Ilta Sanoma

Skotlanti voi poseerata maailman johtajille Britanniaa edistyksellisempänä.

Mielenosoittajia Glasgow'ssa 6. marraskuuta 2021.

Mielenosoittajia Glasgow'ssa 6. marraskuuta 2021. Kuva: Hannah McKay / Reuters

Samaan aikaan kun maailman johtajat etsivät ratkaisuja ilmastokriisiin Skotlannin jylhissä maisemissa, on Skotlanti itse käyttämässä kokousta väylänä edistää itsenäisyyshankettaan.

Maailman johtajien läsnäolo Skotlannissa tarjoaa hallitsevalle Skotlannin kansallispuolueelle (SNP) hyvän tilaisuuden muovata maailman mielipidettä Skotlannin itsenäisyyshankkeelle myönteiseen suuntaan ja korostaa alueen eroja suhteessa brittihallintoon.

Yksi keino Skotlannille erottautua Britanniasta on kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja EU-myönteisyys, joilla se voi kerätä pisteitä Glasgow'n ilmastokokouksessa.

-?Skotlannin hallinto haluaa esittää Skotlannin eteenpäin katsovana ja kansainvälisenä "maana", joka ajaa kunnianhimoista ja progressiivista politiikkaa, arvioi skotlantilainen politiikan tutkija Anthony Salamone Politico-lehdessä.

Skotit pyrkinevät hyödyntämään Skotlantiin kiinnittyvän kansainvälisen huomion ja nostamaan omaa profiiliaan, sanoo puolestaan Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela STT:lle.

Toisaalta myös Britannia pyrkii osoittamaan kuningaskunnassa pysymisen etuja kokouksessa.

-?Britannian hallituksen päätökseen COP26-kokouksen järjestämisestä Glasgow'ssa saattoi vaikuttaa halu korostaa Yhdistyneen kuningaskunnan kansainväliseen asemaan liittyviä hyötyjä itsenäisyyttä ajaville skoteille, arvioi Jokela.

Skotlanti on ajanut kunnianhimoista ilmastopolitiikkaa, vaikka öljystä vaurautensa saaneelle alueelle asia ei ole helppo. Öljyä on korvattu tuulivoimalla, joka on skottien merkittävin uusiutuvan energian lähde.

Skotlanti tavoittelee nollatason päästöjä vuoteen 2045 mennessä eli viisi vuotta Britanniaa aiemmin. Se on onnistunut siirtymään sähköntuotannossaan lähes kokonaan uusiutuvan energian käyttöön.

Skotlannin aluehallinnon tavoite on, että vuoteen 2030 mennessä uusiutuva energia kattaa puolet energiantuotannosta sähkön lisäksi myös lämmityksessä ja liikenteessä.

Se, miten Skotlannin itsenäisyyshanke tulevaisuudessa etenee, on yhä auki.

Ulkopoliittisen instituutin Jokela sanoo, että brexit on lisännyt itsenäisyyskampanjointia selvästi. Skotlannissa järjestettiin viime toukokuussa vaalit, joissa itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat enemmistön Skotlannin parlamenttiin.

-?Skotlannin kansallispuolue on vaatinut äänestystä heti, kun koronapandemia on väistynyt siinä määrin, että se on mahdollista toteuttaa terveysturvallisesti.

Brittihallinnon kannalla on kuitenkin yhä iso merkitys Skotlannin itsenäistymishaaveille.

-?Skotlannin hallitus pyrkii kuitenkin hankkimaan äänestykselle Britannian hallituksen hyväksynnän, jotta se olisi oikeudellisesti mahdollisimman pätevä, sanoo Jokela.

Britannian pääministeri Boris Johnson ei pidä uutta äänestystä ajankohtaisena.

-?Hänen hallituksensa Skotlannin asioista vastaava ministeri on sanonut, että äänestyksen hyväksymistä pitäisi pohtia, jos sen kannatus Skotlannissa ylittää 60 prosenttia, Jokela sanoo.

Viime aikojen gallupeiden mukaan noin 45 prosenttia skoteista tukee itsenäisyyttä ja noin 48 prosenttia vastustaa. Seitsemän prosenttia ei ole päättänyt kantaansa.

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä vuonna 2014. Tuolloin 55,3 prosenttia äänesti sitä vastaan.

Ilta Sanoma
samedi 6 novembre 2021 17:06:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.