Ilta Sanoma

Uusi koronan virusvariantti voi synkentää tulevaisuuden näkymiä Euroopassa ja meillä, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mennyt viikko oli huonojen koronauutisten juhlaa.

Valitettavasti.

Tartuntamäärien kasvu yhdistettynä hiipuvaan rokoteinnostukseen on katala yhdistelmä, joka säteilee yhteiskuntaan laajalti. Pääasiassa rokottamattomat koronapotilaat alkavat jo ruuhkauttaa sairaaloita pääkaupunkiseudulla. Tilanne nakertaa tehohoidon kapasiteettia.

Hallituksella ja viranomaisilla ei ollut oikeastaan muuta mahdollisuutta kuin lähteä tiukentuvien rajoitusten tielle - niin surullista kuin se onkin. Oman ja läheisten turvallisuuden takia maskit, koronapassit ja käsidesi on syytä pitää käsillä ja ottaa koronarokote.

Lue lisää: Korona­tapausten määrä nousee - uusia tartuntoja todettu 1?406, katso oman kuntasi tilanne

Tähän saumaan ei olisi enää tarvittu uutista uudesta eteläafrikkalaisesta virusvariantista B.1.1.529. Virologien koodikieli vääntyi omikronvariantiksi Maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksessa.

Omikron kannattaa laittaa mieleen, koska se säätelee elämäämme seuraavat kuukaudet - haluttiin sitä tai ei. Toistaiseksi ei tiedetä, tarvitseeko uusi variantti myös uuden rokotteen vai tehoavatko jo käytössä olevat siihen. Tämä selviää kahden viikon sisällä. Joka tapauksessa virusmuunnos on jo tulossa Belgiassa eli aika lähellä, ja osakekurssit hermoilevat maailmalla.

Lue lisää: Asiantuntija huolissaan uudesta korona­muunnoksesta - tämä olisi huonoin skenaario

Belgiassa on nähty myös laajoja mielenosoituksia koronatoimia vastaan, vaikka tautitilanne maassa on ollut huono.

Belgiassa on nähty myös laajoja mielenosoituksia koronatoimia vastaan, vaikka tautitilanne maassa on ollut huono. Kuva: Hadrien Dure / AFP

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on saanut virusoppia kantapään kautta.

Vaikka koronatilanne on pysynyt maltillisena, päätöksenteon jäykkyys ja oikea-aikaisuus ovat saaneet kritiikkiä, aiheellisesti. Hallitus, ministeriö ja viranomaiset toimivat silloin, kun tilanne on sylissä, ei ennakoivasti.

Koronapassin lepsu valmistelu kostautui: kaikki selvitykset olivat valmiina alkukesästä, mutta poliittinen tahto päätöksiin puuttui. Jos homma olisi hoidettu ajoissa, rokotetut voisivat nyt porhaltaa passilla töihin ja rientoihin, ja korona olisi leimallisesti rokottamattomien tauti.

Nyt ollaan myöhässä ja uusi variantti puskee päälle.

Lue lisää: Kommentti: Sanna Marinin hallitus saattoi tehdä keväällä kohtalokkaan virhearvion - nyt jos koskaan tarvittaisiin koronapassia

Mitä tästä opitaan?

Ainakin sen, että irtopisteitä kalasteleva politikointi on huono lääke pandemian hoitoon.

Vastoin virusasiantuntijoiden varoituksia, yhteiskuntaa lähdettiin avaamaan liian aikaisin, koska ihmiset eivät enää jaksa. Sitä myös vaadittiin. Kyse on ymmärrettävästä, inhimillisestä toiminnasta. Tilanneanalyysi oli vain väärä, ja tämä koskee myös muita kuin poliitikkoja, myös itseäni.

Rajoituksista luopumisen ja yhteiskunnan avaamisen rajaksi paalutettiin 80 prosentin rokotekattavuus kahden rokotteen saaneista yli 12-vuotiaista. Tavoitteelle ei vain ollut mitään todellista pohjaa: kukaan ei tiedä, miten korkean rokotekattavuuden pitää olla, jotta virus talttuu.

Nyt tiedämme, että se ei ole 80 prosenttia.

Analyysi oli siis puhdasta politiikkaa, toiveunta.

Rokotevastaisuus ja salaliittoteoriat valtaavat alaa, kaduilla mellakoidaan ja vihapostia lähetellään, poliitikot kiristävät ja löysäävät, ollaan veitsenterällä ja kohta taas eletäänkin täysillä, rajoituksia tehdään ja perutaan, toiveita valetaan ja ennustuksia jaellaan, iloa ja pettymystä.

Koko pandemian hoito näyttäytyy enemmän tai vähemmän sekavana touhuna, touhuna, jossa pitäviä ja oikeita tarttumapintoja ei helposti löydy.

Vain yksi osapuoli toimii selkeästi ja määrätietoisesti, mutta myös salakavalasti, omia viheliäisiä lakejaan noudattaen.

Virus.

Ilta Sanoma
vendredi 26 novembre 2021 22:12:00 Categories: Ilta Sanoma Pääkirjoitus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.