Ilta Sanoma

Uhkaava diplomaattinen boikotti ensi talven kisoissa tuskin saa Kiinaa muuttamaan suuntaansa.

Kauniiden kisakulissien takana Kiina jatkaa kovaa politiikkaansa etnisiä vähemmistöjä ja hallituksen arvostelijoita kohtaan.

Kauniiden kisakulissien takana Kiina jatkaa kovaa politiikkaansa etnisiä vähemmistöjä ja hallituksen arvostelijoita kohtaan. Kuva: Noel Celis / AFP / Lehtikuva

Kommunistisen puolueen johtama Kiina järjestää talviolympialaiset ja talviparalympialaiset Pekingissä ensi helmi-maaliskuussa. Kisoista on käyty kiivasta keskustelua siitä lähtien, kun Kansainvälinen Olympiakomitea ne Pekingille myönsi vuonna 2015.

Kansainvälistä yhteisöä huolestuttaa Kiinan ihmisoikeustilanne, erityisesti maan islaminuskoisen uiguurivähemmistön julma kohtelu Xinjiangin maakunnassa.

Uiguurien valvonta ja sulkeminen valtiollisille "uudelleenkasvatusleireille" on herättänyt oikeutettuja kysymyksiä siitä, onko Kiina sovelias kisaisäntä. Yli 180:tä järjestöä edustava Maailman uiguurikongressi vaatii Pekingin talvikisojen boikotointia kutsuen urheilutapahtumaa "kansanmurhan olympialaisiksi". Kiinaa on kritisoitu myös Hongkongin demokratiamielenosoitusten väkivaltaisesta tukahduttamisesta, 1950-luvulla miehitetyn Tiibetin voimakkaasta kiinalaistamisesta ja asevoimien käyttämisestä Taiwanin painostamiseen.

Lue lisää: Kadonneen tennispelaajan nimissä julkaistiin epäilyttävä sähköposti - huoli Peng Shuain tilanteesta kasvoi entisestään

Kiinan kommunistijohtoon ja maan kisaisännyyteen kohdistuva arvostelu on viime viikkoina kiihtynyt entisestään. Uusimman mausteen tähän soppaan toi Kiinan tunnetuimpiin urheilijoihin kuuluvan tennistähti Peng Shuain, 35, katoaminen. Pengiä ei ole nähty sen jälkeen, kun hän marraskuun alussa syytti julkisesti kommunistisen puolueen keskeisiin johtajiin 2010-luvulla kuulunutta Zhang Gaolita seksuaalisesta ahdistelusta.

Maailman naisten tennisliitto WTA vaatii Kiinaa järjestämään perusteellisen tutkinnan Pengin esittämistä syytöksistä. Muussa tapauksessa WTA uhkaa lopettaa yhteistyön Kiinan kanssa.

Kiinan valtiollinen CGTN-uutiskanava kävi keskiviikkona vastaiskuun ja julkaisi Pengin kirjoittamaksi väitetyn kirjeen. Siinä tennistähti vakuuttaa, ettei hän ole kateissa ja etteivät tiedot hänen esittämistään syytöksistä pidä paikkaansa. Kirjeen aitoutta epäilevän WTA:n puheenjohtajan Steve Simonin mukaan maailma tarvitsee riippumattoman vahvistuksen siitä, että Peng on vapaana ja turvassa.

Washington Post -lehti kertoi tiistaina tietolähteisiinsä vedoten, että Yhdysvallat olisi lähdössä mukaan Pekingin kisojen niin sanottuun diplomaattiseen boikottiin. Se merkitsisi sitä, ettei Yhdysvallat lähetä kisoihin hallituksen virallisia edustajia. Boikotti ei koske urheilijoita. Siihen saattaa liittyä muitakin maita.

Talvikisojen onnistuminen on Kiinan arvovallalle elintärkeää. Kisat ovat Kiinalle tilaisuus esittää maailmalle ystävällisiä kasvoja ja hälventää samalla keskustelua ihmisoikeuksista. Koreiden kulissien takana Kiina jatkaa kovaa politiikkaansa.

Diplomaattinen kisaboikotti ei saa Kiinaa muuttamaan suuntaansa. Se on kuitenkin hyvä tapa viestittää Kiinalle urheilujuhlia pilaamatta, etteivät sen toimintatavat ole hyväksyttäviä.

Ilta Sanoma
jeudi 18 novembre 2021 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Pääkirjoitus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.