Ruotsi olisi voinut saada ensimmäisen naispääministerin jo kymmenen vuotta sitten, mutta äänestäjät valitsivat toisin. Magdalena Anderssonia odottavat het" /> Ruotsi olisi voinut saada ensimmäisen naispääministerin jo kymmenen vuotta sitten, mutta äänestäjät valitsivat toisin. Magdalena Anderssonia odottavat het" />

YLE


Helpotuksen syvä huokaus kuuluu tänään Ruotsissa. Maa saa vihdoin historiansa ensimmäisen naispääministerin.

Ruotsalaisten tunnelman voi kiteyttää sanoihin jo oli aikakin.

Sosiaalidemokraattien Magdalena Anderssonin valinta maan johtoon varmistui valtiopäivien äänestyksessä tänään. Virallinen sinetti valinnalle tulee perjantaina, kun hän esittelee hallituksensa Ruotsin kuninkaan istunnossa.

Huokaus kuuluu siksi, että ruotsalaiset ovat nyt päässeet naapureidensa kanssa samalle viivalle. Kaikissa muissa Pohjoismaissa on jo ollut nainen pääministerinä.

Tätä vertailua on Ruotsissa harrastettu usein, varsinkin sen jälkeen kun Sanna Marin nousi Suomessa virkaan.

Ruotsin pääministerivalinnasta on kysytty myös Marinilta. Hän vastasi Ruotsin radiolle, ettei hänestä ole mitään merkitystä, onko pääministeri mies vai nainen. Marin sanoi toivovansa, että keskustelusta päästäisiin jo eroon.

Suomen ja Ruotsin pääministerit ovat perinteisesti tehneet ensimmäisen ulkomaanmatkansa toistensa luo. Marinin on syytä varautua siihen, että ruotsalaislehdet hehkuttavat hänen ja Anderssonin tapaamista sanoin ja kuvin.

Nooshi Dadgostar tittar snett utåt från bilden.
Nooshi Dadgostar on johtanut vasemmistopuoluetta vuoden. Hän suostui päästämään Anderssonin pääministeriksi vasta, kun sai läpi vaatimuksensa muun muassa pienempien eläkkeiden korotuksista. AOP

Magdalena Anderssonia ei valittu sukupuolensa vaan pätevyytensä takia. Sillä on kuitenkin merkitystä, että molempien sukupuolten edustaja on johtanut maata.

Vuonna 2000 syntynyt suomalainen lapsi oppi jo elämänsä ensimmäisen 12 vuoden aikana, että nainen voi olla presidentti. Sinä aikana hänen elämässään oli myös kaksi naispääministeriä.

Nyt myös ruotsalaiset tytöt ja pojat saavat konkreettisen mallin siitä, että kaikilla on mahdollisuus edetä politiikan huipulle.

Esimerkki voi auttaa etenkin niitä lapsia, jotka kasvavat sellaisissa maahanmuuttajaperheissä, joissa naisen asemaa pidetään miesten asemaa heikompana.

Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf.
Keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf päätti päästää Magdalena Anderssonin pääministeriksi saatuaan parannuksia muun muassa metsänomistajien asemaan.Jessica Gow / EPA

Ruotsi on sukupuolten tasa-arvon kärkimaa Euroopan unionissa, eikä ruotsalaista yhteiskuntaa voi syyttää siitä, että maa saa vasta nyt ensimmäisen naispääministerin.

Naisia on ollut ennenkin tyrkyllä tehtävään, mutta politiikassa on usein kyse siitä, onko kannatusta, nostetta ja ajoitus kohdallaan.

1980-luvusta lähtien pääministerinä on ollut joko sosiaalidemokraattien tai maltillisen kokoomuksen edustaja.

Sosiaalidemokraattien ulkoministeri Anna Lindh oli lähes varma seuraaja pääministeri Göran Perssonille, mutta Lindh kuoli puukotuksen uhrina vuonna 2003.

Sosiaalidemokraattien ensimmäinen naispuheenjohtaja Mona Sahlin puolestaan luopui paikastaan vaalitappion jälkeen vuonna 2011.

Kokoomuksen puheenjohtajalta Anna Kinberg Batralta lähti omien tuki. Hän jätti puheenjohtajan tehtävät vuonna 2017.

Tällä hetkellä valtaosaa Ruotsin valtiopäiväpuolueista johtaa nainen.

Magdalena Andersson voi nauttia ensimmäisen naispääministerin tittelistä vain ohikiitävän hetken.

Hänen johtamallaan sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen vähemmistöhallituksella on kaksi tukipuoluetta: keskustapuolue ja vasemmistopuolue.

Keskustapuolue ei halua tehdä yhteistyötä vasemmistopuolueen kanssa, jota se pitää vastakohtanaan varsinkin talouspolitiikassa.

Andersson joutui tekemään myönnytyksiä molemmille tullakseen valituksi.

Vasemmistopuolue sai tuestaan vastineeksi kirjauksen, että se pääsee seuraavien vaalien jälkeen mukaan neuvottelupöytiin, jos sosiaalidemokraatit muodostavat hallitusta. Lisäksi Andersson myöntyi pienempien eläkkeiden korotuksiin.

Tämä tuli Anderssonille kalliiksi.

Keskustapuolue katsoo, että vasemmistopuolue saa liikaa vaikutusvaltaa. Keskusta ilmoitti tänään, että se ei äänestä budjettiäänestyksessä hallituksen budjetin puolesta.

Tämä tarkoittaa, että Andersson saattaa joutua johtamaan maata oppositiossa olevien maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien budjetilla.

Kymmenen kuukauden kuluttua Ruotsissa pääministeri saattaa jo vaihtua, kun maa äänestää valtiopäivävaaleissa. Tällä hetkellä en löisi vetoa sen puolesta, että Andersson pystyy viemään puolueensa vaalivoittoon.

Sosiaalidemokraatit ovat hallinneet Ruotsia kohta kaksi vaalikautta. Pitkäaikaistyöttömyys on sinä aikana kasvanut, eikä asiaan ole näkyvissä nopeaa muutosta.

Rikollisuuden torjunnasta on tullut tärkein kysymys äänestäjille. Siinä aiheessa perinteisesti vahvimmilla on maltillinen kokoomus. Sen puheenjohtaja on Ulf Kristersson.

Lue lisää:

Ruotsi saa ensimmäisen naispääministerin - valtiopäivät avasi tien Magdalena Anderssonille

Tiukka neuvottelija ja ex-kilpauimari, jolla on aina kananmuna laukussaan - tällainen on Ruotsin todennäköinen ensimmäinen naispääministeri Magdalena Andersson

Ruotsi saanee ensimmäisen naispääministerin Magdalena Anderssonista - valtakausi voi jäädä lyhyeksi

Analyysi: Stefan Löfven sai tarpeekseen - jättääkö Ruotsin konkaripääministeri seuraajalleen uppoavan laivan?

mercredi 24 novembre 2021 13:36:38 Categories: Ruotsi YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.