Vinksallaan oleva ruokavalio on aikamme suurimpia terveysuhkia, Pippa Laukka kertoo kirjassaan.
Hyvin syömällä voimme voida paremmin, muistuttaa lääkäri Pippa Laukka. Kuva: Colourbox
Huono ravinto tarkoittaa yhtä kuin huonoa oloa - ja hyvin syömällä voimme voida paremmin.
Tämä on lääkäri Pippa Laukan yksi keskeinen viesti teoksessa Luonnollisesti paras (WSOY), jonka hän on kirjoittanut Iina-Sofia Karosen kanssa.
Laukka nostaa esiin tärkeän perussäännön, jolla terveellisessä syömisessä pääsee jo pitkälle.
-?Terveelliseen ruokailuun pätee 80/20-sääntö: ruokavalion tulee pääosin (80%) sisältää ravitsemuksellisesti tärkeitä ravintoaineita, mutta sen tulee myös olla salliva, hän kirjoittaa.
Laukka on huomannut, että samalla, kun tieto terveellisestä syömisestä on lisääntynyt, vähintään yhtä moni on hukassa syömisensä kanssa.
-?Vinksallaan oleva ruokavalio on aikamme suurimpia terveysuhkia.
Hän listaa kirjassa omat ohjeensa terveelliseen syömiseen.
Lääkäri Pippa Laukka muisuttaa terveellisen ruokailun 80/20-säännöstä. Kuva: IS/Antti Hämäläinen
1. Syö säännöllisesti
Noin 3-4 tunnin välein, ja riittävästi kerrallaan.
2. Ei ole olemassa oikeita ja vääriä ruokia
On vain terveellisiä ja vähemmän terveellisiä ruokia. Molemmat kuuluvat terveelliseen ruokavalioon ja rentoon syömiseen.
3. Älä ajattele ruokaa vihollisena
Ajattele sitä hyvänä ystävänä.
4. Keskity ravinnon laatuun ja nautintoon
Älä keskity kaloreihin vaan pyri joka aterialla siihen, että tarjoat kehollesi hyviä raaka-aineita ja rakennuspalikoita solujen käyttöön.
5. Lisää kasviksia
Nauti kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin.
6. Suosi ravinteikkaita energianlähteitä
Esimerkiksi öljyjä, siemeniä, pähkinöitä, kalaa, kanaa, maitotuotteita, palkokasveja, juureksia, perunaa, bataattia ja täysjyväviljoja.
7. Pyri syömään kalaa vähintään kahdesti viikossa
Mielellään eri kalalajeja ja pikkukaloja, jotka ovat hyvä kalsiumin lähde.
Oli kyseessä sitten arkiruoka tai herkkuhetki, koeta rauhoittaa ruokailu niin, että voit keskittyä nauttimaan ruoasta. Kuva: Colourbox
8. Kun herkuttelet, nauti sydämesi kyllyydestä
Pyri kuitenkin 80/20-sääntöön eli siihen, että ateriasi 80-prosenttisesti koostuvat ravinteikkaista aineksista ja herkut ovat pieni osa kokonaisuutta.
9. Muista vedenjuonti
Juo riittävästi vettä päivän aikana.
10. Aloita päivä aamupalalla
Älä jätä myöskään lounasta väliin. Nämä kaksi ovat päivän tärkeimmät ateriat.
11. Varaudu aamu- ja iltapäivään välipalalla
Kiireessä saat toimivat välipalan esimerkiksi pähkinöistä, ruisleivästä tai tuorepuurosta.
12. Vältä jatkuvaa napostelua
Proteiinit ja kuidut lisäävät kylläisyyden tunnetta.
13. Kokeile rohkeasti uusia makuja ja reseptejä
Voit löytää aivan uusia nautintoja ja lempiruokia.
14. Pyri rauhoittamaan syömishetki
Tavoitteena on, että voit keskittyä nauttimaan ruoasta - yksin tai hyvässä seurassa.
Lähde: Pippa Laukka & Iina-Sofia Karonen: Luonnollisesti paras, WSOY, 2018.
TetraSys Oy.