Ilta Sanoma

Robotti-imuri voi olla ratkaisu imurointia inhoavalle, mutta täytyykö niistä maksaa? IS testasi, millaista imurointijälkeä saa noin 50 eurolla, ja miten tämän hintaluokan robotti vertautuu kalliimpiin malleihin.

Sitä saa mitä tilaa. ZB230 Sweeper-nimellä kulkeva pieni robotti-imuri on ensivaikutelmaltaan rimpula, toki hinnaksi tulikin netistä tilattuna vain noin 50 euroa. Hieman epämääräisessä paketissa ominaisuuksiksi listataan muun muassa äänenvaimennus, voimakas imuteho, esteiden väistely sekä bakteereja tappava UV-valo.

Tuotekuvauksessa varoitetaan, ettei laite osaa vältellä portaikkoja.

Muun muassa sipseillä, kukkamullalla ja perliitillä sotkettu testitila osoittautui heti Sweeperille ylivoimaiseksi vastukseksi. Esteitä välttelemään suunniteltu robotti nimittäin löysi esteitä niin sipsinmuruista kuin hieman suuremmista multakokkareistakin, jotka olivat myös liian raskaita laitteen pyöriville harjaksille.

Katso yllä olevalta videolta, miten imurit pärjäsivät kaaoksessa.

ZB230 Sweeper -imurin sai netistä 50 euron hintaan.

ZB230 Sweeper -imurin sai netistä 50 euron hintaan. Kuva: Joonas Salo / IS

Harjakset keskittyivätkin lähinnä levittämään multaa ympäriinsä synnyttäen samalla lattiaan kauniita multaisia spiraalikuvioita. Myös testitilan parempiakin päiviä nähnyt muhkurainen lattia oli omiaan laittamaan pienen robotti-imurin pasmat sekaisin. Imuteho riittää johonkin pölyn ja hiekanmurujen väliltä, mikä teki Sweeperistä aluksi testin ehdottomasti hiljaisimman, mutta noin tunnin työskentelyn jälkeen robotin etupyörä alkoi vinkua ärsyttävästi.

Pieni koko antaa Sweeperille ahtaissa paikoissa etulyöntiaseman kilpakumppaneihin nähden. Toisaalta myös siivouspinta-ala jää pienemmäksi. Minkäännäköisistä matoista se ei pääse yli, vaan tyytyy muuttamaan suuntaa esteen kohdatessaan. Laite on kaikista testatuista selvästi yksinkertaisin ja sitä kautta helppokäyttöisin. Lataus hoituu mukana tulleella USB-laturilla, eikä imuri syttynyt ladatessa tai käytettäessä tuleen ennakko-odotuksista huolimatta.

ZB230 on ehdottomasti testin sympaattisin robotti-imuri, ja satunnaisten hiusten ja pölyn kerääjänä laite toimii jotenkuten. Likasäiliö on kuitenkin hyvin pieni, ja törmäilyyn perustuva siivousstrategia jättää laitteen helposti junnaamaan paikalleen tai siivoamaan vain yhtä aluetta.

iRobot Roomba i3 saa itselleen noin 300 eurolla.

iRobot Roomba i3 saa itselleen noin 300 eurolla. Kuva: Joonas Salo / IS

Kenties tunnetuinta robotti-imurivalmistajaa iRobotia edustivat testissä Roomba i3 ja i7 -mallit. Edullisemman i3:n saa noin 300 eurolla, kalliimmasta i7-mallista joutuu maksamaan noin 500 euroa. Molempiin on saatavilla pölysäiliöllä varustettu telakka, johon robotit tyhjentävät itsensä automaattisesti. Pölysäiliö nostaa kuitenkin molempien robottien hintaa 200-300 eurolla.

Testatut Roombat ovat keskenään hyvin samanlaisia, mutta kalliimmassa i7-mallissa on muutamia parannuksia. Sisäänrakennettu kamera tehostaa asunnon kartoitusta parantaen näin siivouksen tarkkuutta.

Lisäksi i7-mallin voi opettaa siivoamaan vain tiettyjä tiloja sekä välttämään esimerkiksi lemmikkien ruoka- ja juoma-astioiden läheisyydessä työskentelyä. Näiden lisäominaisuuksien tarpeellisuus lienee yksilöllistä.

iRobot Roomba i7 maksaa noin 500 euroa.

iRobot Roomba i7 maksaa noin 500 euroa. Kuva: Joonas Salo / IS

Molemmat Roombat puhdistivat intohimolla sotketun testitilan tehokkaasti, eivätkä matot tai edes alueelle asetellut kengät estäneet imureiden voittokulkua. Kovan imutehon varjopuolena syntyi kuitenkin myös melua, joka vastasi vähintäänkin varsi-imuria.

Roomban siivousstrategia on mallista riippumatta aggressiivinen, ja käskyn saatuaan liikkeelle lähtö tapahtuu todella ärhäkästi. Roskan suuresta määrästä johtuen imureiden säiliöt täyttyivät nopeasti, ja automaattinen tyhjennysominaisuus joutui todelliseen testiin.

Sipsit osoittautuivat tyhjennyksen kannalta hankalaksi siivouskohteeksi, sillä pölysäiliön puhdistustoiminto meni isommista sipsinpaloista johtuen jumiin. Imurin sovellus kehotti tässä vaiheessa irrottamaan telakan imuputken ruuveineen, mikä olisi ollut melko työläs operaatio.

Käskyttämällä robotin uudelleen tyhjennettäväksi imuteho kuitenkin rasahduksen perusteella riitti rikkomaan sipsivallin, ja säiliö teki tehtävänsä. Sama ongelma ratkaisuineen toistui molempien mallien kanssa.

Lattialle levinnyt sipsipussi kannattaa kuitenkin vastaisuudessakin siivota muilla metodeilla.

Dreametechin Dreame Bot Z10 Pro -robotti-imuri kustantaa tällä hetkellä vajaa 500 euroa.

Dreametechin Dreame Bot Z10 Pro -robotti-imuri kustantaa tällä hetkellä vajaa 500 euroa. Kuva: Joonas Salo / IS

Roombien haastajaksi valittiin Dreametechin Dreame Bot Z10 Pro, jonka saa tällä hetkellä itselleen vajaalla 500 eurolla. Hintaan kuuluu automaattityhjennykseen soveltuva telakka. Lisäksi Z10 Pro:ssa on lattioiden kevyeen pyyhintään soveltuva moppauspää ja vesisäiliö.

Imurointiteholtaan Dreame Bot vastasi melko hyvin iRobot-kilpakumppaneitaan. Siivousreitti oli senkin jäljiltä siisti, tosin robotin tekemät reittivalinnat herättivät välillä testaajissa ihmetystä. Dreame Bot oli paljon varovaisempi ja harkitsevan oloisempi liikkeissään, ja myös kilpailijoitaan hiljaisempi.

Valmistajan mukaan haparointi johtuu ensimmäisestä käyttökerrasta, jolloin imuri lasermittaa työstämäänsä huonetta. Normaalitilanteessa Dreame Bot imuroi tavallisempaan edestakaisin -liikkeeseen perustuen.

Laitteen siistinä pitämisen kannalta ongelmia tuottavat pitkät hiukset, sillä ne takertuivat tiukasti imurin rullaharjan kiinnikkeiden ympärille. Hiuksia on myös erittäin hankala irrottaa. Testatessa tämä ei vaikuttanut siivoustehoon, mutta pidemmän päälle rullan pyöriminen saattaa hidastua. Hiuksia jäi kiinni myös pyörien akselien väliin.

Hiuksia päätyi myös iRobot-kilpakumppaneiden rullaharjojen väliin, mutta toisin kuin Dreame Botissa ne irtoavat todella helposti rullan irrottamisen jälkeen.

Robotti-imurit soveltuvat hyvin päivittäiseen lattioiden siistimiseen, vaikka ne eivät välttämättä pääsekään kaikkiin nurkkiin ja koloihin.

Robotti-imurit soveltuvat hyvin päivittäiseen lattioiden siistimiseen, vaikka ne eivät välttämättä pääsekään kaikkiin nurkkiin ja koloihin. Kuva: Joonas Salo / IS

OLIVATKO kalliimmat robotti-imurit sitten merkittävästi parempia? Lyhyesti sanottuna kyllä. Kaikki kolme testattua hintavampaa laitetta selvisivät erittäin vaativaksi suunnitellun testitilan siivouksesta kiitettävästi. Laitteille suunniteltuja mobiilisovelluksia hyödyntämällä siivousreitit ja -ajat voi säätää itselle sopiviksi.

Robotti-imurit soveltuvat hyvin esimerkiksi päivittäiseen lattioiden siistimiseen, vaikkeivät ne välttämättä pääsekään perinteisten imurien tapaan kaikkein pienimpiin nurkkiin ja koloihin.

Imuriominaisuuksien perusteella parhaaseen tulokseen päätyivät iRobotin Roomba i3 ja i7-mallit, joiden tomeruus ja teho vakuuttivat. Jumbosijalle päätyi vähemmän yllättäen ZB230. Robotti-imureiden kohdalla halvin vaihtoehto ei vaikuta lainkaan vaihtoehdolta, ja mikäli ei ole valmis sijoittamaan satasia, kannattaa imurointi hoitaa perinteisemmin keinoin.

Ilta Sanoma
samedi 27 novembre 2021 13:00:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.