Ilta Sanoma

Wahlroosien Joensuun kartano ja Ehrnroothien Wanantaan kartano kärsivät kovan suoneniskun. "Käytännössä kaikki meni."

Moni fasaanijahti jouduttiin tänä syksynä peruuttamaan osanottajien massiivisten sairastapausten vuoksi. Ei fasaaneja, ei jahtia.

Moni fasaanijahti jouduttiin tänä syksynä peruuttamaan osanottajien massiivisten sairastapausten vuoksi. Ei fasaaneja, ei jahtia. Kuva: Heikki Westergård

Suomessa riehuvan korkeapatogeenisen H5N1-tyypin lintuinfluenssan painopiste on siirtymässä muuttolintujen mukana Suomen rajojen ulkopuolelle, Pohjanmeren rannikkoseuduille.

Julkisuudessa koronapandemian varjoon jäänyt, poikkeuksellisen rajuksi yltynyt lintuinfluenssa jätti jälkeensä fasaanien joukkotuhon

Tuhansia ja tuhansia kuolleita fasaaneita on löytynyt ja kerätty hävitettäviksi Wanantaan ja Sauvalan kartanoiden mailta Janakkalassa ja Joensuun kartanon mailta Salon Halikossa.

Omistuksellisesti Wanantaa liittyy Ehrnroothien aatelissukuun, Joensuu Wahlroosin pankkiirisukuun.

Kartanoissa kasvatetaan fasaaneita, jotka päästetään luontoon odottamaan sadonkorjuuta.

-?Tilanne on jo rauhoittumassa, kertoo yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu Ruokavirastosta.

Rauhoittuminen on osin pakon sanelemaa: fasaaneita ei enää ole elossa. Kaikki ovat kuolleet. Kuukausi ennen kuin jahtikausi olisi alkanut.

Influenssan uhreina.

Fasaanikukko on epäsuomalaisen eksoottinen ilmestys pörhistellessään voimansa ja itsetietoisuutensa tunnossa. Ääni ei ole yhtä korea.

Fasaanikukko on epäsuomalaisen eksoottinen ilmestys pörhistellessään voimansa ja itsetietoisuutensa tunnossa. Ääni ei ole yhtä korea. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

-?Meillä on jäljellä kourallinen, kertoo Wanantaan kartanon riistanhoitaja Kai Rauhala.

-?Käytännössä kaikki menivät, tuhansia, ja tilanne on nyt meidän osaltamme ohi.

Janakkalassa kyse oli lintuinfluenssan toisesta aallosta.

Tapauksia oli tammikuussa ja helmikuussa, ja uudet ryppäät löytyivät -Salon tavoin - syyskuun viimeisellä viikolla.

Vielä kaksi viikkoa sitten tilanne oli huolestuttava.

Ruokavirasto raportoi tuolloin Varsinais-Suomessa ja Etelä-Suomessa löytyneen "useampi suuri taudinpurkaus luontoon lasketuissa fasaaneissa".

"Lintuinfluenssaepidemian pitkittyminen ja luonnonvaraisten lintujen syysmuutto ovat lisänneet lintuinfluenssan leviämisriskiä myös muualla Suomessa", Ruokavirasto varoitti.

Kiviruusun mukaan kanalintuihin kuuluvat fasaanit kuolevat tartunnan saatuaan nopeasti, kun taas vesilinnut jaksavat kantaa tautia mukanaan.

Tällä hetkellä tautitapaukset ovat (taas) kasvussa Pohjanmeren alavilla rannikkoseuduilla, missä talvehtii suuria määriä erilaisia vesilintuja, sorsia, joutsenia ja hanhia. Myös suomalaisia.

-?Raportteja on tullut Tanskasta, Saksasta ja Hollannista, Kiviruusu kertoo.

Käynnissä oleva epidemia nosti päätään samoilla seuduilla viime vuoden lopulla ja talvella, eikä Kiviruusun mukaan ollut suuri yllätys, että se saavutti myös Suomen.

-?Tänä vuonna tapauksia oli tosi paljon, kun usein on vain muutamia tai ei yhtään.

Toistaiseksi viimeinen laboratoriossa todennettu lintuinfluenssan uhri on Siuntion merikotka 25. lokakuuta. Se sai järjestysluvun 61.

Ensimmäinen oli janakkalalainen luonnonvarainen fasaani 21. tammikuuta.

Uhreja on kuitenkin paljon enemmän kuin 61, sillä yhden tilastoon viedyn fasaanitapauksen takana saattaa olla tuhansia fasaaneita.

-?Jos on varmuus, että tapauksilla on keskinäinen yhteys, ne kirjataan yhdeksi tapaukseksi, Kiviruusu selittää.

Toinen tilastollinen kommervenkki on, että luonnon helmassa kuollut fasaani määritellään luonnonvaraiseksi, vaikka se olisi peräisin fasaanitarhalta.

-?Ne muuttuvat siipikarjasta luonnonvaraisiksi heti kun ne vapautetaan luontoon eivätkä ole enää ihmisen hallinnassa, Kiviruusu määrittelee.

Ruokaviraston keräämässä varmistettujen tapausten tilastossa korostuvat valkoposkihanhet (14 tapausta) sekä petolinnut (12 tapausta, kanahaukkoja, merikotkia, huuhkajia, yksi maakotka) ja joutsenet (sekä kyhmyjoutsenia että laulujoutsenia).

Mukana edesmenneissä on myös kourallinen sinisorsia, kanadanhanhia, kalalokkeja ja harmaalokkeja sekä isokoskelo ja harmaahaikara.

Suuret petolinnut saavat tartunnan syömällä sairastunutta ravintoa.

Nämä eteläranskalaiset fasaanit lukeutuvat vielä siipikarjaan. Niitä ei vuonna 2005 vapautettu luontoon silloisten lintuinfluenssarajoitusten vuoksi.

Nämä eteläranskalaiset fasaanit lukeutuvat vielä siipikarjaan. Niitä ei vuonna 2005 vapautettu luontoon silloisten lintuinfluenssarajoitusten vuoksi. Kuva: Reuters

Ilta Sanoma
vendredi 5 novembre 2021 11:15:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.