Yrityksille on tulossa pakko kertoa tuotteidensa maantieteellinen alkuperä tarkalleen. "Jos edellytämme toimia muulta maailmalta, meidän pitää itse lopett" /> Yrityksille on tulossa pakko kertoa tuotteidensa maantieteellinen alkuperä tarkalleen. "Jos edellytämme toimia muulta maailmalta, meidän pitää itse lopett" />

YLE


EU yrittää estää yritysten viherpesua ja tarkentaa merkittävien kuluttajatuotteiden kuten kahvin, naudanlihan ja huonekalujen ympäristökriteerejä.

Metsiä tai maaperää tuhoavia tuotteita ei haluta unionin sisämarkkinoille jatkossa enää lainkaan.

Jos eurooppalaiset edellyttävät muulta maailmalta kunnianhimoisempia ilmasto- ja ympäristötoimia, sen pitää itse lopettaa metsäkadon tukeminen, ympäristökomissaari Virginijus Sinkevicius sanoi keskiviikkona lakipakettia esitellessään.

- Tavoitteena ei ole vain torjua laitonta metsän kaatamista vaan estää myös maatalouden laajenemisesta johtuvaa metsäkatoa, Sinkevicius painotti.

Jotta EU onnistuu taistelussa ilmasto- ja ympäristökriisiä vastaan, sen on kannettava vastuu niin kotona kuin ulkomaillakin, perusteli puolestaan komission varapuheenjohtaja ja ilmastoasioista vastaava Frans Timmermans.

- Esityksemme vastaa kansalaisten vaatimuksiin minimoida Euroopan panos metsien hävittämisessä ja edistää kestävää kulutusta, Timmermans sanoi.

Korkeita hyllyjä ja pitkä käytävä Ikean varastossa.
Esimerkiksi Ikea voi joutua jatkossa todistamaan, että sen myymät huonekalut eivät tuhoa metsää.Jeppe Gustafsson / AOP

Jos esitys menee läpi jäsenmaissa ja EU-parlamentissa, soijaa, nautaa, palmuöljyä, sahatuotteita, kaakaota ja kahvia tuovien yritysten olisi ilmoitettava maantieteelliset tiedot hyödykkeiden alkuperästä.

Yritysten olisi pakko todistaa, että niiden tuotteita ei ole valmistettu alkuperämaan lakien vastaisesti eikä turmeltu metsää maatalouskäytössä. Jäsenvaltioiden tehtävä olisi varmistaa, että EU:n markkinoille tulee vain "metsäkadottomia" tuotteita.

Uusilla vaatimuksilla voi olla vaikutuksia hintoihin, kun yritykset joutuvat tekemään lisää työtä tuotteidensa alkuperien varmistamisessa. Sinkeviciusin mukaan komissio on kuitenkin laskenut, että ne jäävät pieniksi.

Listalla olevien hyödykkeiden valmistus tuhoaa suuria määriä metsää. Esimerkiksi kahvin viljelyyn on kaadettu yli kymmenen tuhatta neliökilometriä sademetsiä latinalaisessa Amerikassa.


Kaakaopapuja viljelijän kämmenellä.
Ghana on maailman toiseksi suurin kaakaon viejä. Maa on sitoutunut vähentämään metsien hakkaamista kaakaonviljelyyn ja ennallistamaan jo hakattuja metsiä. Vastaisuudessa eurooppalaiset yritykset joutuvat varmistamaan, että heidän tuomaansa kaakaota ei ole tuotettu metsän kustannuksella.Chine Nouvelle / AOP

Vain muutamaa päivää Glasgow'n YK:n ilmastokokouksen jälkeen EU menee siis jälleen selvästi muuta maailmaa pidemmälle ympäristö- ja ilmastolainsäädännössään.

Ympäristöjärjestöt tosin olisivat halunneet listalle muitakin tuotteita kuten kumin, jonka viljelyn eteen tuhotaan trooppisia metsiä.

Myös päästökauppa oli alunperin EU:n "keksintö", ja se on levinnyt myöhemmin esimerkiksi Kiinaan ja Kanadaan. Taksonomiasta eli energiamuotojen ympäristöluokittelusta saattaa tulla seuraava ilmastolainsäädännön vientituote.

Rajoituksia jätteiden vientiin

Keskiviikkoiseen esitykseen sisältyy myös sääntöjä jätteiden vientiin unionin ulkopuolisiin maihin. EU haluaa varmistaa, että vientijäte käsitellään kestävästi.

Viime vuonna EU kuskasi 33 miljoonaa tonnia jätettä rajojensa ulkopuolelle - jätemäärä on kasvanut 15 vuodessa peräti 75 prosenttia.

Esityksen mukaan jätettä voitaisiin siirtää vain sellaisiin maihin, jotka osoittavat käsittelevänsä sitä ympäristön kannalta kestävällä tavalla.

Samalla EU haluaa vähentää vientijätteen määrää.

- Nyt kaikista teollisuustuotannosta käytetyistä materiaaleista vain 12 prosenttia on kierrätettyä. Se ei ole tyydyttävä määrä, ympäristökomissaari Sinkevicius sanoi.

Ilmakuva, jossa näkyy satoja valkoisia härkiä ruskealla pellolla.
Nautakarjan kasvatuksen tieltä on jo tuhottu paljon Amazonin sademetsää. Kuva karjankasvattamolta Brasilian Parassa.AOP

Seuraavaksi esitys käy läpi tavanomaisen hyväksymisprosessin eli jäsenmaiden neuvoston ja EU-parlamentin.

Ranska aloittaa neuvoston puheenjohtajana vuoden alussa, ja se on ilmoittanut haluavansa nostaa asian korkealle tavoitelistallaan. EU-parlamentti ajaa neuvotteluissa todennäköisesti kunnianhimoista pakettia eli mahdollisimman tiukkoja sääntöjä.

Uudet säännöt saattavat siis tulla voimaan noin vuoden, puolentoista kuluttua. Sen jälkeen jäsenmailla on kaksi vuotta aikaa siirtää ne kansallisiin lakeihin.

Komissio esitti keskiviikkona samassa paketissa myös, että myös EU:n omien maiden pilaantuminen pysäytetään ja aloitetaan niiden kunnostaminen. Sitä varten komissio on laatinut "maaperästrategian".

Komissio selvittää myös, millaista lainsäädäntöä huonoon kuntoon päässeille maa-alueille tarvitaan tulevaisuudessa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoiltaan klo 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

EU haluaa uusista autoista päästöttömiä 14 vuodessa, päästökaupan autoiluun ja asumiseen sekä tukea köyhille - täältä löydät ilmastopaketin sisällön sekä eri tahojen reaktiot

Suomi aikoo äänestää EU:n metsälinjausta vastaan, mutta kielteinen kanta ei riitä kaatamaan asetusta - Ohisalo: "Suomi on asettumassa väärälle puolelle"

Kuinka paljon Suomi voi hyötyä ilmastopaketista? Kaikki riippuu yritysten osaamisesta, ja kilpailu EU-miljardeista alkaa nyt

EU ohjaa laskua hiilipäästöistä kansalaisille, onko se poliittinen itsemurha? Näin kotitalouksia tuettaisiin uudella 144 miljardin euron jättirahastolla

EU haluaa tehdä kauppapolitiikastaan vihreämpää ja laittaa ulkorajoille hiilitullit - uhkaako se samalla synnyttää uuden kauppasodan?

Valtava ilmastopaketti etenee, hallitus linjasi kantansa liikenne-esityksistä - Suomi keskittyy ajamaan etenkin kahta asiaa, sanoo ministeri Harakka

mercredi 17 novembre 2021 16:33:42 Categories: Myytävien tuotteiden alkuperä YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.