Pelastuslaitoksilla ja vapaaehtoisille järvipelastajilla on vuosittain kymmenia pelastustehtäviä. Apua antavat Rajavartiolaitoksen ja Puolustusv" /> Pelastuslaitoksilla ja vapaaehtoisille järvipelastajilla on vuosittain kymmenia pelastustehtäviä. Apua antavat Rajavartiolaitoksen ja Puolustusv" />

YLE


Puolustusvoimien kuljetuskopteri lähestyy Lahden Järvipelastajien alusta, ja leijuu matalalla veneen yllä. Käynnissä on harjoitus, jossa opetellaan ihmisen pelastamista pelastuslautalta ja evakuointia veneestä.

Tarvetta harjoittelulle on, sillä lauhat ja pitkät syksyt ovat pidentäneet veneilykautta. Lisäksi veneilyn suosion kasvu on tuonut vesille kokemattomia harrastajia. Edes kokemus ei auta, jos vesillä sattuu jotain odottamatonta. Lokakuussa Päijänteellä upposi uisteluvene, jonka miehistö pelastui pelastushaalareiden ansiosta.

- Vesillä liikkuu kalastusveneitä niin pitkään kun jäät tulee, ja onnettomuuksia voi sattua kuten tänä syksynä. Siihen pitää varautua, se on ihan arkipäivää. Meidänkin veneemme ovat vesillä jäiden tuloon saakka, sanoo harjoituksessa päällikkönä toimiva Olli Immonen Lahden Järvipelastajista.

Puolustusvoimien NH90 kuljetuskopteri lentää yli.
Kun vesipelastustehtävissä tarvitaan helikopteria, päävastuu virka-avun antamisesta on rajavartiolaitoksella. Puolustusvoimien kopterit pyydetään hätiin, jos ne esimerkiksi välimatkan vuoksi ovat nopeammin onnettomuuspaikalla.Mika Moksu / Yle

Tositilanteen on sujuttava ongelmitta

Pahimmissa tapauksissa pelastustöihin tarvitaan koptereita esimerkiksi kuljettamaan potilaita. Pääosin näitä tehtäviä hoitaa virka-apuna Rajavartiolaitos, jolle tulee muutamia kymmeniä kuljetuskertoja vuosittain. Virka-avun antaminen kuuluu myös Puolustusvoimille. Utin jääkärirykmentin NH90 kuljetuskopterit osallistuvat joka vuosi pariinkymmeneen virka-aputehtävään, pääasiassa eksyneiden etsintään ja maastopalojen sammutukseen.

Kolmantena lenkkinä ovat Finnhemsin lääkärihelikopterit, jotka osallistuvat ensihoitoon ja tarvittaessa potilaskuljetuksiin. Niiden tärkein tehtävä on viedä lääkäriapu onnettomuuspaikalle. Lääkäri- ja lääkintähelikoptereiden tarkoitus ei ole nostaa ihmisiä vedestä, eikä niiden kalustoa ole tarkoitettu siihen tehtävään.

Yhteistyön on oltava kitkatonta, kun pelastustöihin osallistuu ammattilaisia monesta eri organisaatiosta. Puolustusvoimissa nähdään, että harjoittelusta on hyötyä myös varsinaiseen päätehtävään, eli maanpuolustukseen.

- Harjoittelu on erittäin kehittävää ja motivoivaa toimintaa, hyvää vaihtelua arkeen. Se parantaa myös kykyä toimia kriisi- ja häiriötilanteissa, muistuttaa helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jaakko Kauppinen Utin jääkärirykmentistä.

NH-90 kuljetuskopteri leijailee matalalla järven yläpuolella.
Paineella roiskuavaa kylmää vettä, kova ilmavirta, pimeys. Todenmukaiset olosuhteet tekevät pelastusharjoituksesta tehokkaan.Mika Moksu / Yle

Marraskuun kylmyys ja pimeys opettaa pelastajia

Lahden järvipelastajien ja puolustusvoimien koptereiden tämänkertainen harjoitus on toinen lajissaan. Tositilanteessa kaiken on sujuttava, vaikka harjoittelussa varaudutaan tilanteisiin, joihin ei toivottavasti jouduta. Esimerkiksi matalalla pelastusveneen yllä lentävän kopterin ilmavirta vaikeuttaa veneen ohjaamista tuntuvasti. Kopterin kovalla paineella nostattama vesi piiskaa pelastajien kasvoja kipeästi.

Myös viestiliikenteen on sujuttava, jotta pintapelastaja voidaan laskea kopterista turvallisesti alas. Marraskuun raa'at olosuhteet opettavat paljon ja tekevät harjoituksesta todenmukaisen.

- Vesi on todella kylmää ja pimeän aikana on todella pimeää. Olosuhteet ovat kurjat. Suomessa vedet eivät ole koskaan niin lämpimiä, ettei olisi kiire, kun ihmiset joutuvat veden varaan, muistuttaa Järvipelastajien Immonen.

lundi 15 novembre 2021 20:45:00 Categories: YLE pelastushelikopterit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.