Ilta Sanoma

Ministeri muistuttaa, että keskushallinto on antanut koronatiedottamisessa laajasti päätösvaltaa paikallisille terveysviranomaisille ja myös kouluille.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa Helsingissä 25. elokuuta 2021.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson puolueen ministeriryhmän kesäkokouksessa Helsingissä 25. elokuuta 2021. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsinki

Koulujen on syytä tiedottaa oppilaiden vanhemmille koulussa todetuista koronatartunnoista ja -altistuksista niin avoimesti kuin mahdollista, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas.) Hän kommentoi tiistaina STT:lle julkisuudessa olleita väitteitä siitä, että lasten huoltajille on tiedotettu koulujen koronatartunnoista hyvin myöhään tai joissakin tapauksissa ei lainkaan.

-?Rajoituksena avoimuudelle on toki se, että tiedotuksen perusteella ei saa olla mahdollista yksilöidä, kuka koulussa on tartunnan saanut, Andersson samalla muistuttaa.

Ministeriöt ja muu keskushallinto ovat antaneet koronatiedottamisessa laajasti päätösvaltaa paikallisille terveysviranomaisille.

-?On koulutuksen järjestäjien ja paikallisten terveysviranomaisten päätettävissä, pitääkö esimerkiksi koulun kaikkien oppilaiden vanhimpia informoida, jos koulun yhdellä luokalla tai luokka-asteella on todettu koronatartunta tai -altistus.

Andersson ei ota kantaa siihen, pitääkö koulujen odottaa ennen vanhemmille tiedottamista sitä, että ilmenneen tartunnan koronajäljitys on saatu valmiiksi. Jäljitys voi kestää viikkoja.

-?Koulujen pitää tuossakin asiassa toimia niin kuin paikalliset terveysviranomaiset suosittavat. He päättävät tartuntojen jäljityksestäkin.

Juristi ja luokanopettaja Laura Francke Opetushallituksesta toteaa, että koulut tarvitsevat oppilaiden koronatartunnoista vahvistetut tiedot.

-?Jos koulut eivät näitä vahvistuksia saa, eivät ne myöskään voi ilmoittaa tartunnoista tai altistumisista huoltajille. Tässä on kysymyksenä se, millä aikataululla terveydenhuolto pystyy tartuntavahvistuksia toimittamaan, miten jäljittäminen etenee. Tartuntajäljityksen ruuhkautuminen siis näkyy tätä kautta myös kouluissa.

Näistä reunaehdoista huolimatta päälinjana pitää Anderssonin mukaan olla avoimuus.

- Se lisää vaikeassa tilanteessa luottamusta, että koulusta tiedotetaan silloin, kun on jotain mistä tiedottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ilmoittanut, että kunnat ja koulut saavat tiedottaa koulujen ja päiväkotien tartunnoista kuten haluavat.

Opetusministerillä on se käsitys, että korona-asiassa terveydenhuollon ja koulujen yhteistyö "on yleisellä tasolla sujunut hyvin".

Andersson samalla muistuttaa THL:n linjauksesta, jonka mukaan tehokkaimpia toimia lasten koronatartuntojen estämiseksi ovat ne, joita aikuiset pystyvät tekemään.

-?Siitäkin syystä on tärkeää painottaa edelleen aikuisten vastuuta ja rokotekattavuuden nostoa.

Rokotusten nykyisen ikärajan laskemista alle 12-vuotiaisiin Andersson ei kuitenkaan lähde ehdottamaan.

-?Sitä pohtii paraikaa Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR), joten opetusministerinä odotan tietoa siitä, mitä he suosittavat.

Suomen vanhempainliiton toiminnanjohtaja Saija Ohtonen-Jones toteaa, että jos koronatiedotus kouluissa puuttuu, huhut voivat levitä. Näin vanhempien korviin saattaa kantautua jonkun levittämää tietoa tartunnoista ja altistumisista.

-?Harmillinen puoli tässä on se, ettei tuo tieto ole välttämättä oikeaa tietoa. Näkisimme, että sekä koulun että vanhempien intressissä on ehdottomasti se, että tiedotetaan aktiivisesti ja niin avoimesti kuin mahdollista.

Ohtonen-Jones lisää, että pitkään jatkunut koronapandemia asettaa paineita ja kuormittaa perheitä, lasten vanhempia sekä vielä eri tavalla myös lapsia.

Ilta Sanoma
mardi 23 novembre 2021 19:29:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.