Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tä" /> Elinkeinoelämän keskusliitto EK selvitti ensimmäistä kertaa kyselytutkimuksella sitä, pitävätkö pienet ja keskisuuret yritykset yritysvastuuta tä" />

YLE


Jalasjärvellä Etelä-Pohjanmaalla jo vuodesta 1967 toiminut tekstiiliyritys Lennol on selvittänyt viime vuosina omaa vastuullisuuttaan ja sen toteutumista käytännössä.

Pirjo Pystykoski-Sopanen kertoo työn olevan matka, joka jatkuu ja jolle ei tule loppua. Tällä hetkellä yritys viimeistelee ensimmäistä yritysvastuuraporttiaan.

Yritys laskee tammikuussa 2022 ensimmäistä kertaa vuosittaisen hiilijalanjälkensä ja on selvittänyt myös tuotannossa käytettävien raaka-aineiden alkuperää sekä tuotantoketjuja.

Pakkaaja Aliisa Juvonen pakkaa tyynyjä Lennolin tehtaalla Jalasjärvellä.
Pakkaaja Aliisa Juvonen pakkaa tyynyjä Lennolin tehtaalla Jalasjärvellä. Toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen sanoo yrityksen käyttävän kuljetuksissa jo kestokasseja, mutta täysin muovista ei voida Suomen olosuhteissa luopua pakkausmateriaalina.Mirva Ekman / Yle

Samaan aikaan vastuullisuudesta pitää pystyä kertomaan läpinäkyvästi.

- Meillä kaikki raaka-aineet tulevat muualta kuin Suomesta, koska esimerkiksi polyesterikuituja ei täällä valmisteta. Yksi keino selvittää alkuperää on vähentää tavarantoimittajien määrää ja tuntea ne harvat entistä paremmin. Olen itsekin myös vieraillut tehtailla, joista materiaalia meille tulee, Pystykoski-Sopanen kuvailee.

Yritys luottaa kiertotalouteen ja Pystykoski-Sopasen mukaan jo 90 prosenttia yrityksen käyttämistä pehmusteraaka-aineista muodostuu teollisuuden sivuvirroista ja kierrätyspolyesteristä.

Lennolin toimitusjohtaja Pirjo Pystykoski-Sopanen seisoo tekstiilien vieressä tehtaalla Jalasjärvellä.
Pirjo Pystykoski-Sopanen kertoo yrityksen käyttäneen esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja pehmustemateriaalina jo yrityksen alkutaipaleella yli 50 vuotta sitten. Mirva Ekman / Yle

Yritykset kokevat olevansa vastuullisia

Kun julkisuudessa puhutaan vastuullisuudesta, on Elinkeinoelämän keskusliiton yritysvastuuasiantuntija Elina Sonnisen mukaan yleensä kyseessä iso, kansainvälinen yritys.

Pienten ja keskisuurten yritysten vastuullisuuden tasosta ei ole ollut vielä aiemmin kerättyä tietoa.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK tutki pienten ja keskisuurten pk-yritysten vastuullisuutta ensimmäistä kertaa.

Tulokset yllättivät, kertoo Sonninen.

- Pk-yritykset ovat paremmalla tasolla kuin mitä odotimme. Yhdeksän kymmenestä pk-työnantajasta näkee yritysvastuun merkittävänä kysymyksenä oman liiketoiminnan kannalta.

Vastuullisuutta toteutetaan käytännössä sen kautta, miten yritys vaikuttaa ihmisiin, ympäristöön tai talouteen.

Valtaosa kyselyyn vastanneista yrityksistä pitää tärkeimpänä vastuualueena oman henkilöstön hyvinvointia, työturvallisuutta ja osaamisen kehittämistä.

Kädessä on kierrätyspolyesterikuituja Lennolin tehtaalla Jalasjärvellä.
Kuvassa on vaahtomuovilastuja, jotka valmistetaan huonekalu- ja patjateollisuuden sivuvirroista.Mirva Ekman / Yle

Vastuuta kannetaan myös ilmastovaikutuksista ja ympäristönsuojelusta.

Yhdeksän kymmenestä pk-työnantajasta näkee yritysvastuun merkittävänä kysymyksenä oman liiketoiminnan kannalta. Yrityksen arvot ja asiakasvaatimukset mainitaan yleisimpinä motiiveina, jotka kannustavat satsaamaan yritysvastuuseen.

Vastuullisuusmittareita kaivataan

Kyselyssä käy kuitenkin ilmi, että pk-yritykset kaipaavat apua esimerkiksi vastuullisuuden mittarointiin sekä hiilijalanjäljen laskemiseen.

- EK:n toimialaliitoilla on hyvin paljon vastuullisuuteen liittyviä työkaluja olemassa jo, kuten hiilijalanjälkilaskureita. Näiden työkalujen täytyy tulla tunnetummaksi pk-sektorille ja myös yritykset keskenään voivat vaihtaa hyviä käytäntöjä, EK:n yritysvastuuasiantuntija Elina Sonninen toteaa.

EK:sta todetaan, että pienyritykset ovat usein niin sanotun viherpesun vastakohtia.

- Yritykset ovat saattaneet jo pitkään tehdä yritysvastuutyötä, mutta he eivät ole vain kutsuneet sitä sillä nimellä. Heillä on jo dna:ssa se, että toimitaan omien arvojen mukaan, Sonninen muotoilee.

Lennolilla vastuullisuutta haetaan esimerkiksi tehtaan lämmitysratkaisusta, kierrätysmateriaaleista ja pakkausmuovin vähentämisestä.

Pakkaaja Aliisa Juvonen pakkaa tyynyjä Lennolin tehtaalla Jalasjärvellä.
Tekstiiliyritys valmistaa tällä hetkellä tyynyjä myös Puolustusvoimille. Mirva Ekman / Yle

EK haluaa muistuttaa yrittäjiä myös vastuullisuuden ja vastuuraporttien vaikutuksesta rahoitukseen.

- EU:ssa on tulossa paljon vastuullisuutta koskevaa finanssisäätelyä, joka luo pankeille ja niiden asiakkaille raportointivelvoitteita. Eli tämä tulee vaikuttamaan rahoituksen hintaan ja saatavuuteen, Elina Sonninen muistuttaa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 27. marraskuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Kuluttajat haluavat vastuullisia vaatteita, mutta lopulta raha ratkaisee: Lahteen avattiin kauppa, jossa myydään kolmen euron t-paitoja

Miten koota vastuullinen ruokakassi? - Kuluttajan harteille asetetaan suurta taakkaa

vendredi 26 novembre 2021 21:05:00 Categories: YLE yritysvastuu

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.