Korkean rokotuskattavuuden maissa on tällä hetkellä selvästi vähemmän koronakuolemia. WHO ennustaa Eurooppaan vaikeaa koronatalvea." /> Korkean rokotuskattavuuden maissa on tällä hetkellä selvästi vähemmän koronakuolemia. WHO ennustaa Eurooppaan vaikeaa koronatalvea." />

YLE


Rokotuskattavuuden ja tuoreiden kuolinlukujen välillä näkyy useissa maissa selvä suhde, kertovat Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen ECDC:n ja Euroopan komission julkaisemat tilastot.

Maissa, joissa on rokotettu enemmän ihmisiä, on vähemmän koronaviruksen aiheuttamia kuolemia kuin maissa, joissa rokotuksia on otettu vähän.

Voit vertailla molempia tilastoja alla olevasta grafiikasta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan rokotukset ovat pelastaneet Euroopassa satoja tuhansia henkiä ja ehkäisseet sairaalahoidon tarvetta lukemattomille ihmisille.

Synkkä varoitus

WHO julkisti tiistaina hätkähdyttävän varoituksen: talven aikana Euroopassa on nykytahdilla odotettavissa 700 000 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa.

WHO luokittelee Euroopan kuitenkin siten, että siihen kuuluu myös muun muassa Venäjä, Turkki sekä Kaukasuksen ja Keski-Aasian maat.

WHO:n määrittelemä Euroopan alue on tällä hetkellä erittäin vakavasti koronaviruspandemian armoilla.

Alueella on rekisteröity pandemian aikana yhteensä yli 1,5 miljoonaa koronavirukseen liittyvää kuolemaa. Jos trendi jatkuu nykyisellään, maaliskuun alkuun mennessä kuolinluku nousee yli 2,2 miljoonan.

Romanialaismies sai koronarokotteen Bukarestissa maanantaina.
Romanialaismies sai koronarokotteen Bukarestissa maanantaina.Robert Ghement / EPA

Kolme syytä nykytilanteelle

WHO listaa kolme syytä sille, miksi Euroopan alueen koronatilanne on taas räjähtänyt käsiin.

  1. Lähes kaikki uudet tartunnat ovat herkästi tarttuvaa deltamuunnosta.
  2. Koronarajoituksia on viime kuukausina purettu urakalla, ja talvisää lisää kokoontumisia sisätiloissa.
  3. Rokottamattomia ihmisiä on paljon, ja annettujen rokotteiden teho heikkenee ajan myötä.

WHO:n mukaan päivittäisten kuolinlukujen määrä on Euroopan alueella kaksinkertaistunut kahden viime kuukauden aikana. Syyskuun lopulla koronakuolemia oli päivittäin noin 2 100, nyt niitä on 4 200.

Järjestö varoittaa, että melkein kaikissa Euroopan alueen maissa tehohoitopaikat ovat kortilla maaliskuuhun asti.

Maskeihin pukeutuneet turistit tutkivat karttaa Eiffel-tornin lähellä Pariisissa marraskuun alussa.
Maskeihin pukeutuneet turistit tutkivat karttaa Eiffel-tornin lähellä Pariisissa marraskuun alussa.Ian Langsdon / EPA

- Meillä on edessä haasteellinen talvi, mutta tilanne ei ole toivoton. Hallitukset, terveysviranomaiset ja yksittäiset ihmiset voivat kaikki toimia siten, että pandemiatilanne vakautuu, sanoo WHO:n aluejohtaja Hans Kluge.

WHO listaa tutut toimet, joilla jokainen voi osaltaan vaikuttaa tautitilanteen hillitsemiseen ja siihen, etteivät pahimmat ennusteet toteutuisi:

  • Ota rokote.
  • Huolehdi käsihygieniasta.
  • Muista turvavälit.
  • Käytä maskia.

Lue lisää:

Tuoreet suositukset ajavat monet taas etätöihin - EK:n asiantuntija väläyttää pikaista ratkaisua työpaikoille paluun nopeuttamiseksi

Moni helppo keino rokotustahdin kiihdyttämiseen on yhä käyttämättä, sanovat terveystaloustieteilijät - listasimme kuusi tapaa lisätä rokottautumista

Eurooppa on nyt ainoa maanosa, jossa koronatapaukset ovat kasvussa - näin eri maat ovat reagoineet kasvaviin tautilukuihin

mercredi 24 novembre 2021 21:08:20 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.