Lähes 65 prosenttia yläkouluun menevistä pojista on ottanut ensimmäisen rokotusvuoden aikana HPV-rokotteen. Eniten rokotettuja on Pohjois-Savossa" /> Lähes 65 prosenttia yläkouluun menevistä pojista on ottanut ensimmäisen rokotusvuoden aikana HPV-rokotteen. Eniten rokotettuja on Pohjois-Savossa" />

YLE


Pohjalaispojat eivät ole innostuneet HPV eli papillooma-rokotteesta, joka laajeni poikien maksuttomaan rokotusohjelmaan syksyllä 2020.

THL:n mukaan rokote estää noin 90 prosenttia kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Rokote suojaa myös esimerkiksi peniksen, peräaukon sekä pään ja kaulanalueen syöviltä.

Keski-Pohjanmaalla vuonna 2008 syntyneistä pojista on rokotetu 53,5 prosenttia ja 2009 syntyneistä 56,4 prosenttia.

Luvut jäävät kauas maan kärjestä. Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla molempien ikäluokkien rokotuskattavuus on noin 75 prosenttia. Myös Pohjois- ja Itä-Savossa rokotuskattavuus on maan korkeimpia sekä pojilla että tytöillä.

Kunnista Kuopio, Siilinjärvi, Lieksa, Hanko ja Kauniainen yltävät tyttöjen osalta jopa yli 85 prosentin rokotuskattavuuteen.

Poikien HPV-rokotuksissa yksittäisistä kunnista yli 80 prosenttiin ovat päässeet Lieto, Paimio Siilinjärvi, Lieksa ja Kauniainen.

"Täällä ensin tuumataan"

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäjän Soiten kouluterveydenhoitajien vastaava, osastonhoitaja Anu Vähärautio ei ole yllättynyt Keski-Pohjanmaan poikien tuloksesta, koska pojilla HPV-rokote on vielä uusi asia.

Tyttöjen rokottaminen alkoi jo vuonna 2013.

- Täällä ensin tuumataan ja vasta sitten ruvetaan ottamaan rokotteita. Myös tyttöjen kohdalla oli ensin rauhallista, kun rokote tuli, mutta nyt määrä on jo noussut, hän selittää Keski-Pohjanmaan maan häntäpään rokotekattavuutta.

Pohjalaismaakunnat eivät kuitenkaan yllä lähelle kärkeä tyttöjenkään rokotuskattavuudessa. Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla 2008 syntyneiden rokotekattavuus on noin 70 prosentin luokkaa ja 2009 syntyneiden noin 66 prosenttia.

Vaasan aluella rokotuskattavuus on kuitenkin parantunut, sillä ennen vuotta 2004 syntyneillä tytöillä se jäi vielä alle 60 prosentin.

Ahvenanmaalla 2008 syntyneiden tyttöjen rokotekattavuus on 85,7 prosenttia. Aivan kintereillä ovat Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala, Etelä-Savo ja Kanta-Häme.

Vuotta nuoremmassa tyttöjen ikäluokassa yli 80 prosentin rokotuskattavuuteen yltää vain Pohjois-Savo.

"Tärkeä yhtä lailla myös pojille"

THL:n asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner on tyytyväinen tyttöjen valtakunnalliseen rokotekattavuuteen, koska se on korona-ajasta huolimatta nousut parin vuoden takaisesta. Nyt tytöistä enää vähemmistö jättää rokotuksen ottamatta.

Myös valtakunnallinen poikien yli 65 prosenttia on hänen mielestään ensimmäisen rokotevuoden tulokseksi hyvä.

- Perheet ovat ymmärtäneet, että HPV-rokotus on tärkeä yhtä lailla myös pojille.

Valtakunnallisen tuloksen alle jäävillä sairaanhoitopiireillä, esimerkiksi pohjalaismaakunnilla, olisi kattavuuksissaScherleitnerin mielestä parannettavaa.

- Pohjanmaalla on paikoitellen uskonnollisuuden vaikutusta taustalla. Koska HPV-tartunta saadaan useimmiten seksuaalisessa kontaktissa, jotkut saattavat uskonnollisuuteen vedoten vastustaa rokotetta siitä huolimatta, että 80 prosenttia ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana, hän toteaa.

Scherleitnermyös muistuttaa, että että kondomin käyttö ei suojaa täysin HPV-infektiolta, koska virus voi tarttua myös käsien välityksellä ihokontaktissa ja ilman yhdyntääkin.

"Tiedon puute, rokotevastaisuus ja ryhmäpaine"

Anna Scherleitner arvelee, että ryhmäpaineella ja kaverien vaikutuksella on suuri merkitys siihen, ottaako nuori rokotteen vai ei. Myös vanhempien mielipiteellä on iso merkitys.

- Rokotuskattavuudessa näkyy myös rokotuksia epäröivien ja vastustavien vaikutus esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Osastohoitaja Anu Vähärautio uskoo, että keskipohjalaispoikien vähäisempään rokotusintoon ei ole syynä tiedon puute. Koteihin on lähetetty syksyllä 2020 THL:n tietopaketti, ja kouluissa on informoitu asiasta.

Asiantuntijalääkäri Anna Scherleitner kuitenkin pelkää pahoin, että kaikesta tiedottamisesta huolimatta osa maamme perheistä luulee, että HPV-rokote suojaa lähinnä kohdunkaulan syövältä.

- Ajatellaan, etteivät pojat sitä tarvitse, vaikka HPV-infektio voi olla tärkeä osasyy myös esimerkiksi peniksen ja peräaukon syöpien synnylle. Osa perheistä saattaa myös ajatella, että aiemminkin on selvitty ilman HPV-rokotetta.

Hän muistuttaa, että naisilla HPV-viruksen aiheuttama syöpä voidaan löytää helpommin PAPA-seulontojen avulla. HPV-viruksen aiheuttamien muiden elimistön osien syöville ei ole samanlaista seulontajärjestelmää.

PAPA-seulonnat eivät aikuisuudessa kuitenkaan korvaa HPV-rokotetta.

Yksittänen testi löytää papilloomaviruksen aiheuttamista esiasteita vain noin puolet. Tulosta voidaan parantaa ottamalla samassa yhteydessä hpv-testi.

- Jos syöpä tai sen esiaste löydetään, edessä voi olla raskaitakin hoitoja, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti hedelmällisyyteen eli syövän syntymisen estävä HPV-rokote suojaa siis tavallaan myös hedelmällisyyttä, Scherleitner kertoo.

THL painottaa, että Suomessa annettava kahden rokotteen sarjan antama suoja on todennäköisesti useita kymmeniä vuosia tai jopa elinikäinen.

5.-9.-luokkalaiset pojat ovat oikeutettuja HPV-rokotuksiin. Syksystä 2022 lähtien niitä tarjotaan sekä tytöille että pojille yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla.

- Juna ei ole vielä mennyt. Jos ei ole ottanut 5.-6. luokalla, tarjotaan rokotusohjelmaan kuuluville mahdollisuus vielä yläkoulun puolella, kertoo Anu Vähärautio.

Aiheesta lisää:

Pohjalaiset ottaneet poikien HPV-rokotukset vaihtelevasti vastaan - ennakkoluulot, koronatilanne ja joskus unohduksetkin jarruttaneet rokottamista

Poikien hpv-rokotukset käynnistyvät Vaasassa

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun keskiviikkoon 17.11. kello 23:een saakka.

mardi 16 novembre 2021 12:00:00 Categories: HPV-rokote YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.