Ilta Sanoma

Naisten ja miesten keskipalkkojen erot ovat tosiasia, mutta kyse on enemmän nais- ja miesvaltaisten alojen eroista kuin samaa työtä tekevien palkkasyrjinnästä.

Naisvaltaisten ammattien keskipalkat ovat matalampia kuin miesvaltaisten ammattien keskipalkat.

Naisvaltaisten ammattien keskipalkat ovat matalampia kuin miesvaltaisten ammattien keskipalkat. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä esittää tasa-arvolain muuttamista tavalla, joka lisäisi palkkatietojen avoimuutta merkittävästi.

Esitys noudattelee pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen hallitusohjelman palkka-avoimuuskirjausta, jonka on tarkoitus estää sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää ja edistää samapalkkaisuutta.

Työryhmä esittää, että työnantajan olisi määräajoin julkaistava työpaikan palkkausperiaatteet ja henkilöstöryhmien palkkatiedot koko henkilöstön tietoon.

Nimettömien palkkatilastojen lisäsi yksittäistenkin henkilöiden palkkatiedot olisi avattava syrjintäepäilyjen selvittämiseksi. Yksilöidyt palkkatiedot perusteineen olisi kerrottava syrjintää epäilevälle henkilölle tai henkilöstön edustajalle.

Palkkatilastojen ajoittainen julkistaminen helpottaisi itse kunkin oman palkka-aseman arvioimista, ja se onkin esityksen helppo osa. Sitä vaikeampi pala on yksilöityjen palkkatietojen avaaminen kyselijöiden tietoon.

Ei olekaan yllätys, että esitys on erimielinen, ja että myös aiheesta virinnyt keskustelu on erimielistä.

Palkkatasa-arvon ihanteesta sinänsä vallitsee periaatteellinen yksimielisyys, sillä kukapa tohtisi julkisesti hyväksyä sukupuoleen tai muihinkaan seikkoihin perustuvaa syrjintää.

Mutta erimielisyyttä syntyykin likimain kaikesta muusta kuin ylätason tasa-arvotavoitteista.

Kiistakysymyksiä ovat esimerkiksi, kuka määrittelee ja kenen ehdoilla, miten palkkoja pitäisi vertailla ja mitkä palkkaerot ovat perusteltuja tai perusteettomia - ja onko palkkatietojen yksityiskohtainen avaaminen ylipäätään tehokas tapa edistää työelämän tasa-arvoa.

Kunkin palkansaajan yksityisyyden suojaan liittyvien ilmeisten ongelmien lisäksi ehdotuksen palkka-avoimuutta epäilevä voi perustella kantaansa esityksen tausta-aineiston havainnolla:

Tilastokeskuksen kattavan palkkaselvityksen mukaan naisten ja miesten keskiansioiden erot samoissa tai samankaltaisissa työtehtävissä ovat vertailurajauksesta riippuen alle prosentista runsaaseen viiteen prosenttiin - eli työryhmäraportinkin mukaan "melko pieniä".

Kaikkiaan naisten ja miesten keskiansioissa on tuota suurempi 16 prosentin ero, mutta "naisen euro on 84 senttiä" johtuu eri ammattien palkkaeroista - ja naisten ja miesten yhä suosimista ammattivalinnoista eikä työpaikoilla harjoitetusta syrjinnästä.

On selvä, että kaikenlainen syrjintä on väärin ja kitkettävä, mutta työmarkkinoiden kokonaiskuva tuskin muuttuu nykyistä tasa-arvoisemmaksi yksilöllisten palkkatietojen avaamisella.

Ilta Sanoma
mardi 16 novembre 2021 23:00:00 Categories: Ilta Sanoma Pääkirjoitus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.