YK:n apulaispääsihteeri Ulrika Modéer katsoo, että nuorille pitäisi antaa vahvempi rooli, kun ilmastokriisiä torjutaan. Hän kertoo Ylen haastatt" /> YK:n apulaispääsihteeri Ulrika Modéer katsoo, että nuorille pitäisi antaa vahvempi rooli, kun ilmastokriisiä torjutaan. Hän kertoo Ylen haastatt" />

YLE


Onko YK:n COP26 ilmastokokous Skotlannissa pelkkää "blaa-blaa-blaata", kuten ilmastoaktivisti Greta Thunberg on tapaamista pilkannut?

- Onhan siellä puhetta paljon, myöntää YK:n apulaispääsihteeri Ulrika Modéer Ylen haastettelussa.

- Voin kyllä ymmärtää nuoria, jotka näkevät COP-26 kokouksen vain puhemyllynä. Mutta meidän pitää muuttaa tuo puhe teoiksi, ja muutettava siellä esitetyt maiden sitoutumukset toimintasuunnitelmiksi ja vaikutukseksi, sanoo Modéer.

YK:n apulaispääsihteeri Ulrika Modeer Helsingissä.
YK:n apulaispääsihteeri Ulrika Modéer vieraili Helsingissä tiistaina. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Modéer kävi Helsingissä keskustelemassa ilmastoasioista, tavaten Ulkoministeriön väkeä, kansanedustajia ja kansalaisjärjestöjä. YK:n kehitysjärjestö UNDP:n edustaja keskusteli myös suomalaisten opiskelijoiden kanssa.

Samaan aikaan on Glasgow'n ilmastokokous etenemässä kohden päätöstään.

UNDP:n tehtävä on tukea ihmiskunnan köyhintä osaa, mikä kuuluu apulaispääsihteerin puheessa.

Vauraimpien maiden on otettava vastuu

Modéerin mukaan maailman vauraimmat maat, G20 -ryhmä, ovat vastuussa 80 prosentista päästöistä.

- Niinpä niiden on otettava paljon suurempi vastuu sekä ilmastonmuutoksen seurausten lieventämisestä että investoinneista vähiten kehittyneisiiin maihin.

Tehtävää on paljon, sillä maailma on matkalla kohdenilmastokatastrofia.

- Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin mukaan ilmasto uhkaa lämmetä 2,7 astetta, Modéer muistuttaa.

Greta Thunberg: "Johtajat eivät tee mitään"

Ruotsalaisaktivisti Greta Thunberg on arvostellut ilmastokokousta siitä, että välittömien muutosten sijasta päästötavoitteita asetetaan vuosien päähän.

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg pitää mikrofonia kädessään mielenosoituksessa.
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg mielenosoituksessa Glasgow'ssa. Adrian Dennis / AFP

- Johtajat eivät tee mitään, vaan keskittyvät luomaan porsaanreikiä, syytti Thunberg brittiläisen Guardian-lehden mukaan.

- Heidän tarkoituksenaan on hyötyä tästä tuhoisasta järjestelmästä.

Apulaispääsihteeri Modéer sanoo, että nuorten turhautuminen on havaittu. UNDP:n tekemän selvityksen mukaan 65 prosenttia maailman nuorista on todella huolissaan tulevaisuudestaan.

Modéer muistuttaa, että ilmastokatastrofin myötä maailman vauras osa on vaikeuttanut köyhien elämää.

- Ilmastokatastrofin myötä myös tulevat sukupolvet ovat joutumassa ahdinkoon, sanoo Modéer.

"Nuorten tulisi saada paikka kokoushuoneissa"

- Meidän on otettava tästä vastuu, ja saatava nuoret entistä paljon vahvemmin mukaan, kun tulevaisuutta kaavaillaan, sanoo Modéer.

Glasgow'n kokouksessa mieltään osoittavat aktivistit ovat tuoneet julki tyytymättömyyttään siihen, ettei heillä ole todellista mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Nuoret kokevat, että heitä käytetään ympäristöystävällisyyden symboleina - samaan aikaan, kun viralliset kokousedustajat tekevät päätöksiä.

Modéerin mielestä nuorten tulisi saada paikka kokoushuoneissa. Hän ei kuitekaan halua lähteä neuvomaan ilmastoaktivisteja menettelytavoissa.

Nuoret painottavat arvoja enemmän kuin ennen

- Nuorten on itse päätettävä osallistumisensa keinot. Näemme varmaan monien nuorten tulevan mukaan, kuten he jo kaduilla vaativat tekoja.

Modéer arvioi, että nuoria kiinnostaa sekä politiikka, tiede että toimiminen yrityksissä, mutta omien arvojen mukaisesti.

Nuoret osoittavat mieltään ilmastotoimia vastaan.
Ilmastoliike on osoittanut kärkevästi mieltään Glasgow'n kokouksen aikana. Ewan Bootman / AOP

- Myös sijoittajien ja yhtiöiden on sovittauduttava kestävään liiketoimintaan, muuten nuoret eivät ole kiinnostuneita. He painottavat arvoja enemmän kuin ennen.

Onko kokous viherpesufestivaali?

Thunberg on kritisoinut COP26 -ilmastokokousta tiukasti. Hän julisti, että meneillään ei ole konferenssi, vaan maailmanlaajuinen maapallon pohjoisosaa painottava viherpesufestivaali.

Modéer katsoo, ettei keskeneräistä kokousta voi vielä tuomita. Hän muistuttaa, että COP26 -tapaamisessa on jo nähty hyviä esimerkkejä hiilestä luopumisesta ja uusiutuvan energian käytöstä.

- Ratkaisevaksi tekijäksi voi muodostua myös huomion kiinnittäminen siihen, kuinka köyhimpiä maita tuetaan mukautumisessa ilmastonmuutokseen, arvioi Modéer.

YK:n apulaispääsihteeri vaatii kuitenkin osanottajilta toistaiseksi nähtyä kunnianhimoisempia tavoitteita ja sitoutumista niiden toteuttamiseen.

- Hyvin paljon pitää vielä tehdä, että Glasgow'n kokouksessa äästään myönteiseen tulokseen, sanoo Ulrika Modéer.

Lue lisää:

Glasgow'n ilmastokokous on myös kansalaisjärjestöjen areena, ilmastoaktivisti uskoo: "Muutos parempaan on järjestöjen ansiota, ei valtionjohtajien"

Nuoret kertovat, miten ilmastokriisi ratkeaa - Maija Kuivalainen edustaa Suomea YK:n kokouksessa Skotlannissa: "Oikeudenmukainen siirtymä, joka huomioi elinkeinot"

Katso myös:

Suomen partiolaisten COP26-edustajan tunnelmia Glasgow'sta

mercredi 10 novembre 2021 15:55:24 Categories: YK YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.