Loppuvuosi on otollista aikaa hitaalle retkeilylle, sillä silloin luontokin hidastaa. Eväät ja pukeutuminen ovat keskeisessä roolissa retken onni" /> Loppuvuosi on otollista aikaa hitaalle retkeilylle, sillä silloin luontokin hidastaa. Eväät ja pukeutuminen ovat keskeisessä roolissa retken onni" />

YLE


- Minulle Suomen luonto edustaa rauhoittumista ja nauttimista. Voi vain mennä ulos ja lakata ajattelemasta. Suomeen saapumisen jälkeen olen tuntenut oloni rauhallisemmaksi, miettii saksalainen vaihto-opiskelija Caroline Ringler.

Ringler opiskelee matkailualaa Kajaanissa lukuvuoden 2021-2022. Hän kertoo, että Suomen luonto on antanut tilaa ajatella.

- Olen saanut tyhjennettyä ajatuksia, ja samalla myös mietittyä tulevaisuuttani ja sitä, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä, Ringler kuvailee.

Kajaanissa asuva, matkailualaa opiskeleva Mira Kyllönen näkee, että luonnon voi löytää uudelleen.

- Jos on vieraantunut luonnosta, voi yhteyden ottaa uudelleen. Luonto on rauhallinen ja siellä on hyvä olla, hän kuvailee.

Kotimaan luonnosta voi nauttia rennolla otteella.

- Luontoon voi lähteä rohkeasti ja matalalla kynnyksellä, aloittamalla kodin lähiympäristöstä, muistuttaa Kyllönen.

Suomen luonto tarjoaa otollisen hetken rauhoittumiseen ja hidastamiseen luonnon omassa tahdissa erityisesti loppuvuodesta, kertovat asiantuntijat.

- Loppuvuodesta kannattaa hidastaa sykettä, lyhentää matkaa ja nautiskella, kiteyttää Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakasneuvoja Juho Niemelä.

Marraskuussa ei tarvitse esimerkiksi yrittää lähteä hiihtämään tai patikoimaan pitkiä matkoja, päinvastoin: luonto antaa luvan hiljentää.

- Voi vaikka varata tuvan ja mennä sinne muutamaksi yöksi ja olla. Se tekee nykyään aika hyvää, että saa tuijotella ikkunasta metsää ja kuunnella kamiinan rätinää, Niemelä neuvoo.

Hyvän olon lisäksi hidastamisella on myös turvallisuusnäkökulma.

- Hidastaminen auttaa huomioimaan liukkaita juuria ja kiviä, joita luonnosta löytyy, neuvoo Vuokatin Ladun puheenjohtaja Pasi Korhonen.

Asiantuntijoiden mukaan hidastamisen ja hiljentämisen lisäksi loppuvuodesta luontoon lähtiessä on hyvä muistaa myös arkiset vinkit, jotka lisäävät sekä hyvää oloa että turvallisuutta.

Asiantuntijoiden vinkit loppuvuoden retkeilyyn

Kysyimme retkeilyn asiantuntijoilta, mitä luontoon lähtiessä talven alkaessa tulee ottaa huomioon. Lue vinkit alta.

Reppu on retkeilijän paras ystävä

Vaatetus on tärkeä huomioida erityisesti syksyn taittuessa talveen, sillä sitä joutuu säätämään muita vuodenaikoja enemmän.

Kaikkea vaatetta ei kuitenkaan kannata pukea päälle heti lähtiessä, sillä muuten retkellä tulee nopeasti hiki. Ja kun keho kastuu hiestä, tulee myös nopeasti kylmä.

Liian vähissä vaatteissa ei myöskään kannata lähteä ulos, sillä silloin kylmän tullen ei ole päällepantavaa.

- Reppu on retkeilijän paras ystävä, muistuttaa Metsähallituksen Luontopalvelujen asiakasneuvoja Juho Niemelä.

Reppuun saa pakattua vaihtovaatetta, kuten untuvatakin taukovaatteeksi.

Loppuvuoden retkeilyssä oleellista onkin kerrospukeutuminen: villaa alle, sateenpitävää päälle.

- Kun paikalla ollessa on hieman vilu, tulee liikkuessa lämmin, Niemelä kiteyttää.

Vedenpitävät kengät ovat hyödylliset loppuvuodesta, kun vesistöt voivat olla vielä auki.

Valon puute voi tulla yllätyksenä

Päivien lyhentyessä ja iltojen hämärtyessä valon huomiointi on erityisen tärkeää.

- Päivä alkaa olla lyhyt, joten valo on tärkeä huomioida päiväretkeilyssäkin, jotta retken ehtii tehdä valoisaan aikaan. Suunnistaminen ja polulla pysyminen voi olla haastavampaa pimeällä, Niemelä muistuttaa.

Hämärällä liikkuessa hyvä otsalamppu on hyvä matkakumppani. Päivän pituuden voi tarkistaa sääennusteen yhteydessä. Kun aurinko laskee, pimeä tulee nopeasti.

Eväät ovat merkittävä turvallisuustekijä retkellä

Eväät on hyvä ottaa mukaan lyhyellekin retkelle. Sen lisäksi, että evästauot rytmittävät retkeä, luovat ne turvallisuutta ja viihtyvyyttä.

- Yleensä kaikki on kurjempaa silloin, kun tulee nälkä. Jos alkaa ottaa päähän eikä mikään toimi, usein kyseessä on ruokailuvälien venähtäminen liian pitkiksi. Monesti auttaa se, että syö ja keittää kahvit, muistuttaa Niemelä.

Energiavaje lisää myös Niemelän mukaan huonojen päätösten riskiä. Nälkäisenä ajatus voi herpaantua.

- Nälän tullen alkaa ärsyttää, ja saattaa puskea väkisin ilman taukoja. Silloin taas onnettomuusriski kasvaa. Saattaa esimerkiksi oikaista reittiä, kun haluaa nopeammin perillä, ja seurauksena voi olla eksyminen.

Juoda pitää joka säällä

Viileään vuodenaikaan retkeillessä juominen unohtuu helposti. Juomatta jättäminen voi kuitenkin lisätä nestehukan riskiä ja palelemista. Pakkasilla taas kylmät nesteet jäätyvät nopeasti.

- Kylmän juoman sijaan voi olla hyvä ottaa mukaan lämmintä juotavaa termospulloon. Kun mukana on kuumaa mehua tai kaakaota, lämmintä juomaa on helpompi nauttia viileällä säällä, kuin kylmää juomaa, neuvoo Niemelä.

Onnettomuuden varalta on tärkeä muistaa, mistä apua saa

Hätätilanteessa tulee ottaa yhteys Hätäkeskukseen puhelimitse tai 112-sovelluksen avulla. Sovellus lähettää hälytyksen yhteydessä koordinaatit, joiden avulla apu löytää helposti perille.

Vinkit antoivat Pasi Korhonen, puheenjohtaja, Vuokatin Latu ja Juho Niemelä, asiakasneuvoja, Metsähallituksen Luontopalvelut.

Mikä on mielestäsi tärkein retkeilyvinkki? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 27. marraskuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Video: Näin vietät yön teltassa kirpakassa pakkassäässä - talviretkeilyn suosio kasvaa

Suomen puhdas ilma on elämys ja matkailuvaltti, joka houkutti japanilaisturistin Kuusamoon: "Kuin olisin kulkenut haltiametsässä"

Hiljaisuus on nyt kuumin matkailutrendi - matkailuyrityksille se tarjoaa uusia mahdollisuuksia

vendredi 26 novembre 2021 15:05:00 Categories: YLE luonto

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.