Valko-Venäjän rajalle kuljettamien siirtolaisten yritykset ylittää väkisin raja Puolaan ovat kiihtyneet. EU on osoittanut tukea Puolalle, ja Ven" /> Valko-Venäjän rajalle kuljettamien siirtolaisten yritykset ylittää väkisin raja Puolaan ovat kiihtyneet. EU on osoittanut tukea Puolalle, ja Ven" />

YLE


Kaoottiset olot Valko-Venäjän ja Puolan rajalla jatkuivat keskiviikkona.

Useat sadat siirtolaiset yrittivät tiistai-iltana ja keskiviikkona tunkeutua väkisin Puolan puolelle rajaa, kertoo Puolan puolustusministeriö.

Puola sanoo pidättäneensä rajan yli päässeitä ja työntäneensä satoja ihmisiä takaisin Valko-Venäjän puolelle. Puola on lähettänyt rajalle lisää rajavartijoita.

Venäjä on osoittanut Valko-Venäjälle tukea lähettämällä kaksi pommikonetta partiointilennolle Valko-Venäjän ilmatilaan. Venäjän puolustusministeriön mukaan Tupolev Tu-22M3 -koneiden lennättämisessä oli kyse maiden yhteisen ilmapuolustusjärjestelmän testaamisesta.

Merkel neuvotteli Putinin kanssa - tuloksetta

Saksan liittokansleri Angela Merkel on pyytänyt Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia puuttumaan Valko-Venäjän toimiin, kertoo Merkelin kanslia. Merkel kehotti puhelinkeskustelussa Putinia käyttämään vaikutusvaltaansa Valko-Venäjän johtoon. Hän sanoi, että siirtolaisten käyttö Euroopan unionia vastaan on täysin epäinhimillistä, eikä sitä voi hyväksyä.

Putin kehotti EU-maita neuvottelemaan rajakriisistä suoraan Valko-Venäjän kanssa, ilmoitetaan Putinin toimistosta.

Venäjä tukee Valko-Venäjää monin tavoin. Monien siirtolaisten uskotaan pyrkivän ennen kaikkea Saksaan.

Puola saa tukea EU:lta

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki tapasi EU:n edustajan Charles Michelin Varsovassa. Morawiecki syytti suoraan Venäjää siirtolaiskriisin masinoimisesta.

Morawieckin mukaan Valko-Venäjä kostaa siirtolaisten avulla Puolalle, että Puola on osoittanut tukea Valko-Venäjän oppositiolle.

Valko-Venäjä kiistää sitä vastaan esitetyt syytökset ja syyttää Puolaa ihmisoikeuksien rikkomisesta, kun ihmisiä ei päästetä EU:n alueelle.

Euroopan unioni valmistelee uusia pakotteita Valko-Venäjää vastaan. Charles Michelin mukaan EU-maat neuvottelevat pakotteista ensi maanantaina. Hän sanoo, että rajakriisissä on kyse "hybridisodankäynnistä", ja että se on määritelmä, joka mahdollistaa uudet pakotteet.

Michelin mukaan EU:ssa neuvotellaan myös mahdollisuudesta rahoittaa aitojen rakentamista EU:n rajalle vastaavien kriisien varalta.

YK vaatii kaikilta ihmisoikeuksien kunnioittamista

YK:n ihmisoikeuskomissaari kutsuu rajalla jatkuvaa kriisiä kestämättömäksi.

Michelle Bachelet sanoi, että satoja miehiä, naisia ja lapsia ei saisi pitää enää yhtäkään yötä kylmissä oloissa ilman riittävää suojaa, ruokaa ja lääkinnällistä apua.

Bachelet vaati maita heti lieventämään jännitystä ja kunnioittamaan kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja. Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan halukkaille on tarjottava mahdollisuus anoa turvapaikkaa, ja käännytyspäätös pitäisi tehdä vasta sen jälkeen.

EU, Puola ja Nato syyttävät Valko-Venäjää siitä, että se käyttää siirtolaisia osana hybridihyökkäystä EU:ta vastaan. Lännen mukaan Valko-Venäjä protestoi näin niitä pakotteita, jotka määrättiin Valko-Venäjään vastaan maan vuoden 2020 presidentinvaalien jälkeen.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on jo kuukausien ajan ollut siirtolaisia lähinnä Lähi-idästä. Kriisi kärjistyi, kun alkuviikolla rajalta tuli kuvia tuhansien Eurooppaan pyrkivien ihmisten joukoista.

Hybridihyökkäyksellä tarkoitetaan epätavallisin keinoin tapahtuvaa toimintaa, jolla pyritään horjuttamaan vastustajaa.

Tulijat Irakin kurdeja

Tämän hetken tietojen mukaan suurin osa siirtolaisista on Irakin kurdeja. Muitakin tulijoita kuljetetaan Irakin kautta, kertovat saksalaismediat. Deutsche Wellen mukaan useat valkovenäläiset matkatoimistot ovat saaneet luvan järjestää tulijoille viisumeita. Siirtolaisia kuljettaa Valko-Venäjän valtion lentoyhtiö Belavia, joka vuokraa koneita Euroopasta - mahdollisesti Irlannista.

EU pohtii parhaillaan, miten lentoyhtiöille voisi asettaa lisäpakotteita. EU on jo aiemmin kieltänyt lennot Valko-Venäjältä. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun Valko-Venäjä pakotti toukokuussa maan oppositiota edustavaa toimittajaa kuljettaneen Ryanairin koneen laskeutumaan Minskiin.

On myös herätelty ajatuksia siitä, että EU voisi sopia Moldovan ja Ukrainan kanssa Valko-Venäjällä olevien siirtolaisten vastaanottamisesta. Tämä saattaisi vähentää houkutusta lähteä vaaralliselle matkalle kohti Valko-Venäjää, arvioi Euroopassa vaikutusvaltainen siirtolaisuustutkija Gerald Knaus Ylen haastattelussa.

Lue lisää aiheesta:

Ihmissalakuljetuksen verkko tuo Eurooppaan yrittäviä siirtolaisia Valko-Venäjälle - EU pohtii keinoja puuttua asiaan

Valko-Venäjän ja Puolan rajalla on Euroopan uusin siirtolaiskriisi - keitä ovat ihmiset rajalla ja miksi he ovat siellä? Katso ja lue vastaukset

mercredi 10 novembre 2021 20:57:16 Categories: Valko-Venäjä YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.