Suomeen lääkkeitä saadaan HUSin ylilääkäri Järvisen arvion mukaan aikaisintaan kuukauden päästä. Uusien tehokkaiden lääkkeiden varjopuolena on, e" /> Suomeen lääkkeitä saadaan HUSin ylilääkäri Järvisen arvion mukaan aikaisintaan kuukauden päästä. Uusien tehokkaiden lääkkeiden varjopuolena on, e" />

YLE


Hiljattain maailmalla lanseerattujen koronalääkkeiden odotetaan olevan suuri apu viruksen vastaisessa taistelussa myös Suomessa. Ne vähentävät todennäköisesti esimerkiksi ikäihmisten menehtymisiä tautiin, arvioi HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

- Lääkkeet voivat jonkin verran vähentää koronaviruksen kuoleman riskiä esimerkiksi laitosepidemioissa, kuten vanhusten hoitolaitoksissa, hän sanoo.

Suomessa valtaosa tautiin kuolleista on ollut yli 80-vuotiaita ikäihmisiä. Tähän mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut 1212 ihmistä.

Isossa-Britanniassa jo käyttöönotettu MSD-yhtiön koronalääke on laskenut tutkimuksissa koronaan menehtymisen riskiä puolella.

Lääkeyhtiö Pfizer on kertonut sen koronalääkkeen vähentävän kuoleman riskiä peräti noin 90 prosentilla tartunnan saaneilla henkilöillä, joilla on suuri riski saada vakava tautimuoto.

- Valitettavasti en usko, että kaikki kuolemat kyettäisiin lääkkeillä välttämään. Lääkehoito pitäisi aloittaa varhain, mielellään tartunnansaamispäivänä tai silloin kun oireet ovat alkaneet, mutta valtaosa sairaalaan joutuvista potilaista hakeutuu Suomessa hoitoon vasta noin seitsemän päivän kohdalla, kertoo ylilääkäri Järvinen.

Maksimaalisen hyödyn saaminen lääkkeistä näyttää vaativan paljon koronatestausta, jotta potilaiden lääkehoito voitaisiin aloittaa mahdollisimman nopeasti tartunnan jälkeen, sanoo ylilääkäri Järvinen.

- Jotta yksi sairaalahoito saataisiin estettyä, kohtalaisen iso joukko pitää testata, ja kohtalaisen iso joukko myös lääkkeillä hoitaa.

Rokottamattomien riski kuolla virukseen pienenee

Ylilääkäri Järvinen odottaa lääkkeistä olevan apua myös erityisesti riskiryhmille. Sairaalahoitoon joutumisen riski laskee lääkkeillä MSD:n ja Pfizerin mukaan yhtä paljon kuin kuoleman vaara.

- Jos vaikean taudin riskissä oleva henkilö saa tartunnan, hänen sairautensa vaikeutuminen voidaan todennäköisesti lääkkeiden avulla välttää, sanoo HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen.

Lääkitys on myös THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan tärkeä lisä erityisesti vaikean koronataudin riskissä olevien potilaiden, kuten immuunivasteeltaan heikompien hoidossa.

Lisäksi rokottamattomien riski saada vaikea koronatauti tai kuolla virukseen pienenee, kun koronalääkkeet saadaan käyttöön, sanoo THL:n pääjohtajaMarkku Tervahauta Ylelle.

Rokottamattomat eivät kuitenkaan voi vielä ylilääkäri Järvisen mukaan huokaista helpotuksesta, koska lääkkeet eivät anna suojaa seuraavaa mahdollista tartuntaa vastaan.

- Sairastumisen jälkeen rokottamaton on uudelleen vaikean taudin riskissä ellei sairastettu tauti, jonka aikana lääke on aloitettu, tuo suojaa, mutta tästä meillä ei ole vielä selkeää tietoa, hän toteaa.

Vaarana on, että lääkkeet hillitsevät rokotusintoa

Tehokkaat koronalääkkeet saattavat hidastaa epidemian hallinnan kannalta erittäin merkityksellisen rokotekattavuuden nousua. Osa rokottamattomista voi laskea selviämisensä taudista lääkkeiden varaan.

- Kyllä sellainen pelko on, että osa ihmisistä kokee, että tämä voidaan lääkkeillä hoitaa, sanoo Järvinen.

Rokotteita lääkkeet eivät kuitenkaan HUSin Järvisen mukaan korvaa. Järvinen toivoo yhä, että mahdollisimman moni kävisi hakemassa rokotteen ennen kaikkea itsensä suojaksi. Käytössä olevat rokotteet antavat hyvin suojaa vaikeaa tautimuotoa vastaan, hän muistuttaa.

Myös maan ylimmän terveysviranomaisen THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta on samoilla linjoilla. Maailmalla tutkimuksissa tehokkaiksi havaitut koronalääkkeet eivät tee rokotteita Suomessa tarpeettomiksi.

- Rokotteet ovat edelleen välttämätön ja tärkein keino epidemian väestötasoisessa hallinnassa, eikä lääkitys niitä korvaa, hän toteaa Ylelle sähköpostivastauksessaan.

Lääkkeitä saadaan Suomeen aikaisintaan kuukauden päästä

Lääkkeiden teho- ja turvallisuustutkimukset ovat vielä kesken, mutta myyntilupakäsittely on nopeutettuna käynnistymässä Euroopassa.

Ylilääkäri Järvinen HUSista arvioi, että lääkkeiden Suomeen saamiseen menee vähintään kuukaudesta muutamaan kuukauteen.

Rohkaisevaa on, että Iso-Britannian lääkeviranomainen hyväksyi jo MSD-yhtiön koronalääkkeen käytön, sanoo Järvinen.

- Se antaa uskoa siihen, että kyseiset lääkkeet voivat hyväksymisprosessin läpäistä. Ainakaan Ison-Britannian lääkeviranomaiset eivät ole löytäneet lääkkeistä sellaista haittaa, etteivät olisi niitä uskaltaneet ottaa käyttöön.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 12.11.2021 kello 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Lupaavia tutkimustuloksia suun kautta otettavasta koronalääkkeestä - lääkeyhtiön edustaja: Suomessa potilaskäytössä ehkä lähikuukausina

jeudi 11 novembre 2021 08:03:00 Categories: YLE lääkkeet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.