Ilta Sanoma

Alexander Ståhlberg valitsi varusmiespalveluksen asemesta siviilipalveluksen. Urheilukoulu tietää saamastaan kritiikistä.

Hiihtäjälupaus Alexander Ståhlberg valitsi siviilipalveluksen.

Hiihtäjälupaus Alexander Ståhlberg valitsi siviilipalveluksen. Kuva: Lehtikuva

Puolustusvoimien Urheilukoulun johtaja, everstiluutnantti Riku Hartikainen on perillä kritiikistä, jota hiihtäjälupaus Alexander Ståhlbergin valmennusryhmään kuuluva Matias Strandvall on jakanut.

Strandvall antoi viime viikolla Ilta-Sanomissa kipakkaa palautetta puolustusvoimien suuntaan.

-?Ainakaan minä en ylistä Suomen armeijaa huippu-urheilijoiden kannalta. Siihen pitäisi keksiä joku järkevämpi ratkaisu kuin Urheilukoulu. Puhutaan, että se on toimiva ja hyvä, mutta en ole kokenut sen toimineen tuloksellisesti yhdenkään huippulupauksen kohdalla, Strandvall sanoi.

Hänen suojattinsa Ståhlberg onkin valinnut siviilipalveluksen varusmiespalvelun asemesta.

Everstiluutnantti Hartikainen otti kritiikin vastaan tyynesti.

-?Olen kuullut asiasta. Jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Asevelvollisuuden voi suorittaa varusmiespalveluksena tai siviilipalveluksena. Molemmat ovat relevantteja, Hartikainen sanoi.

Lue lisää: Hiihdon superlupaus Alexander Ståhlberg, 19, teki harvinaisen ratkaisun: valitsi sivarin - valmentaja lataa kovaa tekstiä armeijasta

Hartikaisen mielestä olosuhteet Urheilukoulussa ovat niin hyvät kuin ne voivat olla.

Valmentaja Strandvall kritisoi urheilijoiden helposti taantuvan armeijavuotenaan, koska kokonaisrasitus käy liian kovaksi.

-?Se on yksinkertaisesti liian kuormittava vuosi monelle miehelle. En ole nähnyt nuorten arvokisamenestyjää, joka olisi ottanut armeijan aikana kehitysloikan maajoukkuetasolle, vaan liian monen taso taantuu jopa vuosiksi, hän sanoi.

Entinen huippuhiihtäjä, nykyinen valmentaja Matias Strandvall kritisoi Urheilukoulua.

Entinen huippuhiihtäjä, nykyinen valmentaja Matias Strandvall kritisoi Urheilukoulua. Kuva: Ossi Ahola

Urheilukoulun johtaja tiedostaa nuorten urheilijoiden haasteet.

-?Pitää ottaa huomioon urheilijan kokonaisrasitus. Nuori urheilija saattaa kamppailla ylikunnon kanssa, ja varusmiespalveluksesta voi tulla lisärasitusta. Täytyy muistaa, että myös levon merkitys on suuri. Se, joka osaa säädellä levon ja rasituksen välillä, onkin aika mestari.

Hartikaisen mukaan Urheilukoulun edellisestä kotiutuneesta saapumiserästä 70 prosenttia koki kehittyneensä tai tasonsa pysyneen ennallaan varusmiespalveluksen aikana.

Urheilukouluun saapuvat hiihtäjät suorittavat varusmiespalvelustaan Kainuun prikaatissa.

-?Olosuhteet siellä ovat viimeisen päälle, kun Vuokatti ja Ruka ovat lähellä. Toki mielipiteitä mahtuu maailmaan, ja niitä saa tietenkin olla. Meidän missiomme on, että pystymme tarjoamaan urheilijoille mahdollisimman hyvät olosuhteet, Hartikainen sanoi.

Ståhlberg saavutti viime talvena kolme mitalia nuorten MM-hiihdoissa. Hän on kertonut astuvansa siviilipalvelukseen ensi kesänä.

-?"Matu" (valmentaja Strandvall) sanoi heti, että sä et armeijaan lähde. Olin miettinyt ennen kutsuntoja samaa, koska en ole kuullut yhdenkään maastohiihtäjän kehittyneen armeijassa. Päinvastoin, 19-vuotias Ståhlberg sanoi viime viikolla Ilta-Sanomissa.

Ilta Sanoma
samedi 20 novembre 2021 13:18:00 Categories: Ilta Sanoma Maastohiihto

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.