Jyväskyläläinen Joni Kettunen on Firstbeat Technologies -yhtiön perustajajäseniä. Osakkaat myivät noin puolet yhtiöstä viime kesänä amerikkalaise" /> Jyväskyläläinen Joni Kettunen on Firstbeat Technologies -yhtiön perustajajäseniä. Osakkaat myivät noin puolet yhtiöstä viime kesänä amerikkalaise" />

YLE


On luonnollista antaa takaisin yhteiskunnalle, kun menestystä tulee. Näin ajattelee jyväskyläläinen Joni Kettunen, 48, joka ampaisi Suomen neljänneksi suurituloisimmaksi yrityskaupan myötä.

Hän tienasi lähes 28 miljoonaa euroa ja maksoi 9,5 miljoonaa euroa veroja viime vuonna.

- Näin sen kuuluu ollakin, hän kommentoi suomalaista verotusta.

Kettunen on psykologian tohtori ja Firstbeat Technologies -yrityksen perustajajäsen. Yhtiö kehittää kehon analyysiteknologiaa. Siihen tarvitaan korkeaa osaamista, joten yritys on Kettusen mielestä hyötynyt suomalaisen yhteiskunnan panostuksista.

"Todella paljon kasvupotentiaalia"

Kettunen ja muut osakkaat myivät noin puolet Firstbeatin liiketoiminnasta kesällä 2020. Amerikkalainen satelliittipaikannusyhtiö Garmin osti kuluttajalaitteisiin erikoistuneen osuuden yhtiöstä.

Kettunen kumppaneineen jatkaa työhyvinvoinnin ja huippu-urheilun palveluiden kehittämistä yrityksille.

Hänen mukaansa kauppa oli luonnollinen jatko yrityksen kuluttajaliiketoiminnalle ja mahdollisti Firstbeatin keskittymisen ammattitason ratkaisuihin.

- Työhyvinvoinnissa ja ammattiurheilussa on todella paljon kasvupotentiaalia. Se on huomattavasti isompi kuin kuluttajalaitteiden potentiaali. Rakennamme vielä isoja asioita.

Hyvinvoinnin mittaaminen on bisnes, joka kasvaa vauhdilla maailmanlaajuisesti.

Kettunen näkee teknologiassa mahdollisuuksia, jotka auttavat ymmärtämään itseämme biologisina olentoina.

- Tässä piilee suuri mahdollisuus saada paitsi parempaa elämänlaatua ja enemmän terveyttä myös olla tuotteliaampia yhteiskuntanakin.

Firstbeatin laite analysoi käyttäjänsä hyvinvointia EKG:n, liikkumisen, stressin ja unen laadun mittaustulosten perusteella.

- Meillä on melkein moraalinen velvollisuus tuoda teknologia nykyistä laajempaan käyttöön. Pystymme tuomaan tosi paljon hyvää ihmisille, työpaikoille ja urheiluunkin. Eihän sitä voi jättää tekemättä, Kettunen toteaa.

Urheilutähdet käyttävät laitetta

Kettunen teki aikanaan väitöskirjansa stressin mittaamisesta ja mallintamisesta. Siitä lähti myös yritysidea.

Hän perusti kahden muun osakkaan kanssa Firstbeatin vuonna 2002. Tavoite oli tuotteistaa tutkimustietoa ja viedä sitä ihmisten käyttöön.

Alkuvuodet kuluivat teknologian kehittämiseen ja testaamiseen. Sitten alkoi kertyä kaupallista menestystä.

Nykyään Firstbeatin mittareita hyödyntävät kymmenet tuhannet ihmiset maailmalla. Niitä käyttävät muun muassa monet NHL- ja valioliigajoukkueet.

Yrityksen liikevaihto kasvoi noin 18 miljoonaan euroon 2019. Viime vuonna se laski lähinnä yrityskaupan mutta myös koronapandemian takia.

Kettunen oli ennen kauppaa yhtiön suurin omistaja reilun kolmanneksen osuudella. Hän on työskennellyt yrityksen toimitusjohtajana ja siirtyi elokussa sen hallituksen puheenjohtajaksi.

- Tietyllä tavalla yritys on vielä samassa tilanteessa kuin alussakin. Mahdollisuudet ovat merkittävän isot suhteessa siihen, missä olemme nyt. Tarina jatkuu ja kasvaa. Uusi kappale on alkanut.

Lue lisää:

Peliyhtiö Supercellin jättänyt Mikko Kodisoja ylsi yli 93 miljoonan euron tuloihin vuonna 2020 - katso tuhannen suurituloisen suomalaisen lista

Mikä ihmeen veropäivä ja kenen tulot näkyvät listoilla? "Suomessa on rehellisiä ja vähän unohtelevaisia kansalaisia", sanoo professori

Teknologiayhtiöiden osakemyynti toi miljoonatulot ja -verot Keski-Suomeen - Firstbeat ja Admicom tuottivat omistajilleen eniten

Voit keskustella aiheesta 11.11. klo 23.00 saakka.

mercredi 10 novembre 2021 15:30:00 Categories: YLE suurituloiset

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.