Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pi" /> Ylen MOT-ohjelma paljasti kehitysvammaisten asumisyksikön väärinkäytöksiä. Useasta valvovasta viranomaisesta huolimatta epäkohdat ovat jääneet pi" />

YLE


Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin kommentoi maanantain A-studiossa, että tarkastuskäynneillä törmätään usein lainvastaiseen rajoittamiseen.

- Kun me käydään paikan päällä, niin kyllä me nähdään paljon rajoittamista, joka ei ole lainmukaista.

Yle MOTin paljastamassa tapauksessa rajoitustoimia on Sakslinin mukaan kuitenkin jatkettu pitkäjaksoisesti ja kyse on poikkeuksellisen törkeästä tapauksesta. MOT kertoi kehitysvammaisen pojan joutuneen pahoinpitelyn ja kaltoinkohtelun uhriksi Mehiläisen nykyisin omistamassa asumisyksikkö Onnikoti Omenapuussa.

- Tässä on pettänyt kaikki valvonnan tasot, Sakslin sanoo.

Yllätystarkastuksia ja valvonnan valvontaa

Tehokkainta valvontaa on suorittaa niin sanotusti yllätystarkastuksia, joissa viranomainen saapuu tarkastuskäynnille ilmoittamatta. Sakslinin mukaan melkein kaikki oikeusasiamiehen tarkastukset ovat ilmoittamattomia. Lisäksi oikeusasiamies pyrkii tarkastuskäynneillä arvioimaan myös toteutunutta valvontaa.

- Katsotaan koko ketjua, onko ylipäätään valvottu ja onko valvottu tehokkaasti.

Valvovia viranomaisia on useita: oikeusasiamies, Valvira ja AVI:t. Lisäksi painotetaan yksiköiden omavalvontaa. Kehitysvammaisten tukiliitto ry:n lakimies Tanja Salisman mukaan omavalvontaan luotetaan liikaa.

- Omavalvonta on tärkeää, mutta se ei voi olla ainoa valvonnan muoto. Hiukan se näkyy tällaisissa tilanteissa, että painopiste on kohti omavalvontaa.

Salisma painottaa, että myös vaikeammin kehitysvammaiset kykevät tuetusti ilmaisemaan oman näkemyksensä palvelusta ja siihen pitäisi panostaa enemmän.

Valvonnan lisäksi koko ala ja sen valvovat viranomaiset kaipaisivat keskustelijoiden mukaan lisäresursseja. Salisman toteaa, että resurssit tulisi huomioida palveluiden suunnittelusta asti, jotta voitaisiin välttää ongelmatapaukset.

- Jos ostetaan halvalla, niin harvoin tulee hyvä lopputulos.

Lakiuudistuksesta lisäapua valvontaan?

Kehitysvammaisten erityishuollosta säädetyssä laissa painotetaan henkilöiden itsemääräämisoikeuden tukemista. Rajoittamistoimiin saa siis hoidossa ryhtyä mikäli muita vaihtoehtoja ei ole, ja rajoittamista saa jatkaa vain niin kauan kuin se on välttämätöntä.

- Usein me näemme sen valvonnassa, että olisi mahdollista saada tilanne haltuun muulla tavoin, apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa.

Valviran ylijohtaja Markus Henriksson kertoi Yle uutisille, että lakien, ohjeiden ja koulutuksen suhteen on menty myös eteenpäin, vaikka ongelmia nousee edelleen esille.

Lakia ollaan valvonnan osalta myös parhaillaan uudistamassa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kommentoi Ylelle aiemmin tänään, että sosiaali- ja terveysministeriössä on käynnissä säädösvalmistelu laiksi sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta.

Katso koko A-studio lähetys täältä.

Lisää aiheesta

Poliisi aloittaa esiselvityksen kehitysvammaisen pojan kaltoinkohtelusta hoivakodissa

Päivät teipattuna tuoliin ja yöt kuormaliinoilla kiinni sängyssä - kehitysvammaisen pojan lainvastainen kohtelu ja pahoinpitely hoivakodissa sai jatkua vuosia

Perhe- ja peruspalveluministeri Kiuru: "MOT:n kertomat tapaukset eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan"

mardi 9 novembre 2021 00:36:44 Categories: YLE kehitysvammaisuus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.