Keski-Suomen tiedeseminaari on koonnut yhteen maakunnan elinkeinoelämän, kuntapäättäjät ja tieteentekijät keskustelemaan sote-uudistuksesta. Tule" /> Keski-Suomen tiedeseminaari on koonnut yhteen maakunnan elinkeinoelämän, kuntapäättäjät ja tieteentekijät keskustelemaan sote-uudistuksesta. Tule" />

YLE


Tuleva sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on jättimäinen hallinnollinen muutos, mutta millaiselle pohjalle kansalaisten palveluita lähdetään rakentamaan tutkimustiedon perusteella? Saadaanko uudistuksella ihmisille paremmat palvelut? Riittävätkö rahat?

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään Jyväskylän yliopiston tämän vuoden tiedeseminaarissa, tutkitun tiedon pohjalta.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAN:n toimitusjohtaja Aki Kangasharju on sitä mieltä, että sote-uudistus epäonnistuu. Hänen esityksensä otsikkona oli alun perin "Onko sote-uudistus tuomittu epäonnistumaan?", mutta hän otti kysymysmuodon pois.

Kangasharjun mukaan ainoa tapa estää soten epäonnistuminen on tuottavuuden kasvu.

- Kustannusten pitäisi laskea ja palveluiden samaan aikaan parantua. Ei se onnistu kuin tuottavuuden kautta, mutta tässä mallissa kilpailua rajoittamalla luodaan suorastaan esteitä tuottavuuden paranemiselle.

Professori: prosessi ontuu

Jyväskylän yliopiston sosiaalityön professori Aila-Leena Matthiesin mukaan sosiaali- ja terveysalan yhdistämisessä on tällä hetkellä huolestuttavia merkkejä.

- Meidän näkemyksemme on, että tässä on onnuttu toispuoleisesti terveydenhuollon ehdoilla, Matthies sanoo.

Suomen projekti sosiaali- ja terveydenhuollon yhdistämiseksi on ainutlaatuinen, vastaavaa ei ole tehty missään muualla.

- Sikäli ei ole mikään ihme, että prosessissa on kitkaa. Suhtaudun onnistumisen mahdollisuuksiin kuitenkin optimistisesti, sano Matthies.

Matthiesin mukaan onnistumiseen tarvitaan erityisesti kolmea asiaa: kattavaa toimintaa ruohonjuuritasolla, riittäviä henkilöstömitoituksia ja tukipalveluja ja sekä terveydenhuollon että sosiaalityön näkökulmasta toimivia tietojärjestelmiä.

Koronasta suoraan organisaatiomuutokseen

Muutokseen ja hyvinvointialueiden rakentamiseen ei lähdetä erityisen hyvässä tilanteessa. Kun korona painaa raskaana sote-henkilöstön harteilla.

- Jos suoraan siitä mennään suureen organisaatiomuutokseen, paine täytyy ottaa huomioon. Urheilutermeillä sanottuna porukka on jo maitohapoilla, sanoo työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula.

Samaan aikaan osa sote-alan työntekijöistä kokee, että he eivät voi tehdä työtään kunnolla tai joutuvat toimimaan suorastaan arvojensa vastaisesti.

- Korona katalysoi terveydenhuoltoalan ongelmat meidän silmillemme nopeammin kuin uskoimme sen tapahtuvan, Koivula sanoo.

Lue myös:

Sote-uudistuksen pitäisi hillitä paisuvaa hoito- ja hoivabudjettia -? kuntakentällä ei ole uskoa tavoitteen toteutumiseen

Aluevaalit lähestyvät - katso videosta, mistä historiallisissa vaaleissa on kysymys ja mistä kaikesta aluevaltuustot päättävät

mardi 16 novembre 2021 16:06:00 Categories: YLE sote-uudistus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.