Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) uskoo varhaiskasvatuksen laadun parantuvan työntekijöihin panostamalla esimerkiksi palkkoja k" /> Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) uskoo varhaiskasvatuksen laadun parantuvan työntekijöihin panostamalla esimerkiksi palkkoja k" />

YLE


Varhaiskasvattajista on pulaa koko maassa. Helsingissä tilanne on niin huono, että kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) on varoitellut päiväkotien tilanteen voivan romahtaa lähivuosina.

Helsingin yliopiston psykologian professori emerita Liisa Keltikangas-Järvinen kiinnittäisi erityistä huomiota taaperoikäisten eli 1-2-vuotiaiden kasvuympäristöön. Se vaikuttaa lasten kielelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen sekä tunteiden hallintaan.

Huonot olosuhteet päiväkodissa, kuten jatkuva melu ja liian laaja sosiaalinen verkosto, voivat nostaa lapsen stressitasoa. Tällä on yhteys stressin säätelyyn aikuisena, mikä voi pahimmassa tapauksessa johtaa terveysongelmiin, arvioi Keltikangas-Järvinen.

- Osa taaperoista saattaa olla päivän mittaan kroonisessa stressissä. Tällä on vaikutusta stressisairauksiin aikuisena, kuten keskivartalolihavuuteen ja kakkostyypin diabetekseen, Keltikangas-Järvinen sanoo.

Keltikangas-Järvisen mukaan taaperoiden aivot eivät ole riittävän kehittyneet monen hengen päiväkotiryhmiin.

Valtuutettu: Panostuksia varhaiskasvatuksen palkkoihin ja työoloihin

Helsingin kaupunginvaltuutettu Pia Pakarinen (kok.) tunnistaa ongelmat, mutta muistuttaa, ettei niitä suinkaan ole kaikissa Helsingin päiväkodeissa.

- En tietenkään ole tyytyväinen tilanteeseen, mutta monia varhaiskasvattajia myös harmittaa se, että asiasta puhutaan niin kielteiseen sävyyn, koska useassa päiväkodissa tilanne on hyvä.

- Kaikki on ratkaistavissa, kun saamme henkilöstöä, Pakarinen uskoo.

Edellisen valtuustokauden (2017-2021) kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestarina toimineen Pakarisen mukaan työntekijäpulaa on pyritty ja pyritään tosissaan ratkaisemaan. Keinoista hän mainitsee palkkojen nostamisen, johtamisen vahvistamisen päiväkodeissa ja työolosuhteiden parantamisen esimerkiksi uusia opettajia paremmin tukemalla.

Lisäksi alan koulutukseen panostetaan muun muassa varhaiskasvatuksen opettajiksi haluavia lastenhoitajia pätevöittämällä ja oppisopimuskoulutusta lisäämällä.

Keltikangas-Järvinen toivoo poliittiseen keskusteluun varhaiskasvatuksesta enemmän kehityspsykologiaa ja laajempaa pohdintaa siitä, voitaisiinko samalla rahasummalla taaperoiden päivähoito järjestää kokonaan uudella tavalla lapsen tarpeet huomioiden. Hän mainitsee "vanhanaikaisen" perhepäivähoitomallin yhtenä vaihtoehtona.

Perhepäivähoidon määrä kuitenkin vähenee vuosi vuodelta, kun uusia työntekijöitä ei tule eläköityvien tilalle. Koko maassa on Kuntatyönantajien mukaan noin 3 000 kunnallista perhepäivähoitajaa, kun vuonna 2000 heitä oli 20 000.

Katso Marja Sannikan koko jakso alta tai Yle Areenasta perjantaina 26.11.2021 klo 18. Jakson voi katsoa myös Yle TV1:llä klo 20.

vendredi 26 novembre 2021 20:00:00 Categories: YLE varhaiskasvatus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.