Ilta Sanoma

Arvaatko, mikä on suomalaisten mielestä suomen kielen kaunein, hauskin, ärsyttävin ja vaikein sana? Entä minkä sanan väärinkäyttö aiheuttaa eniten raivoa? Me Naisten äänestykset paljastavat vastaukset kysymyksiin.

Arvaatko, mitä sanat voittivat kultaa Me Naisten sanaäänestyksissä?

Arvaatko, mitä sanat voittivat kultaa Me Naisten sanaäänestyksissä? Kuva: Shutterstock

Suomalaisten kiinnostus suomen kieleen on ehtymätön. Sen todistaa esimerkiksi Me Naisten suomen kielen testien suosio sekä äänestysinto kyselyissä, joissa olemme selvittäneet yleisön näkemyksiä jos jonkinlaisista äidinkieleemme liittyviä asioita.

Olemme selvittäneet, mikä on suomalaisten mielestä kaikkein ärsyttävin kielemme sana. Myös hauskin, kaunein ja hankalin sana on saatu selville, samoin se, mikä väärin kirjoitettu tai väärin käytetty sana kiristää eniten kansalaisten hermoja.

Äänestysten voittajasanat herättävät siis runsaasti tunteita suomalaisissa, niin hyvässä kuin pahassa. Listasimme alle sanaäänestysten viisi voittajaa.

Pikkutuhma taideteos - sellaiseksi kuvailtiin sanaa juhannussima, joka voitti äänestyksen suomen kielen hauskimmasta sanasta.

Hauskoja sanoja miettiessä otettiin huomioon kolme asiaa: miltä sana näyttää, miltä se kuulostaa ja mitä se merkitsee. Sanoja kävi äänestämässä ja ehdottamassa lähes 7?500 vastaajaa.

Keskikesän juomaa kuvaavan sanan hupaisuus piilee sanaleikissä, joka kyselyyn vastanneiden mukaan nostaa hymyn kasvoille. Moni mainitsi, että sanan tunnettuutta on lisännyt Fingerpori-sarjakuva.

- Nauroin katketakseni, kun ekan kerran kuulin sanan, kertoi eräs äänestäjistä.

2. sija: hölkynkölkyn

3. sija: öttimönkiäinen

Lue lisää: Pitääkö pokka? Johannes yritti luetella suomen kielen hauskimmat sanat - "pikkutuhma taideteos" sai alahuulen väpättämään

Entä mikä on kaikkein ärsyttävin suomen kielen sana? Me Naisten lukijoiden mielestä kyseenalaisen kunnian saa sana läpändeeros.

Ärsyttäviä sanoja kävi taannoin äänestämässä yli 10?000 ihmistä. Ykköspallille kivunneen läpändeeroksen kerrottiin herättävän Putous-traumoja ja nostavan tehokkaasti verenpainetta.

- Se puistattaa. Se on kuin sanojen pieruvitsi, eli se ei miellytä edes sen keksijää, totesi eräs äänestäjä.

2. sija: rakkauspakkaus

3. sija: broisku

Lue lisää: 150 sanan jättilista paljastaa, millaiset sanat raivostuttavat suomalaisia - löydätkö inhokkisi tästä joukosta?

Olemme toki selvittäneet myös suomen kielen sanoista sen kaikkein kauneimman. Kun puhutaan sanojen kauneudesta, huomioidaan yleensä kaksi asiaa: miltä sana kuulostaa ja mitä se merkitsee.

Voittajasanan kohdalla vaakakupissa taitaa painaa eniten sanaan liittyvä tunnelataus. Peräti 21?500 suomalaista äänesti, ja heistä selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että suomen kielen kaunein sana on äiti.

2. sija: kastehelmi

3. sija: hiljaisuus

Suomen kieli on tunnettu yhtenä maailman vaikeimmista kielistä oppia, eivätkä äidinkielen kiemurat aina ole helppoja suomalaisillekaan. Meille vaikeita ovat tosin useimmiten vierasperäiset, suomeen ujuttautuneet sanat, joiden lausuminen saa kielen solmuun.

Kyselyyn saapuneiden lähes 4?000 vastauksen perusteella kaikkein hankalin sana on suomalaisten mielestä defibrillaattori.

Englannin kielestä lainattu sana on kieltämättä kankea suussa. Myöskään sanan merkitys ei sanasta itsestään paljastu, minkä vuoksi sille on keksitty myös suomenkielinen versio, sydäniskuri. Moni käyttää myös helpompia nimityksiä defi ja deffa.

2. sija: transsendentaalifilosofia

3. sija: hyaluronihappo

Kirjoitus- ja kielivirheet aiheuttavat monissa syvää ärsytystä ja jopa raivoa. Tämä paljastui, kun kysyimme lukijoilta, mikä on kaikkein ärsyttävin väärin kirjoitettu suomen kielen sana. Kyselyyn tuli yli 4?500 vastausta.

Voiton kyselyssä vei sana ketä, kun pitäisi kirjoittaa kuka. Oikeastaan kyseessä ei ole niinkään kirjoitusvirhe vaan kielioppivirhe. Ketä on kuka-pronominin partitiivi, mutta osa suomalaisista hahmottaa sen nominatiiviksi eli perusmuodoksi.

Osin ketä-sanan yleisyys selittyy murreseikoilla. Sitä käytetään usein kuka-sanan tilalla Lounais- ja Länsi-Suomessa, ja onpa sitä käytetty stadin slangissakin jo 1920-luvulla.

- Murteet ovat mahtavia! Mutta kirjoitettuna, kun pitäisi puhua selkokielellä, ei niitä sovi käyttää. Kieliopillisesti täysin väärä ilmaisu, kiteytti yksi äänestäjä.

2. sija: yhdyssanavirheet

3. sija: enään

Lue myös: Hiace, delete, Fairy ja 31 muuta sanaa, joita suomalaiset eivät edes yritä lausua oikein

Ilta Sanoma
mercredi 17 novembre 2021 21:00:00 Categories: Ilta Sanoma Vapaalla

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.