Ilta Sanoma

Somehuijari käytti hyväksi ei vain yhtä, vaan kahta sosiaalisen median algoritmin rakastamaa asiaa: lemmikkejä ja ympäristöä, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimittaja Wilma Ruohisto.

Ilmaisia lounaita - tai tässä tapauksessa puita - ei ole tarjolla edes sosiaalisessa mediassa. Tästä muistutettiin alkuviikosta myös suomalaisia.

Instagramissa kiersi alkuviikosta haaste, jossa käyttäjiä pyydettiin jakamaan kuvia lemmikeistään oman tilinsä tarinoihin. Jokaista lemmikkikuvaa vastaan luvattiin istuttaa yksi puu. "Post a pet plant a tree" -haasteessa käytettiin hyödyksi Instagramin uutuusominaisuutta, jossa omaan tarinaan liitetyn kuvapyynnön kautta toiset käyttäjät voivat lisätä omia kuviaan samaan ketjuun.

Mystisen Plant A Tree -tilin viattoman oloinen kuvahaaste sai miljoonat mainostamaan lemmikkikuvillaan huijaussivustoa.

Mystisen Plant A Tree -tilin viattoman oloinen kuvahaaste sai miljoonat mainostamaan lemmikkikuvillaan huijaussivustoa.

Kuvapyynnön linkki lähti kansainvälisesti elämään omaa elämäänsä. Haasteen yhteydessä jaettiin miljoonia lemmikkikuvia "yhteiseen hyvään", vaikkei kukaan oikeastaan tiennyt, kenen toimesta.

Myös suomalaisten lemmikinomistajien Instagram-tarinat täyttyivät lemmikkikuvista. Kuvia ehti kertyä yli 4 miljoonaa, kunnes haasteen aloittanut Plant A Tree -sivusto kertoi omalla Instagram-tilillään yllättyneensä kuvahaasteen suosiosta niin, ettei mitenkään voisi istuttaa kaikkia puita.

Haaste oli kuitenkin tuonut valtavasti näkyvyyttä itse sivustolle, jossa puita istutettiin koruja vastaan. Puoli miljoonaa tykkäystä keränneessä julkaisussa Plant A Tree kertoi perustavansa varainkeruutilin puiden istuttamiseksi.

Freelance-journalisti Patrick Marlborough kiinnostui epäilyttävän hyväsydämisestä haasteesta ja yrityksestä sen takana. Pienellä kaivelulla paljastui, että koko Plant A Tree -sivusto oli floridalaisen yliopistopojan huijaus saada liikennettä internetistä tilaamilleen rihkamakoruille, joita sivustolla myytiin moninkertaisella hinnalla "ympäristömielessä".

Kävi myös ilmi, että opiskelijapoika oli tehtaillut vastaavia huijauksia muun muassa Australian maastopalojen ja Black Lives Matter -liikkeen aikoihin.

Pian myös kansainväliset uutismediat varoittivat huijauksesta, joihin miljoonat haksahtivat. Plant A Tree -tili ja sivusto varainkeräyksineen on kuitenkin edelleen olemassa. Sen mukaan 64,5 miljoonan euron potista on kasassa jo 525 000 euroa.

Puiden istuttaminen lemmikkikuvista kuulostaa niin helpolta, ettei siinä ajattelisi olevan koiraa haudattuna. Ja juuri tällaisella harmittomalla haasteella huijari sai miljoonien huomion - ja mahdollisesti ison kasan rahaa - tekemättä oikeastaan yhtään mitään.

Lue lisää: Luuletko, ettet voi narahtaa netti­huijaukseen? Olet sekä väärässä että vaarallinen

Ilta Sanoma
jeudi 11 novembre 2021 16:29:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.