Talousvaikeudet kotettelevat turismista riippuvaista saarivaltiota, mutta moni haluaa jättää lopulliset hyvästit siirtomaa-ajan ja orjuuden varjostamalle " /> Talousvaikeudet kotettelevat turismista riippuvaista saarivaltiota, mutta moni haluaa jättää lopulliset hyvästit siirtomaa-ajan ja orjuuden varjostamalle " />

YLE


Tänään maanantaina kuningatar Elisabetin valtakunta kutistuu hieman, kun Karibianmerellä sijaitsevasta saarivaltiosta Barbadoksesta tulee virallisesti maailman nuorin tasavalta.

Barbados on ollut itsenäinen jo vuodesta 1966, mutta tasavallaksi julistautumalla maa rikkoo viimeisetkin hallinnolliset siteensä entiseen siirtomaaisäntäänsä Britanniaan.

Uutena valtionpäänä kuningatar Elisabetin korvaa Barbadoksen historian ensimmäinen presidentti Sandra Mason.

Aiemmin Mason edusti kuningatarta Barbadoksen kenraalikuvernöörinä. Hänen virkaanastujaisiaan vietetään tasavaltajuhlallisuuksien aikana.

- Meidän on tullut aika jättää siirtomaahistoriamme taakse. Barbadoslaiset haluavat barbadoslaisen valtionpään, Mason julisti vuosi sitten, kun asiasta päätettiin.

Elisabet ja kenraalikuvernööri Sandra Mason.
Kuningatar Elisabet II ja Barbadoksen tuleva presidentti Sandra Mason Windsorin linnassa maaliskuussa 2018. Kuva: AOPAOP

Prinssi Charles osallistuu

Barbadoksen tasvaltaistumiseen ei liity dramatiikkaa. Buckinghamin palatsi on viestinyt niukkasanaisesti, että asia on Barbadoksen itsensä päätettävissä.

Britannian kruununprinssi Charleskin vierailee hyvän tahdon eleenä saarella seremoniassa, jossa siteet hänen äitiinsä Elisabetiin katkaistaan.

Charlesin on määrä johtaa äitinsä jälkeen myös Kansainyhteisöä, joka koostuu Britanniasta ja sen entisistä siirtomaista. Tähän kerhoon Barbadoskin kuuluu edelleen.

Vaikka Barbados poistuukin Elisabetin holhouksesta, ei kuningattaren valtakunta ole ainoastaan Britanniaan rajoittumassa. Hän on edelleen yhdentoista pienen saarivaltion sekä Kanadan, Australian ja Uuden-Seelannin valtionpää.

Prinssi Charles saapui maanantai-iltana Barbadokselle osallistumaan historiallisiin juhlallisuuksiin.
Prinssi Charles saapui maanantai-iltana Barbadokselle osallistumaan historiallisiin juhlallisuuksiin.AOP

Inspiraatio muillekin

Barbadoksen päätös kulkea omia polkujaan on Kansainyhteisössä nykyään harvinainen. Viimeksi kuningattaresta luopui Mauritius vuonna 1992.

Barbadoksen esimerkki saattaa innostaa myös muita entisiä alusmaita tekemään pesäeroa Britanniaan, arvioivat asiantuntijat. Esimerkiksi Jamaikalla tasavaltalaishaaveet ovat kasvaneet.

Tasavallaksi julistautuminen ei kuitenkaan ole yksimielinen päätös alle 300 000 asukkaan saarella. Monet ovat huolissaan pärjäämisestä omillaan, etenkin taloudellisesta näkökulmasta. Epävarmuutta lisää erityisesti koronapandemia, joka on koetellut turismista riippuvaista valtiota.

Monien mielestä Barbadoksen on toisaalta korkea aika seistä omilla jaloillaan vuosisatoja kestäneen, sorron ja orjuuden varjostaman historian jälkeen.

Lue lisää:

Barbados haluaa eroon kuningatar Elisabetista

Kansainyhteisö päätti: Britannian prinssi Charles seuraavaksi johtajaksi

Liechtenstein, Barbados, Benin ja Seychellit - Me olemme Suomen pienimpiä vähemmistöjä

lundi 29 novembre 2021 11:45:19 Categories: Barbados YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.