Lappeenrannassa asuva Riina Salmimies on yksi Suomen nuorimmista dekaaneista. 37-vuotias Salmimies johtaa LUT-yliopiston insinööritieteiden tiede" /> Lappeenrannassa asuva Riina Salmimies on yksi Suomen nuorimmista dekaaneista. 37-vuotias Salmimies johtaa LUT-yliopiston insinööritieteiden tiede" />

YLE


Yliopiston käytävät ovat vielä hiljaisia, kun Riina Salmimies aloittaa työnsä aamuseitsemältä. Juuri hiljaisuuden takia hän on tullutkin töihin pari tuntia ennen muita. Salmimies ehtii rauhassa tehdä paperityöt pois alta ennen päivän kokouksia.

Lappeenrannassa asuvan Salmimiehen viikkoihin kuuluu kokousten lisäksi reissaamista Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston kahden kampuksen välillä. Sen lisäksi Salmimiehen toinen koti on Kirkkonummella, jossa aviomies ja koira asustavat.

Reissaamiseen tottunut nainen haaveilee myös hieman pitemmästä matkasta. Hän haki alkuvuodesta Euroopan avaruusjärjestö Esan astronautiksi, joten edessä voisi olla matka kansainväliselle avaruusasemalle tai Kuuhun.

Astronauttihaku yllätti

Riina Salmimies oli kiinnostunut luonnontieteistä, kuten kemiasta ja fysiikasta, jo peruskoulussa.

- Ne olivat jotain muuta kuin ulkoaopettelua, jota esimerkiksi historia tai uskonto olivat. Pidin siitä, että sain päätellä asioita ja niissä oli järkeä.

Astronautin urasta hän ei pienenä unelmoinut, vaan lääkärin ammatista. Avaruudesta Salmimies kiinnostui muutama vuosi sitten perehdyttyään aiheeseen tutkimusnäkökulmasta.

- Ajattelin, että astronautiksi on varmasti olemassa jokin taustakoulutus ja siihen ei voi päästä kukaan, joka ei ole kulkenut tiettyä polkua.

LUT:n kemiantekniikan koulutusohjelman johtaja, dekaani, Riina Salmimies esittelee LUT yliopiston loboratoriossa röntgen infrankrometri-laitetta (näyttää hyvin tekniseltä ja on isompi kuin jääkaappi).
Riina Salmimies kuvitteli alkuun, ettei voisi edes hakea astronautiksi.Mikko Savolainen / Yle

Salmimies huomasi kuitenkin, että moni astronautti oli taustaltaan esimerkiksi tutkija tai lääkäri. Euroopan avaruusjärjestö Esa ei ollut kuitenkaan pitkään aikaan hakenut uusia astronautteja.

Kun Esa sitten yli kymmenen vuoden tauon jälkeen helmikuussa 2021 ilmoitti etsivänsä uusia astronautteja, Salmimiehellä nousivat tunteet pintaan.

- Katsoin sitä ilmoitusta ja tuntui, että sydän pysähtyi hetkeksi. Ajattelin, että jos en nyt hae,katuisin sitä lopun elämääni.

Euroopan avaruusjärjestö Esa sai yhteensä yli 22 000 hakemusta. Suomesta hakemuksia tuli 307. Erityisesti naisia toivottiin ohjelmaan mukaan, sillä he ovat olleet Esassa aliedustettuina. Astronauteiksi valitaan vain 20 hakijaa.

Salmimies odottaa muiden hakijoiden tavoin tietoa mahdollisesta toiseen vaiheeseen etenemisestä. Tieto pitäisi tulla marraskuun loppuun mennessä. Salmimies uskoo, että astronautin työ olisi ennenkaikkea psyykkisesti raskasta.

- Laitetaan pieneen purkkiin kuudeksi kuukaudeksi muiden ihmisten kanssa, ja siellä pitäisi tulla toimeen.

Esikuvana muille

Salmimies valmistui LUTista diplomi-insinööriksi vuonna 2007, minkä jälkeen hän jäi tekemään väitöskirjaa yliopistolle. Salmimies väitteli kemiantekniikasta vuonna 2012. Myöhemmin hän opiskeli vielä tietojohtamisen maisteriksi.

Nyt 37-vuotias nainen on yksi Suomen nuorimmista dekaaneista. Hän johtaa LUT-yliopiston insinööritieteiden tiedekuntaa.

- Tyypillisesti tähän tehtävään edetään sen jälkeen, kun on professuuri saatu yliopistossa. Minun kohdallani on poikkeuksellista, että minulla ei ole professuuria ja en ole siis edennyt sitä perinteisempää asiantuntijapolkua.

Riina Salmimiehen mukaan hän ei yleensäkään suunnittele elämäänsä varsinaisesti etukäteen.

- Sitten kun jostain ilmestyy hyvä tilaisuus, tartun siihen. Ajatus, että kaikki on vain tapahtunut minulle, ei pidä paikkaansa, vaan olen myös aktiivisesti hakenut erilaisia mahdollisuuksia.

Tilaisuuksien auetessa Salmimies on rohkeasti pyrkinyt niitä kohti.

- Olen urallani pyrkinyt tekemään selväksi, mitä haluan eli kertonut, että tuossa näyttäisi olevan kiinnostava juttu, tuota haluaisin tehdä.

Liian pitkä tukka

Nuoren ikänsä ja sukupuolensa takia Riina Salmimies on joutunut kohtaamaan myös ennakkoluuloja miesvaltaisella tekniikan alalla.

- Nuoruuteni yhdistetään usein siihen, että olen kokematon tai osaamaton. Sen ennakkoluulon läpi on vain pystyttävä murtautumaan.

Salmimies on kuullut huomautuksia myös ulkonäöstään, kuten siitä, että hän hymyilee liikaa tai hänellä on liian pitkä tukka. Hän ei ole kuitenkaan loukkaantunut kommenteista, sillä hän ei usko niiden olevan pahantahtoisesti sanottuja.

- Ehkä ihmiset ovat hämmentyneitä. En voi heitä hirveästi syyttääkään: maailma on sellainen kuin on, ja minun tehtäväni on osoittaa heidän ennakkoluulonsa vääriksi.

LUT:n kemiantekniikan koulutusohjelman johtaja, dekaani, Riina Salmimies istuu LUT yliopiston kahvilassa kannettava tietokone sylissään.
Työn vastapainoksi Riina Salmimies harrastaa muun muassa crossfitiä ja palapelien kasaamista. "Se on rauhoittavaa, kun saan nysvätä tuntikausia yksin yhden, kahden palan paikalleen."Mikko Savolainen / Yle

Salmimies korostaa, että LUT-yliopistossa asiat ovat hyvin, eikä häntä kohdella naisena miesten työyhteisössä. Salmimies toivoo, että hän voisi olla esikuva muille ja rohkaista heitä tavoittelemaan unelmiaan ja olemaan rohkeita.

Salmimiehen neljävuotinen toimikausi dekaanina päättyy ensi vuoden lopussa. Astronauttihaaveen lisäksi hänellä ei ole tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia.

- En tiedä vielä, tuleeko minusta vaikka yrittäjä vai poliitikko. Olen avoin kaikenlaiselle, minussa on yrittäjähenkisyyttä, tykkään tehdä tulosta.

Lue seuravaaksi:

Astrofyysikko Sissi Enestam treenaa astronauttihakua ja synnytystä varten: "Suomalaisen valinta astronautiksi on mahdollista"

samedi 27 novembre 2021 16:32:00 Categories: YLE tiede

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.