Ehdotus työn verotuksen keventämisestä vielä tällä hallituskaudella epäilyttää varsinkin vasemmistoliitossa. SDP:stä löytyy tukea pienituloisten " /> Ehdotus työn verotuksen keventämisestä vielä tällä hallituskaudella epäilyttää varsinkin vasemmistoliitossa. SDP:stä löytyy tukea pienituloisten " />

YLE


Työn verotuksen keventäminen voi olla jo lähiaikoina tarpeellinen keino vauhdittamaan taloutta, arvioi iso osa kansanedustajista.

Yle kysyi kansanedustajilta, pitäisikö työn verotusta alentaa vielä tällä vaalikaudella. Kyselyyn vastasi 119 kansanedustajaa, joista 85 oli puolesta, 12 vastaan ja 22 ei osannut sanoa kantaansa.

Vasemmistoliitossa ajatukseen suhtaudutaan erityisen kielteisesti, mutta epäröintiä on muissakin puolueissa.

Keskustelu veronkevennyksistä kiihtyi sen jälkeen, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi syyskuussa ansiotulojen veronkevennyksen olevan mahdollista vielä tälle hallitukselle. Hän ei ottanut kantaa kevennyksen suuruuteen tai siihen, miten se pitäisi toteuttaa.

Vanhanen: Tulevat kasvuluvut ratkaisevat

Keskustan kansanedustajista valtaosa antaa tukensa veronkevennykselle, mutta varauksin. Keino halutaan pitää talouden työkalupakissa, jos talouskasvu hiipuu ennen aikojaan.

Veronkevennys voisi olla osuva keino vauhdittamaan kulutusta, jos kasvupiikki jää lyhytaikaiseksi.

- Riippuu suhdannetilanteesta 2022 lopulla. Jos suhdannelasku alkaa, voisi oikein ajoitettu veronalennus toimia hyvin kasvupolitiikan keinona. Jos nykyinen kasvu jatkuu vientivetoisena, ei veronalennusta kannata käyttää, vaan hyödyntää tulo valtion budjettialijäämän kaventamiseen, toteaa entinen valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.).

Suhdannetilannetta katsoisi myös RKP:n Anders Adlercreutz:

- Jos talous kasvaa nykyistä vauhtia, se ei ole järkevää suhdannepolitiikkaa, vaan kasvattaisi ainoastaan jo nyt ongelmallista alijäämää. Oleellisinta olisi nyt saada työllisyysaste nousemaan ja työvoimapula taltutettua.

Hallituksen on tarkoitus arvioida talouspolitiikan viritystä ensi syksyn budjettiriihessä. Mahdolliset kevennykset tulisivat näin voimaan vuonna 2023 eli samana vuonna, kun eduskuntavaalit järjestetään.

SDP kohdistaisi pieni- ja keskituloisiin

Idea veronkevennyksistä vielä tällä kaudella saa hallituksen vasemmistopuolueista ristiriitaisen vastaanoton.

SDP:n kansanedustajista usea vastaa, ettei kannata yleisiä ansiotuloveronalennuksia, jotka kohdistuisivat kaikkiin tuloluokkiin. Sen sijaan tukea saavat pieni- ja keskituloisille suunnatut verohelpotukset.

Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Niina Malm sanoo, ettäSDP on kannattanut veronalennuksia erityisesti pienituloisille.

- Yleiset ansiotuloveronalennukset eivät ole keino edistää työllisyyttä ja kasvua, eivätkä ne rahoita itse itseään vaan heikentävät julkista taloutta. Tämä on todettu esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkijoiden tekemässä laajassa tutkimuskirjallisuuskatsauksessa vuodelta 2016, Malm perustelee.

Kriittisimmin veronalennukseen suhtautuvat vasemmistoliiton kansanedustajat, joista viisi vastustaa ajatusta. Yksi heistä on Pia Lohikoski, jonka mielestä hallituksen pitää varmistaa, että verotulot riittävät palveluiden rahoittamiseen.

- Hallitusohjelman puitteissa ei ole näillä näkymin mahdollista tehdä veronalennuksia, kun samaan aikaan olemme sitoutuneet parantamaan muun muassa koulutus- ja sote-palveluita, jotka vaativat rahoituspohjan turvaamista.

Myös vihreissä ollaan kriittisiä ja asetetaan ehtoja.

- En halua pahentaa velkaantumista enkä myöskään leikata esim. sosiaaliturvasta, terveydenhoidosta tai koulutuksesta. Jos vastaavat varat kerätään korottamalla saastutuksen verotusta, työn verotusta voidaan alentaa vastaavalla summalla, Satu Hassi vaatii.

  • Voit tutustua hallituksen ja opposition väliseen vastausjakaumaan tästä:

Haluatko tietää, mitä kansanedustajasi on saanut aikaan? Tilaa Ylen Seuraa kansanedustajaasi -uutiskirje täältä.

"Kestämätöntä ja epäreilua kurittamista"

Oppositiopuolueista hoputetaan hallitusta tarttumaan toimeen korkean kokonaisveroasteen takia ja koska jo suhteellisen pienilläkin tuloilla palkankorotuksesta menee iso siivu verottajalle.

-Suomalainen työ on yliverotettua, ja veronmaksaja jo imetty kuiviin, kristillisdemokraattien Antero Laukkanen perustelee puoltavaa kantaansa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo roimi Saarikon avausta tuoreeltaan syyskuussa "falskiksi tempuksi", koska budjettiesitys oli juuri annettu, ilman puhuttua esitystä. Veronalennus sinänsä on lähes kaikkien kyselyyn vastanneiden kokoomusedustajien mielestä tarpeellinen.

- Jo 2 800 euron kuukausituloilla 100 euron palkankorotuksesta verottaja vie 48 prosenttia. Tämä on keskituloisten kestämätöntä ja epäreilua kurittamista. Jyrkkä progressio ja ylikireä ansiotuloverotus kamppaavat ahkeruutta, osaajien tuloa maahamme, talouden ja työllisyyden kasvua, kirjoittaa Sari Sarkomaa (kok.).

Lähes kaikki vastanneista perussuomalaisista antoivat hekin tukensa veronkevennykselle.

- Verotus Suomessa on liian kireää. Työn verotusta pitää pyrkiä kohtuullistamaan, mikä kehittäisi kotitalouksien ostovoimaa ja kotimarkkinoita kokonaisuudessaankin, Sakari Puisto perustelee.

  • Tutki kansanedustajien mielipiteitä perusteluineen alla olevasta valikosta. Edustajat ovat aakkosjärjestyksessä. Voit valita edustajan pudotusvalikosta tai selata edustajia nuolipainikkeilla.

Pitäisikö veroja alentaa? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 10.11.2021 asti.

Lue lisää:

Saarikko esittää palkkojen veroalea: "Voisi sopia tämänkin hallituksen pöydälle" - SDP ja vasemmistoliitto peruisivat ensin tiedeleikkaukset

Analyysi: Annika Saarikko tuskin keksi ikiliikkujaa, joka rahoittaisi itsensä - tuloveroale olisi kaiketi velkarahan jakamista äänestäjille

Talousasiantuntijat tyrmäävät rahaministerin puheet verojen alennuksesta: "Tätä ei toteuteta, ja Saarikko itsekin tietää sen"

mardi 9 novembre 2021 07:45:00 Categories: YLE verotus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.