Suomalaisissa palloilusarjoissa ottelut pyritään keskittämään viikonloppuihin ja tietyt kellonajat ovat vakiintuneet "maan tavaksi". Vastaa Yle U" /> Suomalaisissa palloilusarjoissa ottelut pyritään keskittämään viikonloppuihin ja tietyt kellonajat ovat vakiintuneet "maan tavaksi". Vastaa Yle U" />

YLE


Tänä syksynä suomalaisissa palloilusarjoissa on oltu erityisen huolissaan yleisömääristä. SM-liigassa ja Veikkausliigassa puhuttiin suoranaisesta yleisökadosta. Lokakuun alussa tilastot kertoivat, että koronarajoituksien poistumisesta huolimatta katsojat eivät löytäneet takaisin katsomoihin totuttuun tapaan.

Muun muassa jääkiekon miesten SM-liigassa syyskuun katsojakeskiarvo oli 2 927, kun kaksi vuotta aiemmin vastaava luku oli 4 162. Sama trendi oli nähtävissä Veikkausliigassa. Lokakuussa katsojamäärät nousivat hieman - SM-liigan koko kauden katsojakeskimäärä on nyt 3 226, ja jalkapallokauden huipentuessa nähtiin Kuopiossa hieno yleisöennätys 7 890 KuPSin isännöidessä HJK:ta.

Urheilussa ottelutapahtuman kokonaiskiinnostavuus koostuu todella monesta osatekijästä. Yksi merkittävä osa on otteluohjelma sekä pelien alkamisajat, joista varsinkaan jälkimmäistä ei ole juuri julkisuudessa käsitelty. "Maan tapa" Suomessa on, että ottelut alkavat kello 18.30 arki-iltaisin. Kuitenkin esimerkiksi SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi kertoi, että kotijoukkueet saisivat päättää peliensä alkamisajat melko vapaasti.

Silti ottelut lajissa kuin lajissa alkavat yhä pääosin arkisin 18.30 ja viikonloppuisin 17.00. Mutta onko se sinun mielestäsi fiksuin vaihtoehto?

Juttu jatkuu alla olevan kyselyn jälkeen. Annathan ensin oman mielipiteesi, mikä olisi mielestäsi paras urheiluottelun alkamisaika!

Muistathan painaa kyselyn lopuksi Lähetä-nappia.

Sarjaohjelmat nousevat säännöllisin väliajoin kritiikin kohteeksi julkisuudessa. Lähetimme muutamia kysymyksiä sarjaohjelmista jääkiekon pääsarjoille, Korisliigoille, Veikkausliigalle, salibandyn F-liigoille ja lentopallon Mestaruusliigoille. Kaikki tahot, joille kysymykset lähetettiin, vastasivat. Lisäksi pyysimme erikseen kommentteja muutamalta miesten SM-liigan seuralta.

Sarjaohjelman kokoaminen alkaa viikonlopuista

Kaikissa palloilusarjoissa pelipäivät painottuvat ymmärrettävästi viikonloppuun. Pelkästään viikonloput eivät riitä pelimäärän läpiviemiseen, ja lisäksi otteluohjelmiin vaikuttavat aina tietyt rajoitukset, joita ovat esimerkiksi maaottelutauot, hallivaraukset sekä sarjan ammattilaisuuden taso.

- Meillä on pitkältä ajalta tietysti tietoa yleisömääristä eri ottelupäivinä. Kun siihen yhdistetään tieto otteluiden kokonaisliikevaihdosta (sisältäen oheispalvelut), saadaan ne päivät, jolloin seurat haluavat pelata kotiottelunsa. Nämä ovat lauantai ja perjantai, joten sarjaohjelman kokoaminen lähtee tätä kautta liikkeelle, SM-liigan toimusjohtaja Kallioniemi vastasi.

Liigaseurat ovat samaa mieltä. Sitä yksikään seura ei eritellyt, että perjantai tai lauantai olisi toistaan parempi.

- Paras ottelupäivä koostuu korkeasta yleisömäärästä, joka luo tunnelmaa, sekä tuloksekkaasta ottelumyynnistä. Meille parhaimpia ottelupäiviä ovat viikonloput etenkin tähän aikaan vuodesta. Saamme viikonloppuisin paikalle huomattavasti enemmän yleisöä, mikä mahdollistaa molemmat "parhaan ottelupäivän" osatekijät, tiivisti Ässien liiketoimintajohtaja Niklas Ikonen.

Ikonen lisäsi, että ottelumäärä on sellainen, etteivät kotiottelut aina osu halutusti viikonloppuihin, mutta isossa kuvassa Ässissä ollaan tyytyväisiä tilanteeseen.

- Arkiottelut mahdollistavat, että monet yritysasiakkaat pääsevät paikalle, mikä on tärkeä osa kumppanimyyntiämme. Lisäksi olisimme halukkaita kokeilemaan sunnuntaiotteluita, jotka teemoitettaisiin etenkin perheille, Ikonen jatkoi.

Lukko-Jukurit-ottelussa lauantaina 23.10.2021 oli 3 202 katsojaa.
Lukko-Jukurit-ottelussa lauantaina 23.10.2021 oli 3 202 katsojaa.Elmeri Elo / All Over Press

Vuosittain toistuva kritiikki ihmetyttää - pakottavia rajoitteita on useita

KooKoon toimitusjohtaja Sakari Välimaa ihmettelee vuosittain toistuvaa arvostelua otteluohjelmasta. Hän ennakoi, että seuraavan kerran asia nousee taas esille, kun Venäjällä pelataan joulukuussa Euro Hockey Touria ja samaan aikaan SM-liiga pyörii.

Välimaan mukaan optimaaliseen ohjelmaan ei päästä koskaan monista rajoitteista johtuen. SM-liigassa joukkueilla on aina eri määrä otteluita pelattuna parittomasta määrästä johtuen. Kuluja pyritään puolestaan vähentämään pidemmillä vierasreissuilla, jotka saattavat taas sekottaa omalta osaltaan kotipelien aikatauluja. Esimerkiksi KooKoo on toivonut tuplapeliä Vaasa-Oulu-reissulle.

- Suurin syy on kuitenkin siinä, että niin kauan kuin seurat eivät omista hallejaan, ei heillä ole mahdollista aina päättää kaikista omista kotipelipäivistään, koska halleissa on muitakin tapahtumia. Mielenkiintoista katsoa, miten Tapparan ja Ilveksen ottelut pelataan uudessa areenassa kaudella 2022-23 muiden tapahtumien ohessa, Välimaa pohti.

Myös Kallioniemi lisäsi, että otteluohjelmassa joudutaan ottamaan huomioon rajoitteet, kuten vierasjoukkueen rasitus. Joukkueiden kokonaisrasitus pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään tasaisena.

- Koska meillä on pariton määrä joukkueita ja jokaisella joukkueellaan areenoillaan vaihteleva määrä erilaisia esteitä, siis varauksia muita tilaisuuksia varten, kotiottelun pelaamiselle, niin seurojen kannalta on hyväksyttävää, että kausien aikana tässä on vaihtelua.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kertoi, että pelipäivät painottuvat viikonloppuun, mutta mahdollisuuksien rajoissa joukkueilla on mahdollisuus säätää kotiottelujensa päiviä ja alkamisaikoja.

- Maajoukkueiden Fifa-päivät vievät kalenterista 27 päivää ja Uefan eurokilpailut 36 päivää. Otteluita pyritään rytmittämään, jotta tulee mahdollisimman vähän kahden ottelun viikkoja peräkkäin. Otteluiden välille pitää olla minimissään kolmen päivän palautuminen, josta poiketaan vain pakottavista aikataulusyistä, esitteli Marjamaa.

Soihdut loistivat Kuopiossa mestaruuskamppailussa.
Kuopiossa riitti tunnelmaa 31.10.2021, kun KuPS ja HJK ratkoivat Veikkausliigan mestaruuden 7 890 katsojan edessä. Se oli Kuopion yleisöennätys.Tomi Hänninen

Lentopalloliigoissa pelipäiviä hajautetaan tarkoituksella, kertoo Lentopalloliiton tapahtuma-, markkinointi- ja myyntijohtaja Riia Martinoja.

- Olemme halunneet jakaa pelejä mahdollisimman useille eri pelipäiville, jotta liigaa on nähtävissä myös mediakumppanimme Ruudun kautta mahdollisimman usein lajin seuraajille, Martinoja sanoi.

Miesten sekä naisten Korisliigassa runkopelipäivät ovat keskiviikko ja lauantai, mutta yksittäisiä pelejä pelataan muinakin päivinä.

- Kotijoukkue voi valita keskiviikon pelipäivän sijasta pelinsä pelattavaksi tiistaina ja lauantain sijasta perjantaina. Valittu päivä tulisi olla sama koko ajan, eli että sama joukkue pelaa aina kotipelin esimerkiksi tiistaina tai perjantaina, kertoi Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholm.

Salibandyn F-liigoissa pelataan suurin osa otteluista perjantai-sunnuntai-akselilla. Samoin jääkiekon naisten pääsarjassa.

- Merkittävä osa F-liigan pelaajista on opiskelijoita tai urheilee työn ohessa, joten F-liiga pyrkii huomioimaan tämän näkökulman keskittämällä pelejä viikonloppuihin. Sarjajärjestäjällä on mahdollisuus asetella otteluita myös arki-iltoihin, mikäli joukkueiden välimatka ei ole enempää kuin 250 kilometriä, F-liigan toimitusjohtaja Kimmo Nurminen totesi.

Pienet viilaukset mahdollisia vuosittain

Sarjajärjestäjillä oli tarkempaa dataa otollisimmista peliajankohdista varsinkin Veikkausliigassa, miesten SM-liigassa ja miesten Korisliigassa.

- Meillä on varsin tarkka, pitkältä ajalta syntynyt tieto siitä, että nykyiset pääpelipäivät lauantai ja perjantai ovat yleisön kannalta halutuimmat ajankohdat, ja ammattiurheilussa tietenkin pelataan silloin mahdollisimman paljon, ilmoitti SM-liigan toimitusjohtaja Kallioniemi.

Paikalliset erot tottumuksissa voivat olla suuria, ja myös seurojen keräämä data niistä arvokasta.

- Esimerkiksi Pohjanmaalla sunnuntait ovat parhaita pelipäiviä yleisön kannalta ja esimerkiksi Espoossa on suosittu perjantai-iltoja. Lapsiperheille viikonloput ovat otollisempia, kun taas seurojen omille junioreille ja kumppaneiden kannalta arkiottelut antavat paremmat mahdollisuudet osallistua ottelutapahtumiin, kertoi F-liigan Nurminen.

Vastausten perusteella suuria muutoksia ohjelmiin ei ole odotettavissa, vaan käytännössä kaikki vastaajat kertoivat olevansa tyytyväisiä tilanteeseen. Pieniä viilauksia kaikki sarjajärjestäjät kertoivat olevansa valmiita tekemään vuosittain.

- Miesten Korisliigassa on mietitty pelipäiviksi valmennuksellisen rytmin vuoksi tiistaita ja perjantaita, mutta se ei ole saanut seurajohtajissa kannatusta, ilmoitti Westerholm.

- Yhteneväisten pelipäivien (koko kierros samana päivänä) löytyminen on haastavaa, sillä joltain osin julkisten urheilutilojen saatavuus haluttuina ajankohtina on osoittautunut haastavaksi, harmitteli F-liigan Nurminen.

Helsinki Seagullsin matseja on alkukaudesta myyty loppuun miesten Korisliigassa. Siihen on varmasti vaikuttanut Petteri Koposen paluu kotimaan parketeille.
Matti Raivio / All Over Press

Arki-illan alkamisaika 18.30 on sekä "maan tapa" että "paras kompromissi"

"Maan tapa" on, että arkisin ottelut alkavat kello 18.30, viikonloppuisin´kello 17.00. Mutta voisiko esimerkiksi otteluiden aloitus hieman aikaisemmin arki-iltoina auttaa etenkin perheellisiä pääsemään paikalle? Sisäpalloiluissa poikkeavat alkamisajat johtuvat yleensä hallien muista varauksista.

SM-liigan toimitusjohtaja Kallioniemi kertoo, että seuroilla on kyllä vapaus poiketa kello 18.30:n alkamisajasta halutessaan.

- Puolen tunnin aikaistaminen sinänsä ei olisi mikään ongelma, jos jokin seura haluaisi tuohon siirtyä. Arkena tietysti asiaan vaikuttaa myös yleisön tottumus "töiden jälkeen kotiin ja siitä peliin" ja tässäkin voi olla paikkakuntakohtaisia eroja. Kellonajat meillä toimivat niin, että kotijoukkue voi asiasta sopia vierasjoukkueen kanssa hyvinkin vapaasti.

- Sanottakoon, että ehkä enemmän meille on aikojen saatossa tullut kyselyjä alkamisaikojen myöhäistämisestä, esimerkiksi Sveitsissä ottelut alkavat reilusti myöhemmin kuin 18.30, Kallioniemi lisäsi.

Seurojen havaintojen ja joidenkin kokeilujen perusteella toistaiseksi 18.30 on osoittautunut parhaaksi vaihtoehdoksi.

- Otteluohjelma tulee pitkälti annettuna vakioiduilla kellonajoilla, joten kyseessä on pitkälti "maan tapa". Olemme aloittaneet joitakin otteluita 18.00, mutta käytännössä siirto ei ole vaikuttanut mihinkään. Toisaalta "toistoja" on ollut vähän, joten tulos ei ole kovinkaan validi, sanoo Ässien Ikonen.

Ikonen myös kertoi, että 27.10. Ässien järjestämässä Lastenpelissä Ässillä oli tahtotila aloittaa peli aikaisemmin, mutta se ei kuitenkaan sopinut vierasjoukkueelle, joten ottelu alkoi 18.30.

- Otteluiden televisiointi antaa jonkinlaiset reunaehdot, että ihan miten sattuu otteluita ei voida aloittaa. Kuluttajat ovat tottuneet arkialoitukseen 18.30. Aina kaikkia vaihtoehtoja mietitään ottelutapahtumien ympärillä, myös alkamisaikaa. Henkilökohtaisesti en usko 18.00 helpottavan, sillä töistä pääsyn ja pelin välissä on varsinkin lapsiperheillä rutiineja, jotka pitää ehtiä hoitaa ennen matsia, pohti SM-liigaseura Ilveksen myynti- ja tapahtumapäällikkö Lasse Fihl.

Myös Ilves kertoo tekevänsä kokeiluja teemaotteluissa - helmikuussa se aloittaa yhden lauantaiottelunsa jo kello 14.

- Aikaisempi aloitusaika olisi haastava, koska ihmisten pitää ehtiä käydä kotona töiden jälkeen (mahdollisesti syödä ja vaihtaa vaatteet). Myöhempi ajankohta vaikeuttaisi perheiden mahdollisuuksia tulla otteluihin. 18.30 aloitusaika on mielestämme paras kompromissi. Asiasta on keskusteltu usein seurojen kesken ja aina tultu samaan lopputulokseen eli pidättäydytty ko. ajassa arkipelien osalta, HIFK:n toimitusjohtaja Jukka Valtanen vastasi.

- Otteluohjelma tehdään yhteistyössä seurojen ja liigan kanssa ja koskaan sitä ei voi eikä tulla saamaan täydelliseksi 15 joukkueen, liigan, median tai katsojien näkökulmasta. Kompromissejä tehdään aina, mutta jokainen seura saa ja voi vaikuttaa omalta osaltaan omaan ohjelmaansa, linjasi KooKoo toimitusjohtaja Välimaa.

Lue lisää:

Veikkausliigan ja SM-liigan yleisömäärät ovat rajussa laskussa - SM-liigapomo selittää Huuhkajien ja HIFK:n parempaa kysyntää helsinkiläisten rohkeudella

Kommentti: SM-liigan pomo oli Ruotsissa, eikä nähnyt metsää puilta

SM-liigaseurat tekivät miljoonakaupalla enemmän tappiota kuin ruotsalaisjoukkueet - selvisivät silti rajusta koronakurimuksesta

Ruotsissa rikotaan yleisöennätyksiä, Suomessa katsomot ovat edelleen puolityhjiä - tilastot näyttävät, mitä tapahtui lokakuun alussa

SM-liigan puheenjohtaja toivoo pikaista koronapassin käyttöönottoa - "Me tarvitaan käyttöön kaikki keinot, joilla saadaan yleisöä hallille"

vendredi 5 novembre 2021 10:28:19 Categories: Jääkiekon miesten SM-liiga YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.