Ilta Sanoma

Tapaukseen on yhdistetty useita turkkilaisia kilpapelaajia, joista osa on saanut jo potkut joukkueistaan.

Twitchin omistaa Amazon, joka osti palvelun miljardilla dollarilla vuonna 2014.

Twitchin omistaa Amazon, joka osti palvelun miljardilla dollarilla vuonna 2014. Kuva: Caspar Camille Rubin / Unsplash.com

Turkkilaiset hakkerit ovat käyttäneet suorista pelilähetyksistä tunnettua Twitch-palvelua rahanpesuun, uutisoi Middle East Eye. Haberler.comin laskelmien mukaan rahaa on pesty sivuston kautta jopa 8,5 miljoonaa euroa reilun kahden vuoden aikana.

Asia paljastui Twitchiin lokakuussa kohdistuneen tietomurron seurauksena, kun nettiin ladattiin lista eniten palvelun kautta tienanneista striimaajista. Listalla oli useita turkkilaisia, joiden katsojaluvut eivät olleet kummoisia, mutta tulot kylläkin.

Lue lisää: Twitch vahvisti laajan tieto­murron - näin suojaat tilisi

Hakkerit olivat ostaneet varastetuilla luottokorteilla Twitchiin niin kutsuttuja bittejä, joilla voi tukea striimaajaa. Käyttäjä voi lähettää erikoisviestin käyttämällä bittejä. Twitch maksaa striimaajille 0,01 dollaria jokaisesta käytetystä bitistä.

Striimaajat olivat sopineet maksavansa hakkereille jopa 80 prosenttia biteistä saaduista rahoista, jotka liikkuivat useissa tuhansissa. Näin rahat kiersivät välikäden kautta hakkerien hallussa oleville pankkitileille.

Twitchillä on yli 30 miljoonaa kävijää päivittäin ja 7 miljoonaa uniikkia striimaajaa kuukausittain. Palvelu on suosittu erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa on satoja tuhansia käyttäjiä.

Twitchillä on yli 30 miljoonaa kävijää päivittäin ja 7 miljoonaa uniikkia striimaajaa kuukausittain. Palvelu on suosittu erityisesti Yhdysvalloissa, mutta myös Suomessa on satoja tuhansia käyttäjiä. Kuva: Lionel Bonaventure / AFP

Twitch on vahvistanut tutkivansa asiaa. Yhtiö sanoi Middle East Eyelle antamassaan lausunnossa suhtautuvansa tilanteeseen vakavasti.

- Haluamme vakuuttaa yhteisöllemme, että emme epäröi ryhtyä päättäväisiin toimiin kiellettyä toimintaa harjoittavia tilejä vastaan. [...] Pelkästään syyskuussa ryhdyimme toimiin yli 150 kumppania vastaan Turkissa kaupallistamistyökalujemme väärinkäytön takia, Twitchistä kommentoitiin lehdelle.

Turkin kyberturvallisuuskeskus on alkanut niin ikään tutkia tapausta.

Lue lisää: Facebook ohitti YouTuben -peli­lähetysten ykkönen on silti omassa sarjassaan

Hakkerit kierrättivät rahaa erityisesti Valorant-pelaajien ja striimaajien kautta. Mukana on yhteensä satoja striimaajia ja pelaajia.

Listalta on löytynyt myös useita kilpapelaajia. BBL:n Semih "legoo" Selvi on jo myöntänyt osallisuutensa, kuten myös Ekrem "logicman" Aydin. Molemmat saivat potkut joukkueistaan. Muutoksia on nähty lisäksi Digital Athletics-, Besiktas Esports-, Fire Flux Esports- ja Regnum Carya Esports- joukkueissa.

Riot Gamesin eli Valorantin julkaisijan Turkin jaosto on huhujen mukaan myös aloittanut alustavan selvityksen koskien tapausta. Upcomerin mukaan peliyhtiö aikoo jakaa syyllisille pitkiä pelikieltoja.

Ilta Sanoma
samedi 13 novembre 2021 14:00:00 Categories: Esports Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.