Rosmariiniöljy on kaikessa ylellisyydessään hävikkiteko: siihen kelpaavat nuupahtaneemmatkin lehdykät!
Tölkkipavuista hetkessä syntyvä arkikeitto nousee uudelle tasolle, kun mukaan lusikoi taikatahna misoa sekä rosmariiniöljyä. Kuva: Päivi Ristell
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
3 tlk suuria valkopapuja
1 l kasvislientä
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
2 rkl vaaleaa misotahnaa
2 rkl voita
1 rkl omenaviinietikkaa (tai valkoista balsamiviinietikkaa)
½ ruukkua rosmariinin lehtiä
3 dl miedon makuista rypsiöljyä
? Tee ensin rosmariiniöljy. Mittaa rosmariinin lehdet ja öljy tehosekoittimeen ja anna koneen käydä täydellä teholla noin 4 minuuttia. Siivilöi ja pakkaa öljy pulloon tai rasiaan. Yrttiöljy säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
? Kuori ja paloittele sipuli ja kuullota kattilan pohjalla öljyssä.
? Valuta ja huuhdo pavut joukkoon. Lisää kasvisliemi, rosmariini ja misotahna ja keitä noin 15 minuuttia.
? Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Kaada takaisin kattilaan ja lisää voi, etikka (ja tarvittaessa suola)
? Tarjoa rosmariiniöljyn (ja auringonkukasiementen) kanssa.
TetraSys Oy.