninen vika.

Takamaan mukaan kyseessä on täysin turvallinen harjoitus, sillä panssarivaunun maavara on puoli metriä ja vaunu liikkuu hitaasti.

Mikä sitten on harjoituksen tarkoitus ja tavoite?

- Nykyajan taistelukentillä sillä tuskin on paljon merkitystä. Ehkä se on enemmänkin jonkinlainen miehuuskoe, kokemus ja muisto armeija-ajasta.

Tviitissä Takamaa toi esille erikseen sen, että videossa näkyvät varushenkilöt ovat naisia. Hän viittaa tavoitteeseen saada asepalvelukseen lisää naisia.

- Halusin sillä ehkä näyttää, että naiset pystyvät samoihin asioihin kuin miehetkin.

"Soturit muistavat sen lopun ikäänsä"

Takamaa kertoo, että päältäajo oli osa tutustumista taistelupanssarivaunuun läheltä. Harjoitukseen osallistuneille esiteltiin vaunua ja he kävivät myös sen sisällä.

Jääkäriprikaatin komentaja Takamaan mukaan osallistujat suhtautuivat testiin hyvin innostuneesti. Hän uskoo, että kyseinen harjoitus pysyy harjoitusohjelmassa myös jatkossa.

- Kyllä se näillä näkymin säilyy. Se on kuitenkin kokemuksena sellainen, että soturit muistavat sen lopun ikäänsä, asia, jota ei pääse kokemaan ikinä uudestaan.

Takamaa julkaisi myös toisen videon, jossa hän itse käy läpi saman kokemuksen.

- Kyllä suomalaisen upseerin ja ylipäätään johtajan pitää näyttää esimerkkiä.

Takamaan kuvaama video:

Liikkuvan panssarivaunun kanssa tehtiin myös toinen harjoitus: siinä varushenkilöt odottavat maassa maaten vaunun lähestymistä ja kouluttajan käskystä sitten kierrähtävät pois telan tieltä.

Takamaan mukaan tästäkään harjoituksesta ei ole vaaraa, sillä kierrähdyskäsky annetaan hyvissä ajoin. Kouluttaja ehtii tarvittaessa vaikka repiä varusmiehen sivuun.

Puukkoon osallistui yli tuhat ihmistä ja parisataa ajoneuvoa

Kommentoijat ovat muistelleet omia armeija-aikojaan ja samantyyppisiä harjoituksia. Jotkut ovat osallistuneet versioon, jossa panssarivaunu ei liikkunut, vaan käynnissä olevan vaunun alta ryömittiin.

- Ehkä aiemmin vaunujen maavara on ollut pienempi ja siksi on katsottu paremmaksi toteuttaa harjoitus näin, Takamaa sanoo.

Kipakassa talvisäässä, ajoittain yli 25 asteen pakkasessa, käytyä Puukko 21 -harjoitusta oli tarkkailemassa 48 sotilasedustajaa 24 maasta. Takamaan mukaan heidän viestinsä oli, että suomalaisista varusmiehistä voidaan olla ylpeitä.

Puukko 21 oli joulukuussa kotiutuvien varushenkilöiden koulutuksen päättävä loppuharjoitus. Harjoitukseen osallistui yhteensä 1 020 henkilöä ja 205 ajoneuvoa Jääkäriprikaatista, Ilmavoimista, Rajavartiolaitoksesta ja Sotilaslääketieteen keskuksesta.

Voit keskustella aiheesta 30.11. kello 23:een saakka.

lundi 29 novembre 2021 20:35:00 Categories: YLE varusmiehet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.