Maataloustuottajat ovat tänään myyneet ruokaa tuottajahinnoilla eri puolilla Suomea. Mielenilmauksen tarkoituksena oli tuoda julki, kuinka vähän tuottajat" /> Maataloustuottajat ovat tänään myyneet ruokaa tuottajahinnoilla eri puolilla Suomea. Mielenilmauksen tarkoituksena oli tuoda julki, kuinka vähän tuottajat" />

YLE


Maatalousyrittäjät ympäri Suomen ovat tänään protestoineet alhaisia tuottajahintoja tempauksella, jossa tuotteita myytiin kuluttajille tuottajahinnoin.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n järjestämän tempauksen tarkoituksena oli tuoda esiin viljelijöiden heikko asema elintarvikemarkkinoilla. Maatalouden kustannukset ovat kasvaneet, mutta tuottajille maksettava korvaus on pysynyt alhaisena.

- Olemme täällä kertomassa, miten pieni siivu tuotteen kokonaishinnasta lopulta jää meille tuottajille, kertoo sokerijuurikasta pääasiassa viljelevä kokemäkeläinen Erno Toikka Porin tilaisuudessa.

Porissa myytiin viiden kilon perunaämpäreitä eurolla ja kymmenen kananmunan kennoja 50 sentillä. Toikan mukaan yksi iso ongelma on se, että sopimukset neuvotellaan teollisuuden kanssa käytännössä kerran vuodessa, jolloin varaa suurille muutoksille ei juuri ole.

- Järjestelmä ei taivu nopeisiin muutoksiin, kuten tänä vuonna eteen tulleisiin rajuihin kustannusten nousuihin.

Maanviljelijä Erno Toikka Porin Puuvillassa 17.11.2021.
Yksi ongelma on kerran vuodessa neuvotellut pitkät sopimukset, jotka eivät taivu muutoksiin kesken vuoden, uskoo kokemäkeläinen maanviljelijä Erno Toikka, joka osalllistui Porissa Puuvillan kauppakeskuksessa järjestettyyn tilaisuuteen.Katja Halinen / Yle

Pieni osuus hätkähdyttää

Erno Toikka uskoo, että näkyvillä tempauksilla saadaan myös kuluttajat ajattelemaan sitä, kuinka vähän tuottajat työstään saavat rahaa.

- Me emme halua lisää tukia, vaan muutoksen siihen, että viljelijäkin saa kunnon palkan tekemästään työstä.

Porin tapahtumasta perunoita ja kananmunia ostanut Eila Saikkonen sanoo, että tuottajalle jäävä rahamäärä tuntuu pieneltä. Hän pohtii, voisiko ratkaisuna olla tuotteiden ostaminen suoraan viljelijältä.

- Kyllä se hätkähdyttää, miten vähän hinnasta menee tuottajalle.

Kustannukset nousussa, tuottajahinnat laahaavat paikallaan

Savonlinnan torilla myytiin tänään lihakeittoa 40 sentillä.

- Se on hyvin pieni summa. Moni on sanonut, ettei ilkeä sillä hinnalla ostaa, vaan tonkkaan on kilahtanut enemmän rahaa, kertoo MTK Etelä-Savon puheenjohtaja Sanna Hämäläinen.

Maataloustuottajien kustannusten nousuun ovat vaikuttaneet muun muassa rehujen, lannoitteiden ja polttoaineiden hintojen nousu. Hämäläinen penää vastuuta kaupalta ja teollisuudelta.

- Mehän emme voi itse vaikuttaa siihen, mitä meille maksetaan. Tuottajan saama hinta on usein mitättömän pieni.

"Mahdoton tilanne"

Hämeenlinnassa mielenilmaukseen oli saapunut hauholainen viljelijä Olli Cavén.

Kauraa, ohraa ja sokerijuurikasta viljelevä mies sanoo olevansa paikalla, koska tunnelin päässä ei juuri valoa näy.

- Jos tuottajakustannukset ovat nousseet sen 200 prosenttia, mutta tuotteista ei saa mitä pitäisi, niin aika mahdoton tilanne.

Minkälaisia keinoja viljelijöillä on parantaa tilannetta?

- Täytyy pitää meteliä, koittaa markkinoilta saada sen minkä pystyy ja mahdollisesti brändätä tuotteita. Aika monta kertaa on joutunut hakkaamaan päätä seinään ja miettimään, mihin rahat laittaa.

Hämeenlinnan torilla mielenilmaustapahtumassa MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni ja hauholainen viljelijä Olli Cavén.
Hämeenlinnan torilla mielenilmaustapahtumassa MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni ja hauholainen viljelijä Olli Cavén.Harri Oksanen / Yle

MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni uskoo, että kuluttajien arvostus suomalaista ruokaa ja ruuantuottajia kohtaan on korkeammalla kuin koskaan.

- Valitettavasti se ei pitkässä ketjussa johda siihen, että tuottajahinta valuisi tuottajalle saakka. Painetta pitäisi luoda ketjun muihin osiin eli teollisuuteen ja kauppaan.

Vaikka tilanne näyttää synkältä, Rönni uskoo siihen, että vielä 10-20 vuoden päästäkin Suomesta löytyy maatiloja.

- Tilojen määrä vähenee, mutta tilakoot ja investoinnit lisääntyvät. Uskon, että vielä on niitä, jotka jaksavat jatkaa. Ei tässä muuten olisi mitään järkeä.

Tuleva talvi huolestuttaa

Kokkolassa naudanlihan tuottaja Lauri Juntunen kertoo tämän vuoden olleen erittäin haastava.

- Kaikki tuottajat eivät ole pystyneet ostamaan lannoitteita tulevalle kasvukaudelle. Kuulemma niitä ei välttämättä saa keväällä, vaikka olisi rahaa. Monella tilalla ollaan tosi pahassa sillassa, tuleva talvi on erittäin haastava.

Vuoden päästä tilanne voi Juntusen mukaan olla vielä haastavampi, jos lannoitteita ei saa - sillä on suora vaikutus satoon.

- Polttoaineen hinnannousu näkyy kaikessa mitä ostetaan, kaikessa rahdissa. Pyöröpaalien käärintämuovien hinta on noussut 40 prosenttia ja lannoitteiden hinnat kaksinkertaistuneet heinäkuun alun hinnasta.

"Suomessa on maailman parasta ruokaa"

Riitta Kalliokoski ja Irja Linna lukivat tukitempauksesta lehdestä ja päättivät tulla tukemaan ruuantuottajia Kokkolaan.

Tuottajien kuuluisi saada enemmän rahaa työstään, naiset sanovat kuin yhdestä suusta. Vaikka tämä tarkoittaisi hinnan nousua kaupassa.

- Suomessa on maailman parasta ruokaa, totta kai olisimme valmiita maksamaan siitä.

Kalliokoski ja Linna olivat keränneet tapahtumaa varten valmiiksi reippaasti kolikoita, joilla tuotteet pystytään maksamaan. Kokkolassa esimerkiksi makkara maksoi vain viisi senttiä.

- Porkkanoita, ruisleipää, ehkä kananmunia tultiin hakemaan. Ja maksetaan ihan reilusti, ei niitä senttejä mitä pyydetään.

Riitta Kalliokoski ja Irja Linna viljelijöiltä ostamiensa tuotteiden kanssa.
Riitta Kalliokoski ja Irja Linna Kokkolassa viljelijöiltä ostamiensa tuotteiden kanssa. Juha Kemppainen / Yle

Maataloustuottajien protesti järjestettiin lisäksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Lappeenrannassa, Iisalmessa, Leppävirralla, Seinäjoella, Joensuussa ja Maarianhaminassa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella 18.11. klo 23 asti.

Lue myös:

Hurjaksi kasvanut lannoitelasku panee viljelijät miettimään - luomutuotanto on nyt aiempaa kannattavampi vaihtoehto, kasvun uskotaan jatkuvan

Ruuan hinta lähtee Suomessa pian selvään nousuun - yksi syy on lannoitteissa, joiden hintaan heijastuu Euroopan energiamarkkinoiden myllerys

"Tulvat, kuivuus ja heinäsirkat, ne kaikki ovat todellisuutta" - YK-johtaja kertoo Ylelle, mitä ilmastonmuutos tekee köyhien viljelijöiden elämälle

Viljelijät pulassa kannattavuuden kanssa - MTK tarjoaa tekohengitystä, kun muut keinot ovat vähissä

Perunan tuottajahinnan lasku alkusyksystä herättää huolta viljelijöissä - samaan aikaan tuotantokustannukset ovat aiempaa korkeampia

mercredi 17 novembre 2021 21:34:00 Categories: YLE tuottajahinnat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.